Ultima oră

Fosta dependenta de heroina, in vizita la penitenciar

Nicoleta Cristea
9 iul 2010 1175 vizualizări
Suedeza Rohda Stahlberg s-a aratat impresionata de primire si a promis ca le va trimite detinutelor carti postale din tara natala

Rohda Stahlberg, o fosta "delincventa" din Suedia, dupa cum singura a recunoscut, le-a marturisit ieri detinutelor din Penitenciarul Focsani cite ceva din propria experienta de viata. Abia sosita din Suedia ieri dimineata, aceasta s-a oprit pentru prima data in Penitenciarul Focsani, unde le-a povestit femeilor de aici viata sa ca dependenta de heroina si amfetamina, dar si lungul parcurs pe care l-a avut pina cind a ajuns femeia increzatoare care este astazi. Legatura dintre fosta delincventa din Suedia si Penitenciarul din Focsani a fost facuta cu ajutorul Asociatiei Serviciul Umanitar de Penitenciare, filiala Moldova. De altfel, alaturi de detinute, la penitenciar au intimpinat-o pe Rohda si voluntarii din Matca ai acestei asociatii, suedeza primind de la gazdele sale goblenuri facute chiar de cele aflate in unitatea de detentie. Rohda a povestit cum a decis intr-o zi de 4 iulie, in urma cu 13 ani, sa renunte la doza zilnica, boala care era sa o doboare, sau indiferenta de inteles a familiei pe care o parasise din cauza retelei de trafic de droguri pe care o dezvoltase. "Aveam o casa mare, un Chevrolet, dar nu aveam nici un prieten, ci doar tovarasi de afaceri. Eram plina de "succes", fericirea nu era importanta, doar heroina, banii si frumusetea contau. Oamenii nu erau importanti, nici copiii mei, nici prietenii. Eram prietena cu cel care ma ajuta sa fac mai multi bani. Dupa sase saptamini am inceput sa privesc in jurul meu. Casa mea era plina cu lucruri frumoase. Atunci mi s-a facut sila, pentru ca mi-am dat seama ca nimic din toate acestea nu erau ale mele. Am renuntat la toate lucrurile din casa, le-am daruit sau le-am vindut pe nimic", a povestit Rohda. Detinutele de la Mindresti au fost curioase sa afle ce relatie are cu cei doi baieti, cu familia ei, intrebari care probabil fiecare dintre acestea si le-a pus in camera de detentie. Suedeza, cunoscuta cindva intr-un anumit mediu ca fiind o femeie periculoasa, a recunoscut ca revenirea sa se datoreaza credintei, pe care culmea, a cunoscut-o dupa ce a fost condamnata penal pentru faptele sale. Rhoda a povestit ca tot in detentie o prietena i-a prezis ca se va marita si isi va gasi fericirea alaturi de un burlac cu 10 ani mai mare decit ea. Si, intr-adevar, fosta conducatoare a retelei de droguri si-a cunoscut actualul sot si s-au casatorit cind ea avea 45 de ani, iar el 55. "Impreuna avem 100 de ani", a glumit Rohda, care le-a incurajat pe detinute sa ii scrie adresele si numele pe un caietel, pentru ca atunci cind vor fi in libertate sa poata primi carti postale din Suedia. (Nicoleta CRISTEA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.