Ultima oră

Toader Ghetu reinventeaza munca patriotica

Silvia Vrînceanu Nichita
10 aug 2009 2976 vizualizări
Concedii fara plata cu japca la Protectia Copilului! Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului sta pe un butoi de pulbere dupa ce salariatilor li s-a cerut de sus sa intre pentru zece zile in concediu fara plata si in acelasi timp sa vina la munca pentru a reduce cheltuielile institutiei, totul in mare taina u in ciuda declaratiilor oferite de mai multi salariati din sistem, Toader Ghetu recunoaste doar partial decizia si spune ca le-a transmis subordonatilor doar ca le va acorda concedii fara plata cu mai multa larghete u daca-i mustra constiinta, sa nu se mai duca la cules de struguri in timpul programului , a comentat seful de la Protectia Copilului u in timp ce baronul Marian Oprisan face paranghelii de sute de mii de euro, subordonatii sai sint obligati sa-si ia concediu fara plata pentru a astupa gaurile din bugetul judetului

In conditiile in care seful Consiliului Judetean, Marian Oprisan, a cheltuit 100.000 de euro pe trei zile de spectacole, cu ocazia Festivalului Berii, desfasurat la Focsani la inceputul lunii iulie, angajatii de la Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului sint obligati sa isi ia concediu fara plata pentru a reduce cheltuielile institutiei si in acelasi timp sa nu lipseasca de la serviciu, dat fiind volumul mare de munca. Totul insa in mare secret, pentru ca directorul, unul dintre acolitii baronului, nu recunoaste decit partial decizia care a dat peste cap intreaga institutie. Angajatilor li s-au distribuit cereri tip pentru a intra in concediu fara plata, sub sanctiunea ca cine nu se supune nu-l mai prinde Anul Nou in institutie. "Vorbesc prostii!", a raspuns directorul Toader Ghetu, extrem de preocupat sa identifice "sursele" de informatii din interior, probabil o reminiscenta de pe vremea in care lucra pentru serviciul secret comunist. Cu toate ca a negat saptamina trecuta pentru Radio DaDa ca ar fi dispus o asemenea masura, fapt care i-a indignat pe angajati, directorul a admis, intr-o discutie purtata cu reporterii nostri la sfirsitul saptaminii, ca le-a transmis subordonatilor ca le va aproba cu mai multa lejeritate concediile fara plata, insa nu oricui, astfel incit activitatea institutiei sa nu fie prea mult afectata. Vrind sa para patriot, Toader Ghetu chiar l-a parafrazat pe un auditor de la FMI, care ar fi spus ca Romania ar scapa de problemele financiare daca toata lumea si-ar lua zece zile de concediu fara plata. Cit despre cresterea veniturilor salariatilor, prin includerea acestora in categoria functionarilor publici, asa cum se intimpla la directiile din alte judete, directorul spune ca "nu-i treaba magarului de unde beau oile apa".


In concediu, obligat "" fortat


De doua saptamini, angajatii de la Directia Generala pentru Protectia Copilului vin la serviciu cu frica in sin ca vor fi trimisi in concediu fara plata si mai apoi in somaj, pe fondul crizei financiare care a intrat adinc si in bugetul institutiei. Atmosfera din institutia subordonata Consiliului Judetean este de-a dreptul tensionata, tinind cont si de maniera rigida de a conduce a directorului Toader Ghetu. Mai multi angajati ne-au declarat ca au fost convocati de sefii de servicii si li s-a transmis ca in lunile august si septembrie vor fi nevoiti sa-si ia cite zece zile de concediu fara plata, prin rotatie. Nimeni nu le-a spus ce se va intimpla cu asigurarile lor sociale sau cu vechimea in munca pentru perioada cit vor fi pusi pe liber. "A fost o sedinta cu sefii de servicii, supervizata de directoarea adjuncta Claudia Constantin, seful Serviciului Familial, Ionel Chetroi, si Roxana Dascalu, sef Serviciu resurse umane, in care am fost anuntati ca trebuie sa gasim solutii de reducere a cheltuielilor. Ne-au spus ca unii dintre noi trebuie sa ne luam concediu fara plata prin rotatie, timp de zece zile, pentru ca altfel am putea fi trimisi in somaj. Joi a fost ultima zi de depunere a cererilor pentru concediile fara plata, iar multi s-au supus, pentru ca hirtiile ne-au fost mai mult bagate pe sub nas de catre sefii directi. Sintem foarte ingrijorati de ce se intimpla, e o stare de stres de nu va imaginati. Efectiv ne temem pentru locurile noastre de munca, in conditiile in care volumul de lucru este urias, iar salariile noastre sint de mizerie", ne-au spus citiva angajati, sub protectia anonimatului.


