Ultima oră

Croatii din Romania au petrecut de Ziua Nationala cu ... Vegeta în bucate

Silvia Vrînceanu Nichita
27 iun 2011 3366 vizualizări
In cadrul evenimentului dedicat celei de-a 20-a aniversari a independentei de stat, Ambasada Croatiei le-a aratat romanilor cite ceva din specificul tarii de la malul Adriaticii

Croatii care locuiesc in Romania si-au serbat vineri Ziua Nationala, ocazie cu care romanii au putut degusta la ei acasa cite ceva din modul de a fi al poporului de pe malul Adriaticii. Pe 25 iunie, Croatia sarbatoreste adoptarea declaratiei de Independenta fata de fosta Iugoslavie, anul acesta marcind 20 de ani de cind poporul croat si-a luat soarta in propriile miini. Decizia a fost luata intr-o perioada istorica tulbure, in urma unui referendum validat de Parlament la care 95% dintre alegatori au votat pentru independenta. Croatii au marcat frumos si o alta reusita a tarii de anul acesta: finalizarea procesului dificil de negocieri cu UE. Pentru a marca cele doua evenimente, E.S. Andrea Gustovic Ercegovac, Ambasadorul Republicii Croatia in Romania, a organizat vineri o receptie in Capitala, ocazie cu care corpul diplomatic acreditat la Bucuresti dar si alti invitati au putut afla mai multe despre poporul croat dar si despre traditiile si locurile care atrag anual in Croatia si in insulele sale zeci de mii de romani. Invitatii la eveniment au fost intimpinati de doi tineri, Zdenka si Marin, imbracati in costume traditionale croate, in vreme ce ambasadorul tarii a purtat la git o cravata in culorile nationale. Putini stiu ca acest obiect vestimentar este originar din Croatia, fiind inventat in anul 1635 si preluat apoi si facut celebru de francezi. Ziarul de Vrancea a avut un reprezentant la eveniment.


Romania si Croatia, acelasi parcurs


"Finalizarea negocierilor cu Uniunea Europeana va permite semnarea Tratatului de aderare in timpul presedintiei polone si ne va deschide drumul pentru a deveni cel de-al 28-lea stat membru al UE. Trebuie sa multumim Romaniei si tuturor celorlalte state pentru sprijin, ale caror sfaturi si a caror prietenie ne-au stimulat sa reformam societatea croata. Intrarea Republicii Croatia in UE trimite un mesaj puternic de incurajare intregii regiuni a Europei de Sud "" Est", a declarat Ambasadorul Andrea Gustovic Ercegovac. Oficialul croat a subliniat si asemanarea dintre Romania si Croatia, intrucit ambele tari au impartasit greutatile comunismului si tranzitia dificila care a urmat. In acest context merita subliniat ca minoritatea croata din Romania are propriul reprezentant in Parlament, iar copiii care traiesc in minoritatea din judetul Caras-Severin (in jur de 7.000 de persoane) au parte de programe in limba croata in scolile publice. In aprilie, 26 de copii au concurat la olimpiada nationala de limba croata. In acest context, merita amintita si comunitatea de istroromani din Croatia, cele doua tari cazind de acord sa protejeze acest grup etno-lingvistic care contribuie la diversitatea culturala a Europei.


Nici o mincare fara Vegeta


Oficialitatile au organizat la Clubul Diplomat si o degustare de vinuri si specialitati culinare din Croatia. De pe mese nu a lipsit nici celebra Vegeta, un produs de care gospodinele din Romania sint foarte atasate si care se confunda cu insasi ideea de condiment si cu pasiunea pentru gatit. Vegeta este cel mai cunoscut brand croat din sud-estul Europei, fiind inventata in anul 1958 de catre compania Podravka. Chiar daca reteta este simpla (legume deshidratate, sare si mirodenii) si multe companii au incercat sa o copieze, cel putin in Romania "Vegeta" este inca in topul preferintelor.

In ultimii ani insa, croatii ne-au cucerit si prin serviciile turistice. Pentru cei care vor sa se refugieze in Croatia peste o vacanta, tara numara nu mai putin de 1.184 de insule scaldate de mare si soare, preturile la cazare pornind chiar de la 10 "" 15 euro pe zi. Turismul este o industrie foarte bine dezvoltata in Croatia, in special in orasele istorice de pe tarm. Croatia are sase situri inscrise in Patrimoniul mondial al UNESCO, intre care se afla centrele istorice din orasele Dubrovnik, Split, inclusiv Palatul lui Diocletian, si Trogir, doua biserici si parcul national Plitvice. "Mai mult de 60.000 de romani calatoresc in fiecare an in Croatia. Sintem mindri de acest lucru si ne vom stradui sa vina in numar si mai mare", a spus ambasadorul Andrea Gustovic Ercegovac, venita la post la inceputul acestui an. (Silvia VRINCEANU)


Romanii din peninsula Istria


Comunitatea de istroromani din Croatia numara astazi circa 3.000 de oameni desi in ultimul secol existau cel putin 10.000 de etnici romani in partea croata a peninsulei Istria, unde populatia din Tarile Romane a emigrat incepind din Evul Mediu. Pericolul asimilarii acestora cu populatia locala este iminent, tocmai de aceea Romania a inceput sa fie interesata pentru conservarea si pastrarea identitatii istroromanilor. Romanii din Croatia vorbesc istroromana, o limba similara cu aromana si meglenoromana, in care se regasesc multe cuvinte romanesti. Unii specialisti considera ca istroromana este un dialect al limbii romane. Respectarea drepturilor comunitatii de istroromani din Croatia a fost subliniata si in cadrul vizitei pe care premierul croat Jadranka Kosor a efectuat-o la Bucuresti la inceputul acestui an. (S. V.)


Iata citeva imagini de la Ziua Croatiei:




Ambasadorul Andrea Gustovic Ercegovac alaturi de doi dintre croatii care locuiesc la Bucuresti.




Evenimentul dedicat Croatiei a fost onorat si de prezenta consulului general al Statelor Unite in Romania, James Gray, dar si de alti diplomati acreditati la Bucuresti.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.