Ultima oră

Nasul mafiei din Parchete si afacerile din Vrancea (I)

Silvia Vrînceanu Nichita
6 oct 2010 3753 vizualizări
Dosarul de coruptie in care este judecat fostul procuror general Dinu Galca, de la Parchetul Curtii de Apel Galati, dezvaluie lucruri de toti stiute dar niciodata dovedite u procurorul sef Galca, acuzat ca facea justitie in folos personal, a fost dat in primire, fara sa vrea, de omul de afaceri Vasile Bogdan u banuit ca dorea sa cumpere o judecatoare pentru a-l elibera din arest pe afaceristul Valerica Timbau, in 2008, acesta a fost supravegheat alaturi de judecatorii si avocatii implicati u ce a urmat s-a concretizat intr-un dosar cu noua volume si o mie de pagini u cercetarile au scos la iveala un paienjenis de relatii si interese, din care astazi va prezentam primul episod

"Recuperatori imbracati in haina statului", asta spun procurorii anticoruptie despre oameni ca Dinu Galca (foto), fostul procuror general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, acuzat de trafic de influenta si santaj si trimis in judecata de DNA luna trecuta, alaturi de citiva "amici" din Vrancea si Galati. Pentru prima data, gratie unor interceptari telefonice, procurorii anticoruptie trag perdeaua de peste mafia judiciara care actioneaza in Vrancea si care l-a tras dupa ea si pe procurorul general Galca. Reteta: intermedierea de solutii in diferite afaceri judiciare la schimb cu bani sau privilegii. Evident ca pentru a unge rotitele mecanismului generator de coruptie este nevoie de influenta, iar asta ti-o ofera functia de stat. Cel poreclit de presa "Nasul mafiei din Parchete" a cazut in plasa colegilor de la DNA dupa un denunt care viza cumpararea unui magistrat de la Tribunalul Vrancea care judeca dosarul de crima organizata in care a fost arestat omul de afaceri Valerica Timbau din Tulnici. Ziarul nostru va prezinta astazi culisele acestei afaceri dejucate de DNA.

Libertate de vinzare

Potrivit datelor din dosar, la sfirsitul anului 2008, in atentia DNA Galati a ajuns un denunt potrivit caruia Vasile Bogdan, proprietarul hotelului Unirea, ar "executa influenta" prin intermediari asupra judecatoarei Mariana Sandina Croitoru pentru ca aceasta sa dispuna eliberarea din arest a afaceristului Valerica Timbau, acuzat ca a fost "creierul" unui grup de crima organizata care a inselat zeci de firme cu importante sume de bani. Intrucit conduita ar fi confirmat indiciile unor fapte de coruptie "" judecatoarea a inlocuit masura arestarii cu interdictia de a nu parasi tara "" procurorii au decis sa puna sub ascultare pentru 48 de ore mai multe telefoane. Au intrat in vizor, alaturi de patronul Vasile Bogdan si judecatoarea Anisoara Topor, ambii fiind din Tulnici, si doi avocati din Baroul Galati, alaturi de concubina afaceristului Timbau, suspectati ca ar incerca sa o cumpere pe judecatoarea de la Tribunal. Firul prins de anchetatori, intarit de eliberarea "de indata", dupa sapte luni de arest, a lotului Timbau, s-a oprit insa la Curtea de Apel Galati, ai carei magistrati au respins cererea procurorilor de a intercepta comunicatiile pentru 30 de zile pe motiv ca nu exista indicii pentru a continua cercetarile. Acelasi lucru s-a intimplat insa si cu hotarirea pe care si-a pus semnatura judecatoarea Croitoru. In urma recursului promovat de catre DIICOT, Curtea de Apel Galati a casat incheierea de sedinta din 22 decembrie 2008 si a mentinut starea de arest. Dosarul in care sint judecati vrincenii Valerica Timbau, Cornel Ghemulet si cetateanul arab Iosef Joulani continua si acum, pe fond, la Tribunal.