Zece zile de concediu, un milion de lei


In centrele subordonate directiei sefii se servicii au ajuns chiar sa distribuie cereri tip, avizate de directorul Toader Ghetu, pentru subordonatii chemati sa faca munca patriotica in urmatoarele luni. "S-au adus cereri tip pentru concedii, sa nu ne mai chinuim noi sa scriem, cu amendamentul ca in aceasta perioada prezenta la serviciu poate fi obligatorie, ca avem de facut ore suplimentare. Asa ni s-a ordonat! Sefii de centre isi vor lua primii fara plata pentru a da un exemplu subordonatilor. Planificarea s-a facut incepind cu data de 6 august. «Nu veniti sa faceti orele, va dam afara», cam asta a fost mesajul care ni s-a transmis. E un abuz ce se intimpla. Macar sa ne lase in pace daca tot ne trimit in fara plata", ne-a declarat un alt angajat dintr-un centru teritorial. Surse din institutie spun ca masura ii va afecta si pe asistentii maternali din judet, in jur de 320 de oameni, care au grija de copiii abandonati de parinti. DGASPC este cea mai mare institutie din subordinea Consiliului Judetean, care achita lunar salarii pentru 1.050 de angajati. Cum directorul spune ca leafa medie in institutie se invirte in jurul cifrei de o mie de lei, un calcul simplu arata ca zece zile de fara plata pentru angajati ar aduce un excedent bugerar de peste un milion de lei. In aceste conditii de lipsa de transparenta, pe buna dreptate, toata lumea se intreaba unde vor intra acesti bani.


"Sa nu se mai duca la cules de struguri in timpul programului"


Contactat de reporterii nostri, directorul Toader Ghetu a negat in prima faza ca s-ar fi dat ordin ca angajatii sa intre in concedii fara plata, insa pe parcursul discutiei si-a mai nuantat declaratiile. "Angajatii nu au nici un termen limita pentru a-si depune cereri pentru concedii fara plata. Li s-a spus doar ca li se va aproba cu mai multa larghete concediu fara plata. De acum accept cu mai multa larghete", ne-a declarat directorul, adaugind ca nu poate da el concedii cite i se cer de catre angajatii care au interese personale de rezolvat. "Daca-i mustra constiinta pe angajati, sa nu se mai duca la cules de struguri in timpul programului", a adaugat seful de la Protectia Copilului. Cit priveste obligativitatea de a veni la munca in aceasta perioada, Toader Ghetu spune ca este "optiunea angajatilor": "Eu nu-i chem, iar daca-i vad ii trimit acasa. Eu nu fac prostii in institutie, nu ma lasa legea. Eu conduc institutia in spiritul legii, in primul rind sint jurist, desi presa, Ziarul de Vrancea, scrie de fiecare data ca am fost ofiter de Securitate", a spus acesta. Ghetu adauga ca institutia are nevoie de un fond de salarii de 15,9 miliarde de lei pe luna, motiv pentru care nu ar strica niste economii. De altfel, directorul spune ca insusi Guvernul il obliga sa reduca cheltuielile institutionale cu 15 %. "Salariatii nostri ar trebui sa fie ultimii care sa vorbeasca pentru ca sintem singurul judet din Romania in care s-au primit drepturile pina la ultimul. In bugetul asa cum este avem asigurate cheltuielile cu bunurile si serviciile pina in noiembrie inclusiv, iar cu salariile pina in august inclusiv", a precizat Ghetu. Intrebat totusi cum se face ca salariatii sint lasati in concediu fara plata, iar Consiliul Judetean toaca bani pe paranghelii electorale, Toader Ghetu a avut numai cuvinte de lauda la adresa lui Marian Oprisan: "Nu am fost afectati. Avem aceleasi alocatii bugetare ca in fiecare an. Consiliul Judetean a rectificat bugetul si mi-a mai dat inca 10 miliarde de lei. Ne-a dat si ceva mai mult decit a venit de la Guvern, inclusiv din veniturile judetului". Bugetul alocat DGASPC in acest an este de 80.550.000 lei, plus 1.000.000 lei veniti la ultima rectificare de buget.


