Ultima oră

Policandru cu oua de strut la Biserica Sfintul Nicolae Nou

Silvia Vrînceanu Nichita
26 apr 2011 5702 vizualizări
Ouale de strut, in numar de sapte, dupa numarul celor Sapte Taine, au fost pictate de un artist din Focsani u lacasul de cult din Focsanii Munteniei a fost biserica manastireasca

Biserica Sfintul "Nicolae Nou" din Focsani, monument istoric inaltat in secolul XVI, care mai pastreza inca fragmente din pictura originala, adaposteste si o alta comoara, un policadru impodobit cu oua de strut pictate cu tematica religioasa. Candelabrul a fost impodobit in 2007, la sfintirea bisericii, la initiativa preotului Valeriu Tufaru, cel care slujeste in lacasul de cult redeschis credinciosilor dupa aproape un secol, timp in care biserica s-a aflat in ruina. Ouale, minunat decorate cu teme religioase, sint agatate de bratele candelabrului care lumineaza interiorul din turla bisericii. Preotul Tufaru spune ca cele sapte oua de strut au fost pictate de un artist din Focsani. "Sint sapte oua de strut, dupa numarul celor Sapte Taine ale Sfintei Biserici. Si, dupa cum se stie, ca simbolism, oul inseamna viata, din ou viata rasare in chip miraculos", ne-a spus parintele Tufaru, care adauga ca s-a inspirat de la o manastire din Moldova.

Cei care vin sa se inchine in lacasul de rugaciune de pe strada Popa Sapca admira ouale incondeiate de pe policandru. Unii nu cred ca sint originale. Preotul garanteaza insa pentru autenticitatea acestora. Cel mai pretios este oul din mijloc, unde sint pictati Iisus Hristos si Sfinta Fecioara. Un candelabru impodobit cu oua de strut se afla si la Manastirea Bistrita din Vilcea, care dateaza de pe vremea domnitorului Constantin Brincoveanu. Putini laici stiu ca policandrul are un rol important in Sfinta Biserica, intrucit se spune ca pe bratele sale isi au locul cetele ingeresti, care asista preotii la serviciul divin. Gratie acestui tainic inteles, in unele biserici policandrul este miscat de catre paracliser in timpul slujbelor. In ultima vreme, in bisericile noastre, policandrul este miscat din ce in ce mai rar, doar la marile praznice si hramuri.


Minunea dintre blocuri


Inclusa pe Lista Monumentelor Istorice, Biserica "Sfintul Nicolae Nou" este una dintre cele mai vechi din Focsanii Munteni, cu o istorie destul de zbuciumata. Despre lacasul de cult se vorbeste intr-un document din 22 mai 1696, care certifica faptul ca manastirea era inchinata de preotul Arsene ca metoh Episcopiei Buzaului. In 1906, desi biserica se afla intr-un grad avansat de degradare, se mai putea distinge o parte din pictura, in special seria portretelor votive, care pot fi vazute si astazi. Biserica a avut mult de suferit in timpul razboiului austro-turc, iar in perioada comunista s-a aflat la un pas de demolare, fiind inconjurata de un cvartal de blocuri. Dupa restaurarea partiala, biserica a servit intre anii 1985-1986 ca depozit de carte bisericeasca si abia dupa 1990 este redata cultului ortodox, pentru ca din 1998 aici sa slujeasca preotul Tufaru. Lacasul de cult a fost resfintit in urma cu 3 ani. De Sfintele Sarbatori, slujbele au fost acompaniate de Corala "Pastorala". Credinciosii sint asteptati si azi la Sfinta Liturghie, in a treia zi de Pasti. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.