Cum a cazut procurorul general Galca

Ascultind telefonul omului de afaceri Vasile Bogdan, procurorii spun ca au intrat pe firul unei alte discutii care avea sa se transforme peste un an intr-un dosar de peste o mie de pagini, in care sint judecati, alaturi de fostul procuror general Galca si o serie de galateni, oamenii de afaceri vrinceni Vasile Bogdan si Dorel Dumitrascu, avocatul Alexandru Balan, cel care il apara pe baronul Marian Oprisan in dosarul "Coruptiei de la Consiliul Judetean", fostul procuror inspector Ion Popescu, in prezent membru in Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica din partea comunitatii, dar si directorul Directiei Silvice, Petrica Tudosa, acuzat ca si-a cumparat functia de director punind la bataie logistica institutiei. In dosar au fost inregistrate si alte personaje din Vrancea care aveau legaturi personale si profesionale cu Dinu Galca, printre acestia numarindu-se afaceristii Liviu Jitea si Ion Dinita, seful Parchetului Judetean, Ion Lefter, si Luminita Dogaru, procuror-sef la Parchetul Focsani. Informatiile culese de procurori arata ca procurorul Galca avea strinse legaturi cu Vrancea si putini sint cei care si-ar fi permis sa-l refuze tinind cont de puterea si influenta generate de functia sa. Procuror de moda veche, acesta cerea de toate, "rasoale", vin, whisky, scindura dar si munca bruta pentru viitoarea sa vila. Interesul sau pentru judetul nostru a crescut dupa ce incepuse sa-si ridice o vila la Lepsa, linga schit, pe un teren cu ceva probleme si care trebuia scos din circuitul cercetarilor silvice. De aici a pornit un intreg sir de ilegalitati adus in atentia judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Trafic de influenta la virful Prefecturii

Dar cum s-a ajuns la retrocedarile facute de Prefectura Vrancea? Potrivit stenogramelor, in martie 2009, omul de afaceri Bogdan Vasile il suna pe procurorul Galca, spunindu-i ca "se face comisie la Prefectura" si ca are nevoie de ajutor. "Am vorbit eu cu omul (...) Doamne ajuta" ii da asigurari seful Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati. Dialogul, spun procurorii, se referea la o afacere imobilara in care era implicat Bogdan Vasile, in calitate de procurator, iar procurorul facea interventii in schimbul unor foloase primite de la acesta. DNA sustine ca in perioada februarie-iulie 2009 Dinu Galca ar fi primit mese gratuite la restaurant si alimente in valoare de 3.200 de lei de la invinuitul Vasile Bogdan, administrator la SC Ciscom SRL, cu scopul de a-i determina pe functionarii Prefecturii sa nu elibereze titlu de proprietate catre trei frati, mostenitorii defunctului Petroianu Ionel, cu privire la o suprafata de 15 hectare de teren, ci sa-i elibereze titlu de proprietate numitei Aurelia Chiritescu, al carei procurator era el. Procurorii spun ca femeia, care locuieste in Canada, i-a cesionat lui Vasile Bogdan toate drepturile pentru recuperarea terenului sau din Garoafa in schimbul sumei de 7.500 de euro. Aceasta era si miza interventiilor facute la Galati, intrucit patronul de la Hotelul Unirea ar fi dorit se pare, la schimb, un teren in intravilanul Focsaniului. Terenul dorit de Bogdan era insa revendicat de mostenitorii defunctului Petroianu, care au obtinut o sentinta din partea Judecatoriei Focsani pentru reconstituirea suprafetei de 7,5 hectare. Interesant este ca petentii obtinusera prin sentinta ca Prefectura sa fie amendata cu 50 de lei pentru fiecare zi de intirziere in emiterea titlului. In februarie 2009 pe fir intervine DNA care documenteaza intreaga afacere.

Iata cum se purtau discutiile intre Vasile Bogdan si Dinu Galca

DNA spune ca "activitatile de interceptare si inregistrare sint necesare deoarece adevarul nu poate fi stabilit cu usurinta prin alte modalitati".
"V. B. Sa traiti, domn general!
D. G. Sa traiti!
V. B. Stau de vorba cu dl Dinita de la Golesti, acolo... de la pod... Stiti de el...
D. G. Asa, da, da...!
B. V. Si va benganeam! Adica .... da, va benganeam la rau... Adica asa la greu.
D. G. Da?
B. V. Da, si stau la benganeala, la sprit si ia sa dau eu un telefon lui domn general, sa vad ce mai face, daca mai tine regim sau nu.
D. G. Tin regim, sigur, cum sa nu! Asta e!
V. B. Nu va cred!
D. G. Ba da!
V. B. Nu cred ca tineti regim, domn general... Noi avem un miel..
D. G. Asa!
V. B. Asa, facut elegant.
D. G. I-auzi!
V. B. ... si Ion imi spune mie, cica cind veniti la un miel facut asa, adevarat, la tava?
D. G. Pai nu stiu daca vin... Eu miercuri inaugurez biroul lui Andreea (notarul galatean Andreea Galca -n.r.)
V. B. Da, da, da.
G. D. Biroul Notarial.
G. D. Pai poate dl Dinita ne pregateste un rasol de ala facut cum l-a facut, numai sa-l aduceti"¦ ("¦)".