Criza vine de la Basescu


Directorul Toader Ghetu nu a acceptat sa le dea un semnal pozitiv angajatilor in legatura cu viitorul lor profesional din pricina problemelor economice prin care trece tara. "Salariatii trebuie sa se racordeze la nivelul realitatii in care traim. Credeti ca cineva ar trebui sa nu fie ingrijorat cind seful statului spune ca este nevoie de disponibilizarea a 200.000 de bugetari? Normal ca o stare de ingrijorare exista si trebuie sa existe", a comentat Toader Ghetu. De altfel, acesta le transmite angajatilor ca nu pot boicota activitatea institutiei, lasind de inteles ca unii ar fi convenit intre ei pe ascuns pentru a lasa descoperita munca prin unele birouri. "Fiecare va primi condediu in functie de locul unde lucreaza, de situatia lui. O femeie de 35-40 de ani, aflata la mijlocul carierei, care are familie, banci, datorii, nu va primi asa usor concediu fara plata. In plus, daca ramine insarcinata chiar in aceasta perioada o nenorocesc, pentru ca nu mai beneficiaza de concediu de materinate. Eu am grija de oameni! Vor primi cu prioritate concedii angajatii din centrele unde copiii se afla in tabere, cum e cazul celor de la Marasesti sau Dumbraveni. Si celor de la contabilitate le pot da pina pe 16 august. Daca-mi cer dupa, nu se mai aproba. Eu nu iau hotariri sub imperiul nervilor si nici legislatia nu-mi permite sa sar calul", a tinut sa spuna Toader Ghetu, adaugind ca de la inceputul anului au plecat din institutie 25 de oameni, inclusiv prin pensionari anticipate, tocmai pentru a aerisi schema. La ora actuala, spune directorul, organigrama este descoperita cu 245 de posturi, motiv pentru care poate trage ponoase in urma controalelor venite de la Inspectia Sociala de la Bucuresti. Chiar daca a lasat sa se inteleaga ca exista salariati care-l "sapa" din interior, si a tinut sa sublinieze ca stie cine ar putea fi, Toader Ghetu spune ca per ansamblu angajatii directiei sint niste "eroi". "Pe salariul pe care il au, sint niste eroi pentru ca leafa e nesimtit de mica, sa folosesc un termen la moda, pentru ca lucreaza deosebit de mult pe o problematica extrem de complexa. Stiti cit cistiga o bona in Italia?", i-a cainat directorul pe angajati, in conditiile in care multi au plecat deja sa lucreze in strainatate.


"Nu-i treaba magarului de unde beau oile apa"


Daca tot s-a aratat ingrijorat de nivelul salarial al angajatilor, reporterii nostri l-au intrebat pe director de ce nu a acceptat ca angajatii de la Protectia Copilului sa intre in categoria functionarilor publici, asa cum se intimpla cu salariatii din cele mai multe directii din tara, care pot fi astfel mai bine platiti. De exemplu, un angajat din Vrancea, cu o vechime de 10 ani, are o leafa de aproximativ 1.000 de lei, in conditiile in care un omolog de la directia din Buzau, spre exemplu, cu aceeasi vechime, cistiga in jur de 1.700 de lei. Toader Ghetu sustine ca este posibil prin interpretarea legii, dar ca statutul functionarului public nu acorda cistiguri financiare mai mari. "Codul Muncii e legea in materie. Salariatii nostri nu se incadreaza in prevederile legii, noi sintem serviciu public, nu autoritate publica". Intrebat totusi de ce nu ajuta salariatii sa cistige mai mult si implicit sa-i motiveze, Toader Ghetu a incercat sa ne puna la punct spunind ca "nu-i treaba magarului de unde beau oile apa". Surse din directie spun insa ca daca ar deveni functionari publici o serie de acoliti de-ai directorului nu ar mai putea cistiga bani din expertizele psihologice efectuate in cabinetele private si nu ar mai putea fi implicati nici in fundatii si asociatii non profit, in conditiile in care se vorbeste tot mai mult de descentralizarea tuturor serviciilor sociale.


"Cita spaga mi-ai dat, Alina?"


