Ultima oră

Magistratii si juristii cu vechime scapa de examenul din avocatura

Nicoleta Cristea
16 feb 2010 2163 vizualizări
Legea pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat se aplica fara modificarile aduse in 2008, care se refereau la obligativitatea specialistilor cu 10 ani vechime de a sustine examen

Admiterea in avocatura a suferit din nou modificari, dupa ce ordonanta de urgenta care "a intrat" in urma cu doi ani peste Legea 51/1995 a fost declarata neconstitutionala. In 2008, legea pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat a fost modificata in parte, privind posibilitatea magistratilor si a juristilor cu 10 ani vechime de a intra in barouri fara examen. Anul trecut, toate cererile formulate dupa modificare de aceste categorii de specialisti in drept au fost respinse, iar intrarea in avocatura s-a facut doar prin examen. Anul acesta insa, doctorii in drept si profesionistii cu 10 ani vechime au posibilitatea de a intra in avocatura doar pe baza unei cereri. "Este decizia Curtii Constitutionale si nu am ce comenta. Decizia nu este motivata, si nu stiu daca este vorba despre toate articolele ordonantei sau doar o parte dintre ele. Deocamdata va fi valabila vechea lege, fara ultimele modificari aduse", a precizat avocatul Ticu Burca, decanul Baroului Vrancea. CCR s-a pronuntat asupra exceptiei dupa ce aceasta a fost invocata intr-un dosar aflat pe rolul Curtii de Apel Constanta. Potrivit minutei CCR, exceptia invocata a fost admisa cu majoritate de voturi, decizia fiind definitiva si general obligatorie. De mentionat ca, dupa aplicarea modificarilor, anul trecut Baroul Vrancea a fost asaltat de cereri de intrare in avocatura fara examen, din partea magistratilor din judet. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.