Ultima oră

Cind munca omoara

Daniel Garleanu
27 feb 2010 710 vizualizări
14 muncitori au decedat la locul de munca in 2009

Neglijenta la locul de munca poate atrage accidente, vatamari corporale si chiar decesul. Aceste intimplari nefericite pot surveni din lipsa de asigurare a normelor de protectie din partea angajatorului dar si din nerespectarea "sfaturilor" de protectie a muncii din partea lucratorilor. Astfel, Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Vrancea a inregistrat in anul 2009 un numar de 62 de evenimente in care angajatii sau participantii la procesul de munca au suferit vatamari corporale. Cazurile au fost cercetate de inspectorii ITM si au rezultat 11 accidente usoare, 35 de evenimente grave, 11 accidente soldate cu 14 victime si 5 evenimente in urma carora muncitorii au ramas cu un handicap. "Principalele domenii de activitate in care s-au produs accidente sint constructii, prelucrari si confectii metalice, exploatare forestiera si prelucrarea lemnului. Dintre accidentele inregistrate, 10 sint de circulatie sau de traseu (la/de la serviciu)", ne-a comunicat purtatorul de cuvint al ITM, Mircea Moise. Accidente au fost inregistrate si in administratia publica locala, respectiv in primarii, trei cazuri. Cauzele sint de nerespectare a normelor de securitate, neasigurarea conditiilor de catre angajatori sau nepurtatea echipamentelor de protectie. Angajatorul este obligat ca, in cazul in care in societatea pe care o detine s-a produs un accident de munca, sa comunice de indata incidentul catre ITM, in caz contrar acesta fiind sanctionat contraventional cu amenda de la 3.500 la 7.000 lei pentru necomunicarea evenimentului. "In anul 2009, urmare necomunicarii evenimentelor si a cercetarii accidentelor si stabilirii cauzelor si a persoanelor vinovate, s-au aplicat amenzi in valoare totala de 334.000 de lei", a mai transmis Mircea Moise. Dosarele de cercetare a evenimentelor soldate cu decesul victimelor au fost inaintate si parchetelor pentru continuarea cercetarii sub aspect penal. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.