Cum situatia lor nu este deloc clara, iar problemele institutiei nu au fost discutate nici in plenul Consiliului Judetean, asa cum ar fi fost normal, salariatii cer sa se faca o ancheta pentru a se evita deciziile arbitare si eventualele abuzuri. De precizat ca aceste plecari in concediu fara plata vin la putin timp dupa ce baronul Oprisan i-a spus directorului Toader Ghetu ca este "cam obosit" si a cerut compartimentului economic sa realizeze "o analiza la singe a tuturor cheltuielilor din cadrul DGASPC", care sa scoata la iveala in principal modul in care "s-au tocat" banii publici in institutia mamut de protectie sociala. Toader Ghetu spune insa ca si-a facut bine treaba si ca, daca cineva vrea, nu are nici o problema sa lase locul altcuiva, intrucit chiar in directie are oameni pregatiti sa-l inlocuiasca si chiar sa inoveze. Acesta a fost numit in functie in 2005, interimar, la propunerea lui Marian Oprisan, cu aprobarea plenului CJ, dar fara nici un concurs. In incercarea de a arata ce sef corect este, directorul a intrebat-o pe purtatoarea de cuvint, totodata si secretara sa, cita sapga i-a dat ca sa o angajeze in institutie. Tinara a ramas perplexa, s-a albit la fata din pricina indiscretiei si nu a scos aproape nici un cuvint pe parcursul intrevederii. Pentru conformitate, directorul ne-a sugerat chiar sa ii chestionam pe ziaristii care s-au mutat cu serviciul la Protectia Copilului, nemultumiti de conditiile de munca din presa. (Silvia VRINCEANU)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 21

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 3 ore, 44 minute, 15 secunde
Sa citit toate comentariile si sant lucruri ft. importante de discutat si de scris,dar faptul ca nu sa vrut aprobarea trecerii ca fuctionari publici a salariatilor de la d.g.a.s.p.d-c.-vn.din cauza citeste integral
, acum 739400 zile, 3 ore, 44 minute, 15 secunde
Sintem amenintati de catre sefii de centre sa ne luam aceste concedii a cite zece zile fara sa mai tina cont ca nici un leu din drepturile noastre cistigate in instantele de judecata nu ne-au intrat citeste integral
, acum 739400 zile, 3 ore, 44 minute, 15 secunde
DRAGI COLEGI NU VA FIE FRICA SA COMENTATI CACI NU SINT EI PATRONII NOSTRI.NU STIU CIT SINT EI DE CONSTIENTII DAR CRED CA DUPA ALEGERI V-OR AVEA CU SIGURANTA DE SUFERIT.NU ESTE O AMENINTARE PENTRU citeste integral
, acum 739400 zile, 3 ore, 44 minute, 15 secunde
sa dea desteptul pamantului,pampers si medicamente-adica BANI pt cele atat de trebuincioase copiilor de la noul centru infiintat
, acum 739400 zile, 3 ore, 44 minute, 15 secunde
NU VREA SA APROBE DOCUMENTATIA PENTRU FUNCTIONAR PUBLIC, DEOARECE ARE FIRME. ODATA SA VA LUATI CONCEDIU SI SA RAMANA GHETU SI BAIATUL LUI SA MUNCEASCA. VOI MUNCITI SI EL PROFITA. ARE SI PENSIE SI citeste integral
, acum 739400 zile, 3 ore, 44 minute, 15 secunde
Daca nu va convine, voua, DEONTOLOGII LU' Peste duceti-va acasa...oricum asta va sa urmeze! Cat a dat a fost bun! Acum ca toata tara asta de rahat e la ananghie din cauza dobiticului care ne conduce citeste integral
, acum 739400 zile, 3 ore, 44 minute, 15 secunde
Oamenii competenti au plecat din D.G.A.S.P.C .Vrancea . De ce oare ?
, acum 739400 zile, 3 ore, 44 minute, 15 secunde
Sa ne imaginam, fratilor, asa cam dupa vreo 2 kile de rachiu, ca Basescu nu ia cerut lui Boc sa dea afara 20% din bugetari, ca Boc chiar daca ia spus Basescu sa dea afara oamenii cu siguranta nu o citeste integral
, acum 739400 zile, 3 ore, 44 minute, 15 secunde
Din cauza lefii au plecat oamenii din directie, dar daca insinuezi ca au ramas numai incompetentii, imi dau seama ca nici nu stii ce vorbesti si te trimit la origini.
, acum 739400 zile, 3 ore, 44 minute, 15 secunde
Pai daca voi aveti timp sa cititi si sa scrieti in timpul serviciului pe internet de ce mai cereti alte drepturi?, Singurul drept ar trebui sa fie concediul fara plata!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.