Ultima oră

Liu Zengwen: As dori sa fiu mesagerul prieteniei romano-chineze

Valentin Muscă
23 oct 2010 804 vizualizări
Excelenta Sa, Liu Zengwen, ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucuresti, a avut amabilitatea sa ofere un interviu cititorilor Ziarului de Vrancea .

Intr-o limba romana curgatoare, mai corecta decit a multor alesi locali din Vrancea, ambasadorul Chinei a avut cuvinte de lauda la adresa vinurilor din Vrancea, atit a celor albe, cit si a celor rosii. Acesta ne-a spus ca vinul vrincean este prezent pe piata chineza, dar concurenta este destul de dura, intrucit exportatori din marile tari occidentale sint de mai mult timp in China. De asemenea, acesta a sustinut ca oamenii de afaceri chinezi sint interesati sa investeasca in Vrancea si exista colaborari intre firme din Vrancea si omologi chinezi. Intrucit va primi astazi Titlul de Cetatean de Onoare al Orasului Panciu, Excelenta Sa Liu Zengwen ne-a spus ca si-ar dori sa fie mesagerul prieteniei intre poporul chinez si poporul roman, recomandind vrincenilor sa-si exploateze cit mai bine resursele. Pe scurt, o lectie de modestie si de diplomatie din partea ambasadorului celei mai mari tari din lume si a doua putere economica, o lectie din care ar avea de invatat mai ales politicienii mioritici.


Reporter: Vrancea este un judet cu specific viti-vinicol, unde se produce cea mai mare cantitate de vin din Romania. Ce oportunitati ar fi pentru producatorii de vin din Vrancea in China? Piata chineza este interesata de vinuri?


Dl. Liu Zengwen: Pot sa va spun o stire imbucuratoare. Stiu ca zona Vrancea este cea mai mare Podgorie din Romania. Am gustat din vinurile albe, rosii si din sampanie. Consider ca sint de buna calitate. Deja au venit citiva oameni de afaceri care au inceput sa importe vin din Vrancea si adineauri am discutat cu acestia si ei doresc sa faca o cooperare mai strinsa in viitor.


Rep: Piata chineza este interesata de vin?


Dl. Liu Zengwen: Poporul chinez a inceput sa descopere vinul si sa consume vin din Europa si din alte tari. Pe piata chineza este o concurenta mare. Dupa cit stiu eu, vinul romanesc este apreciat foarte mult de chinezi. Vinul romanesc are o istorie, o traditie.


Rep: Oamenii de afaceri din China sint interesati sa investeasca la Focsani?


Dl. Liu Zengwen: In ce priveste investitiile este un lucru complicat. Depinde de multi factori. Important este ca oamenii de afaceri chinezi sint interesati de colaborare cu parteneri romani, cu firme din Vrancea.


Rep: Ar fi un mare avantaj ca marii investitori din China sa vina in Vrancea, intrucit China este unul din liderii mondiali, care dispune de capital imens si are in continuare crestere economica. Investitiile chineze ar dinamiza economia judetului Vrancea.


Dl. Liu Zengwen: Noi acordam totdeauna sprijin oamenilor de afaceri din China sa faca investitii in Romania. Cred ca investitiile Chinei in viitor o sa creasca.


Rep: Ati mai fost in Vrancea?


Dl. Liu Zengwen: Am mai fost de citeva ori.


Rep: Cum vi se pare Municipiul Focsani, Festivalul Viei si Vinului?


Dl. Liu Zengwen: Este un oras foarte frumos. Se vede ca Primaria si Consiliul Judetean au depus multe eforturi pentru dezvoltarea acestui oras, ca si pentru organizarea acestui festival.


Rep: Ce sfaturi ati da firmelor din Vrancea care vor sa deschisa afaceri in China?


Dl. Liu Zengwen: In acest moment chiar exista firme din Vrancea care au afaceri in China, in domeniul vinurilor.


Rep: Veti primi Titlul de Cetatean de Onoare al orasului Panciu.


Dl. Liu Zengwen: Este o surpriza si o onoare pentru mine. O consider o expresie a prieteniei popoarelor noastre. As dori sa aduc o contributie la dezvoltarea relatiilor noastre. Avem un potential solid de prietenie, manifestat prin simpatie si sprijin pe parcusul a peste 60 de ani de la stabilirea relatiilor romano-chineze.


Rep: Ce le doriti vrincenilor acum cind v-au propus Cetatean de Onoare al Orasului Panciu, localitatea unde a fost produsa "sampania romaneasca"?


Dl. Liu Zengwen: Urez cetatenilor din judetul Vrancea sa obtina succese noi si mari in viitor, sa treaca mai repede de aceasta criza si sa exploateze cit mai bine resursele din judet.


A consemnat Valentin MUSCA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.