"Nu ma ia nimeni in seama la Focsani"

Supravegherea ulterioara, inclusiv prin GPS si filaj, a scos la iveala ca Ionel Dinita a facut rost de carne pentru rasol din piata, iar Vasile Bogdan ar fi platit pentru cele 40 de portii folosite la receptia oferita cu ocazia deschiderii notariatului Andreei Galca. "Taticul" Galca, spun procurorii, a luat "tainul" pe 25 martie 2009, cind a venit la intilnirea cu Bogdan cu masina Parchetului, unde a indesat si doua bidoane de vin si o cutie de sampanie. "Se observa ca invinuitul Dinu Galca a continuat sa-l sprijine pe Bogdan Vasile in obtinerea titlului de proprietate prin folosirea influentei sale", noteaza procurorii in rechizitoriu. Aceasta in conditiile in care Bogdan i se plinge din nou, telefonic, ca "nu ma ia nimeni in seama la Focsani". Procuratorul a mers inclusiv in audienta la Prefectura, in mandatul Ralucai Dan, pentru a rezolva cauza Chiritescu, "in sensul atribuirii unui alt amplasament si anume cel pe care deja se emisese titlu pe numele Petroianu". Exista banuiala ca acesta ar fi dorit sa faca rost de un teren pe linia viitoarei autostrazi Ploiesti-Focsani, mult mai valoros. Audiat, Bogdan a declarat ca nu-l cunoaste pe Galca si ca nu i-a oferit bani sau alte foloase, insa si-a schimbat declaratia dupa ce i s-au adus la cunostinta invinuirile, spunind ca procurorul a platit pentru tot ce i-a furnizat. La rindul sau, Ion Dinita a confirmat spusele, adaugind ca "a primit in mina 500-600 de lei" pe care nu a vrut sa-i ia, insa invinuitul Galca a insistat.

Raluca Dan da indicii despre Flenchea

Referindu-se la restituirea terenului, procurorii spun ca "interventia invinuitului Galca Dinu s-a referit la influentarea membrilor Comisiei Judetene Vrancea pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, inclusiv a presedintelui acesteia, fostul prefect Raluca Dan". DNA a cerut de la Prefectura toate documentele care privesc restituirea si a audiat mai multe persoane, intre care si fostul prefect Raluca Dan, pina la care au ajuns interventiile. La ancheta, Dan a declarat intre altele ca, in februarie 2009, fostul subprefect Mioara Flenchea i-ar fi cerut sa nu mai promoveze cale de atac ordinara intr-un dosar aflat la Judecatoria Focsani si sa nu elibereze titlu de proprietate pe numele solicitantilor Petroianu, cu toate ca existau hotariri judecatoresti, intrucit un alt petent ar avea dreptul la terenul aflat in litigiu. Fostul prefect nu merge pina la capat cu dezvaluirile si spune ca Flenchea nu i-a spus cine sint persoanele care o roaga, insa a lasat sa inteleaga ca ar fi magistrati. Audiata la rindul sau, Mioara Flenchea, in prezent avocat, a negat ca ar fi intervenit cineva la ea pentru a sustine cauza procuratorului Bogdan.

"Networking" la Procuratura

Dosarul de la DNA confirma ce se stia de mai mult timp in Vrancea, si anume ca Vasile Bogdan este un om influent, cu conexiuni in justitie. Interceptarile convorbirilor purtate l-au atras in capcana si pe un alt procuror din Galati, care l-a ajutat pe patronul de la Unirea sa scape de o amenda in trafic, dupa ce "a depasit linia continua" in municipiul Galati, pe cind mergea la intilnirea cu Dinu Galca. Pe baza inregistrarilor, DNA a aflat cum s-a lasat influentat un agent de politie si l-a iertat pe afaceristul focsanean dupa ce acesta i l-a dat la telefon pe procurorul cu pricina si l-a rugat "sa inchida ochii" la abatere. "Esti un boier, un mare caracter!", l-a gratulat soferul cu pile pe agent. DNA spune ca vrinceanul ar fi trebuit sa fie amendat cu 360 de lei, suma ce poate fi recuperata de stat in cadrul procesului. Bogdan avea conexiuni si la fostul sef al Brigazii de Combaterea Crimei Organizate Galati, Ionel Pasquale, dupa cum arata DNA. Aflind ca a intrat in antentia procurorilor, se pare ca Vasile Bogdan a apelat la prietenul sau pentru a afla informatii din interiorul anchetei. La dosar se afla raportul unui ofiter de la DNA Galati, care sustine ca in martie 2009 a fost contactat de fostul sef de la Crima Organizata pentru a afla daca exista vreo ancheta care-l vizeaza pe "amicul sau". "Te rog sa nu o interpretezi ca pe o interventie sau o imixtiune, insa vreau sa imi confirmi daca ai in lucru un dosar care-l priveste pe un anume Bogdan Vasile din Vrancea. Stiu ca ai in lucru un asemenea dosar, ca a fost chemat la audieri un circiumar din Vrancea", i-ar fi cerut fostul sef de la Crima Organizata, care avea competenta si asupra "afacerilor negre" din judetul nostru. Intre timp, Ionel Pasquale s-a pensionat cu o "pata" la dosar. (Silvia VRINCEANU)

