Ultima oră

Dosarele prafuite, pe mina arhivatorilor privati

Daniel Garleanu
8 apr 2010 2226 vizualizări
Societatile care au dat faliment sau vor sa scape de arhiva o pot preda arhivatorilor privati u in Vrancea exista un singur operator privat care are ca domeniu de activitate grija pentru dosarele vechi

Legea Arhivelor Nationale a fost modificata, in acest moment doar operatorii economici specializati putind prelua arhiva de la societatile lichidate. Daca pina la acesta modificare arhivele fostilor colosi industriali nu isi gaseau locul pentru ca aparatul de stat nu avea capacitatea de a prelua dosarele ramase, din 7 aprilie operatorii privati pot prelua documentele numai daca au avizul Arhivelor Nationale ale Romaniei. "Este o initiativa laudabila pentru ca arhivele unitatilor lichidate nu puteau fi preluate de catre serviciul nostru. Este benefica implicarea factorului privat in aceasta chestiune. Arhivatorii particulari vor fi obligati sa solicite aviz de la Arhivele Nationale", ne-a declarat Petre Obodariu, directorul Directiei Judeteane Vrancea a Arhivelor Nationale. Singurul arhivator privat care activeaza in prezent in judet este Gimaexim din Focsani. Arhivatorul are in comuna Cimpineanca un depozit agreat de DJVAN si s-a declarat incintat de acoperirea sincopelor legii. "Proiectul vine sa reglementeze acest gol de legislatie. Cadrul legal prevede ca unitatile respective sa detina depozite in conditiile legii. De asemenea, autorizarea la trei ani de zile este corect reglementata", ne-a declarat administratorul Gimaexim, Corneliu Bogdan. Totusi, specialistul in arhive are citeva completari pe care spera sa le gaseasca in normele de aplicare care vor fi aprobate in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a proiectului de Lege. "Legea nu prevede cine va plati contravaloarea documentelor, copiilor sau adeverintelor pentru vechimea in munca. De asemenea, ar trebui sa se permita preluarea de arhiva de catre operatorii privati atit de la creatorii de arhiva particulari cit si de stat", a mai spus arhivatorul. Nici preturile pe care le vor percepe detinatorii de arhiva nu sint stabilite de nici un organ al statului, astfel ca tarifele ar putea varia de la un operator la altul. In prezent, arhiva unor societati de stat lichidate, la care au lucrat mii de oameni, se invecheste, burdusita in diferite anexe sau pur si simplu nu mai exista. De asemenea, arhiva exista si in institutiile publice deconcentrate, neinventariata si adesea tinuta in conditii improprii. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.