Ultima oră

Vrancea mai numara 6.584 de veterani de razboi

Daniel Garleanu
6 feb 2010 2664 vizualizări
Statul plateste 5 lei pentru fiecare luna de participare la razboi

Persoanele care au participat la primul sau al doilea razboi mondial si inca se mai afla printre noi in calitate de veterani incaseaza o indemnizatie lunara care variaza intre 92 de lei si 544 lei. Nu mai putin de 2.430 de persoane, vaduve ale celor cazuti, incaseaza cea mai mica pensie de doar 92 de lei. Cea mai mare suma o primeste un veteran incadrat in categoria de "mare mutilat gradul I" in cuantum de 544 de lei. Casa Judeteana de Pensii plateste pentru 6.584 de persoane, veterani de razboi si sotiile urmase ale veteranilor. Au calitate de veteran de razboi persoanele care au participat la primul sau al doilea razboi mondial in armata romana si au luptat in unitati militare "" subunitati, au actionat in unitatile speciale la dezamorsarea proiectilelor precum si la curatarea teritoriului de mine pina la 31 decembrie 1946, au fost condamnati miltar ori membri ai comisiilor militare, au luptat pe teritoriul national vremelnic ocupat de inamic, impotriva acestuia, au facut parte din justitia militara, politia militara, jandarmerie, din unitati de pompieri militari si companii de politie, prizonieri sau invalizi. "Calitatea de veteran de razboi se stabileste de catre Ministerul Apararii, pe baza actelor oficiale solicitate de acest minister, eliberate de catre organele in drept, prin care se confirma situatiile prevazute anterior", transmite purtatorul de cuvint al CJP, Monica Moldovan. Invalizii de razboi incadrati in gradul I de invaliditate primesc o indemnizatie de 148 de lei lunar, cei de la gradul II primesc 132 de lei, iar cei incadrati in gradul III incaseaza 112 lei lunar. De asemenea, partenerii de viata ai veteranilor de razboi, daca nu s-au recasatorit, primesc lunar 92 de lei de la Casa de Pensii. "Invalizii, precum si veteranii de razboi primesc, pe linga indemnizatiile prevazute mai sus si un spor de cite 10 lei lunar pentru primul an de participare la razboi, indiferent de durata participarii, la care se adauga cite 5 lei pentru fiecare luna de participare la razboi ce depaseste un an calendaristic", spune reprezentantul CJP. Invalizii de razboi si veterani de razboi decorati cu medalii beneficiaza de rente precum Renta Mihai Vitezu "" 849 de lei, Renta Virtutea Aeronautica cu spade clasa Cavaler "" 296 lei si Renta pentru Medalia Crucea Comemorativa - 148 lei. (Daniel GIRLEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.