  • Despre coruptie fara corupti


  • Stenogramele din dosar, in care apar peste 120 de persoane, arata cum se fac aranjamentele in justitie, politica si administratie, cu cit poate fi "uns" un procuror-sef, dar si cit de alunecoase sint discutiile prin care se face traficul de influenta, unele demne de scenetele lui Caragiale. Ziarul nostru va prezinta si in urmatoarele numere amanunte inedite din rechizitoriu si tentaculele pe care procurorul general Galca le avea in Vrancea. In numarul de astazi va oferim detalii despre cele 15 hectare de teren la care aspira omul de afaceri Vasile Bogdan, cu ajutor de la "domnul general". In numerele viitoare veti afla cum se duc tratativele pentru mentinerea in functia de director de deconcentrata dar si cum isi fac procurorii "servite" si cum se pregatesc sa copieze la lucrarea de doctorat, dar si cine le furnizeaza bautura si mincarea pentru chiolhanuri. Chiar daca s-a spus ca dosarul ar fi putut fi instrumentat la comanda politica, procurorul Galca fiind vazut ca defavorabil actualului regim, datele din dosar ne ofera ocazia rara de a vedea principiile dupa care functioneaza in continuare, cu destul succes, reteta "pile, cunostinte, relatii", patentata de stabii comunisti. (Silvia VRINCEANU)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 7

    Adaugă comentariu
    , acum 739417 zile, 23 ore, 46 minute, 9 secunde
    Dl Vasile Bogdan e un erudit. Un tip care nu are treaba cu rasoalele sau fripturile, dansul ciupeste numai caviar cu sampanie. Iar dl Galca este un magistrat fin educat la Frunze si nu poate plana citeste integral
    , acum 739417 zile, 23 ore, 46 minute, 9 secunde
    Judecatoarea Croitoru v-a avea probleme si cu o casa la CAMPURI pe care a luat-o prin soacra sa si acum trage sforile la tribunal s-o ajute colegii care judeca procesul.....poate cade cu treaba asta citeste integral
    , acum 739417 zile, 23 ore, 46 minute, 9 secunde
    O picatura in oceanul de golanii si furaciuni. Nu se va ajunge la nici o condamnare.
    , acum 739417 zile, 23 ore, 46 minute, 9 secunde
    Cine sa-i condamne pe acestia?, oare n-au gasit si alte convorbiri cum au pus in circa unele infractiuni la niste naivi.As schimba totul in tot judetul ca sunt mina in mina cu totii, oare cind naiba citeste integral
    , acum 739417 zile, 23 ore, 46 minute, 9 secunde
    Ce aveti cu judecatoarea Topor cumatra lui judecatorul Dorel de o pomeniti in articol,ce daca este din Tulnici cu Bogdan si Timpau,ati vazau ca a fost gasita cinstita si nu a pus botul la citeste integral
    , acum 739417 zile, 23 ore, 46 minute, 9 secunde
    Chiar as fi curios sa aflu si alte detalii despre topor. Sunt un ghinionist, am avut nefercita soarta de a fi judecat intr-o cauza de \"judecatoarea\" topor.... sincer sa fiu am crezut ca nu este citeste integral
    , acum 739417 zile, 23 ore, 46 minute, 9 secunde
    Ce fel de foame poate sa aiba in ei acesti nehaliti care aplica legea de ajung sa fie condusi pentru un pumn de maruntis de oameni cu 4 clase care au ajuns sefi de circiumi(Bogdan si Ion) citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.