Ultima oră

Luna martisorului ne lasa fara 15 procurori vrinceni

Daniel Garleanu
29 ian 2009 1265 vizualizări
Procurorul general al Romaniei, aflat ieri la Focsani, le-a dat nota buna procurorilor pentru munca din 2008 u punctele minus sint dosarele restituite procurorilor si achitarile, care indica posibile hibe u parchetele au probleme cu sediile, dar se confrunta si cu o lipsa acuta de acuzatori publici u nu mai putin de 15 dintre acestia ar trebui sa iasa la pensie in luna martie

Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, a venit in Vrancea pentru a superviza bilatul activitatii procurorilor condusi de Ion Lefter, prim procurorul Parchetului Judetean. Sedinta de bilant, la care au participat si reprezentanti ai Politiei, DGA, dar si presedintele Tribunalului, Adrian Toni Neacsu, a durat peste asteptarile tuturor, astfel ca si conferinta de presa de la Parchet si-a depasit ora de incepere, putin peste 60 de minute. Activitatea judiciara judeteana a fost catalogata de catre procurorul general ca fiind buna pentru anul 2008 din punct de vedere al operativitatii si celeritatii, respectiv a timpului de solutionare al dosarelor. Procurorul general a aratat ca toti invitatii prezenti la bilant au declarat la unison ca au o buna colaborare cu procurorii, aceasta in ciuda faptului ca la capitolul minusuri s-a aratat ingrijorata de numarul de cauze restituite de la tribunal la parchet sau a numarului de achitari "semnate" de judecatori. "As putea spune ca discutia cu procurorii a fost constructiva. Practic, nu am discutat doar datele statistice. Am vrut sa aflu cu ce se confrunta colegii. Principala problema a fost cea a lipsei resurselor umane, a doua problema a fost cea a sediului si s-au mai ridicat citeva probleme specifice activitatii noastre care tin de legislatie", a rezumat Codruta Kovesi, Procuror General al Parchetului de pe linga înalta Curte de Casatie si Justitie.


Criza atinge si parchetele


Procurorul general a promis ca va incerca sa rezolve problemele locative ale parchetelor, insa a recunoscut ca bugetul pentru 2009 este insuficient, intrucit 80% din cheltuieli reprezinta contravaloarea drepturilor salariale cistigate de magistrati, si abia 20% revin reparatiilor. Procurorul-sef Ion Lefter a ridicat, in sedinta de bilant, problema pensionarilor, pentru ca sint 15 magistrati care indeplinesc conditiile de retragere din activitate, patru dintre ei exprimindu-si deja optiunea de a se pensiona. Potrivit celor declarate ieri, luna "cheie" este martie, atunci cind procurorii au anuntat ca isi vor pune in aplicare intentiile. "Atunci va exista o problema de personal mai ales la Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea, pentru ca schema de personal se va injumatati", a mai aratat Kovesi. In acest context, Ion Lefter, care indeplineste la rindul sau conditiile pensionarii, si-a intarit pozitia la conducerea Parchetului asigurind ca nu intentioneaza sa plece. Kovesi a considerat ca judetul nostru, chiar cu incarcatura de anul trecut, respectiv 800 "" 1.400 de cauze pentru fiecare procuror, sta bine la capitolul "enigme" "Pe raza judetului Vrancea sint foarte putine cauze care dureaza ani de zile, asa cum avem la alte parchete si din aceasta cauza am spus ca activitatea este favorabila", a concluzionat procurorul general. La final, procurorii au fost felicitati pentru activitatea depusa. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.