Ultima oră

Caravana crestina in sprijinul parintelui Macarie

Silvia Vrînceanu Nichita
19 iul 2010 2691 vizualizări
nu lasati contabilii sa conduca ortodoxismul romanesc , se arata intr-o scrisoare deschisa adresata Episcopului Epifanie cu ajutorul careia credinciosii vor sa-si readuca duhovnicul la manastirea Poiana Marului u credinciosii isi dau intilnire marti, 20 iulie, la Poiana Marului, unde ar trebui sa fie oficiata slujba de Sfintul Ilie, in speranta ca vor ajunge la o reconciliere cu autoritatile bisericesti.

Un grup de admiratori ai parintelui Macarie Besliu, staretul transferat "in interesul serviciului" de Episcopia Buzaului si Vrancei de la manastirea Poiana Marului, a incercat ieri, inca o data, sa atraga atentia asupra indepartarii fortate a duhovnicului din lacasul de cult in care a trudit peste 20 de ani. Un sir de peste 20 de masini, dotate cu megafoane, dar si cu un ecran portabil pe care rulau imagini cu ieromonahul, a plecat inca de dimineata din Focsani spre comuna Vintileasca de pe Valea Rimnicului, cu intentia de a cistiga adepti in sprijinul readucerii parintelui la Poiana Marului de la Schitul Montioru, unde s-a retras de doua luni. Caravana a difuzat muzica religioasa si a transmis celor intilniti in cale ca "locul parintelui Macarie este la Poiana Marului". Grupul care-l sustine pe preot spera sa intoarca astfel decizia Episcopului locului, IPS Epifanie Norocel, care a decis sa reorganizeze lacasul de cult si sa aduca maici in locul calugarilor.

"Preafericite Parinte, ne rugam Sfintiei Voastre ""nu lasati administrativul sa zdruncine increderea noastra in justetea hotaririlor religioase. Nu ne luati parintele duhovnic. Dragostea noastra pentru parintele Macarie de la Poiana Marului "" duhovnicul nostru, este dragostea pentru religia noastra, religie al carei reprezentant de vaza sinteti Sfintia Voastra. Aceasta dragoste pentru calugarii si preotii nostri ne onoreaza deopotriva pe noi si pe Sfintiile Dumneavoastra. In numele acestor nobile sentimente si idealuri ale noastre si ale Episcopiei ce o conduceti, ne rugam Sfintiei Voastre, readuceti-l pe parintele Macarie, duhovnicul nostru, inapoi la Poiana Marului! Nu banii au sustinut increderea noastra in calugarii si parintii nostri. Nu lasati contabilii sa conduca ortodoxismul romanesc. Parintele Macarie este sinonim cu Poiana Marului, este duhovnicul a doua generatii dintre noi si ne rugam Preafericite Parinte, ajuta-ne sa ramina in continuare la noi la Poiana Marului", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata Preafericitului Parinte Arhiepiscop Epifanie Norocel si care a fost multiplicata ieri pe traseul caravanei.

Credinciosii isi dau intilnire marti, 20 iulie, la Poiana Marului, unde ar trebui sa fie oficiata slujba de Sfintul Ilie, in speranta ca vor ajunge la o reconciliere cu autoritatile bisericesti. Din luna iunie, cind preotul Macarie a cerut transferul fortat de imprejurari, in biserica manastirii nu s-au mai tinut slujbe religioase, dupa cum reclama "fanii" fostului staret, stricindu-se astfel rinduiala bisericeasca. Este putin probabil ca autoritatile bisericesti vor intoarce decizia la presiunile unor crestini habotnici, tinind cont de precedentele inregistrate in judet, cum au fost cazurile de la Ruginesti sau Rastoaca. In singura precizare facuta pe marginea acestui scandal, Patriarhia Romana a transmis ca "manastirile pot fi ajutate de mireni, dar nu conduse de ei" si a recomandat crestinilor "sa caute mai intii pacea si mintuirea sufletului, precum si binele manastirii, nu interese individuale egoiste care tulbura viata comunitatii locale". (Silvia VRINCEANU)


Fiecare parte cu argumentele ei

Asa cum ziarul nostru a relatat, pe 29 septembrie 2009, la propunerea Arhiepiscopului Buzaului si Vrancei, Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Munteniei si Dobrogei a aprobat transformarea manastirii de la Poiana Marului in manastire de maici "pentru revigorarea vietii spirituale si gospodaresti potrivit nevoilor misionare actuale". Deoarece nu a dorit sa ramina preot duhovnic la o manastire de maici, anul acesta in iunie, parintele staret Macarie a acceptat transferul la Schitul Monteoru din Vintileasca, printr-o cerere scrisa avizata de Episcopie. Decizia de schimbare a rangului manastirii a stirnit reactii violente ale enoriasilor, care nu au ezitat sa-i atace pe trimisii Episcopiei in mai multe rinduri pe motiv ca asa au dorit sa-l alunge pe duhovnicul lor credincios. Grupul mirenilor reuniti in jurul staretului decazut a vrut sa le alunge si pe cele citeva maici aduse in luna iunie si care nu au mai ramas la Poiana Marului pentru ca nu ar fi fost in siguranta. In urma cu o saptamina, cei mai bigoti dintre enoriasii manastirii i-au cerut episcopului Epifanie explicatii la sfintirea unei biserici de la Poiana Cristei. In incercarea de a-l forta sa isi schimbe atitudinea fata de preotul lor, uitind de solemnitatea momentului, unii dintre ei l-au apucat de odajdii pe inaltul oficial bisericesc. Argumentul suprem al sustinatorilor staretului Macarie a fost dorinta ctitorului lacasului, Sfintul Cuvios Vasile de la Poiana Marului (1730-1733), ca manastirea sa fie una de calugari "in vecii vecilor". Patriarhia Romana arata insa ca acesta este un adevar interpretabil pe motiv ca Sfintul "a dorit ca manastirea sa nu se desfiinteze, ci sa functioneze neintrerupt in pace si fara tulburare pina la sfirsitul veacurilor, fara a interzice in mod expres ca aceasta sa nu fie niciodata manastire de maici".






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 6 ore, 54 minute, 18 secunde
Nu cred ca sunt crestini "bigoti" sau "fanatici" cei care-l sustin pe parintele Macarie.Sunt oameni care si-au gasit calea si echilibrul duhovnicesc.Au gasit un indrumator de suflete si un sfatuitor citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.