Ultima oră

Taranii vrinceni nu vor porci EMO

Nicoleta Cristea
24 dec 2008 2863 vizualizări
Oricine isi poate achizitiona un echipament de asomare, insa este mai ieftin si mai simplu sa apelezi la medicul veterinar sau la o persoana specializata pentru aceasta operatiune u asomarea impiedica animalul sa mai sufere, iar accidentele din timpul sacrificarii sint eliminate u asomarea nu elimina insa sacrificarea traditionala prin injunghiere, care poate continua dupa ce porcul a fost adormit u cu toate acestea, taranii spun ca este mai sigur sa bage ii cutitul in gitul porcului

Asomarea porcilor este un mister pentru cei mai multi dintre noi, cu toate ca implementarea acestei masuri este facuta odata cu intrarea Romaniei in Comunitatea Europeana. Taranii inca se feresc de asomare, pentru ca s-a impamintenit credinta ca aceasta ar inlocui taierea traditionala a porcului. De fapt, asomarea nu este nimic altceva decit o "adormire" temporara a lui "Ghita", astfel incit acesta sa aiba parte de o moarte usoara. "Este un procedeu prin care animalul intra intr-o stare de inconstienta, perioada care trebuie sa se mentina pina in momentul injunghierii. Traditia se pastreaza, numai ca animalul nu mai simte durerea, singerarea se face mai bine, iar calitatea carnii este in acest mod mai buna", explica medicul veterinar Valentin Mihai, din cadrul DSVSA Vrancea. Studiile arata ca, de frica, porcii elibereaza o multitudine de toxine, care strica gustul carnii, si aici are un rol important asomarea. "Incarcarea cu singe e mai mica, iar in acest mod carnea se mentine mai bine in timp. De la alergatura, carnea porcului neasomat prezinta o stare anormala, cunoscuta ca sindrom PSE, adica «palida, rigida si exudativa». Ati vazut probabil prin piete muschiul acela apos, decolorat, acesta provine de la un animal neasomat", a specificat si Florica Chiriac, director tehnic la Aurora, firma de prelucrare a carnii de porc din Odobesti. Cu toate ca, practic, oricine poate sa isi cumpere un pistol, echipamentul cel mai simplu si practic pentru asomare, procedura de achizitionare este greoaie, si nici pretul nu este unul de neglijat, 150 "" 600 de euro, sume care difera in functie de putere sau de forma. Cei care vor un astfel de pistol trebuie sa faca un dosar la politie, care sa cuprinda o cerere, certificatul de detinator al armei neletale, cazier judiciar si, cel mai important, trebuie sa faca un test psihologic la un cabinet medical autorizat. Pina atunci insa, asomarea se poate face la cerere, contra cost, fie de medicii veterinari concesionari, fie de persoane desemnate de primarii, care au cunostinte despre operatiune, dat fiind ca DSVSA Vrancea a organizat periodic instruiri in acest sens.


Asomare la cerere, contra maxim 20 lei


Procedeul este simplu. Medicul veterinar concesionar vine atunci cind este solicitat, adoarme porcul, dupa care sacrificarea se face traditional, ca si pina acum. "Adormirea" se face contracost, deoarece trebuie platite gloantele si manopera, insa pretul nu va fi probabil mai mare de 20 de lei. Cu ajutorul asomarii se reduce insa numarul de persoane care ajutau in trecut la prinderea sau la tinerea animalului, dar si accidentele care se intimplau atunci cind porcul era speriat si agitat, iar in apropiere era un cutit. In Vrancea, medicii concesionari au achizitionat in marea lor majoritate astfel de pistoale, costul total al echipamentelor, cu toate taxele, ajungind pina la 850 de lei. Porcii pot fi scutiti astfel de chin la Maicanesti, Ciorasti, Sihlea, Milcovul sau Straoane, si lista ar putea continua. La Straoane chiar viceprimarul a facut un pas inainte, si si-a scutit porcul de o suferinta in plus. "Eu zic ca trebuie sa fim in acelasi ritm cu cei din uniune, pentru ca astea sint cerintele. Domnul doctor este cooperant, colaboram foarte bine, si am ajuns la concluzia ca e mai bine cu aceasta metoda. Eu cred ca oamenii imi vor urma exemplul. Inceputul o sa fie mai greu, dar pina la urma o sa inteleaga", ne-a declarat viceprimarul din Straoane, Ghiorghita Talimba. Si in Focsani exista de citeva zile un echipament de asomare, astfel ca cei dornici pot apela cu incredere la priceperea medicului veterinar. In ceea ce priveste primariile, aici inca nu exista pistoale pentru asomare, insa, potrivit DSVSA Vrancea, acest lucru se va intimpla cit de curind, mai ales ca unele primarii au pus deja pe ordinea de zi a primei sedinte de consiliu local din an achizitionarea unui astfel de obiect. "Directia are si ea patru echipamente de acest gen, insa intervenim numai pentru controlul bolilor, in vederea eutanasierii, pentru ca noi nu putem sa incasam. In ceea ce priveste primariile, acum trimitem adrese prin care ii chemam aici sa le explicam ce au de facut, pentru ca fiecare primarie trebuie sa aiba macar un echipament", a mai adaugat medicul Valentin Mihai.


Porcul e adormit pe veci, din picioare, in 10 secunde


Si abatoarele sint obligate sa aiba astfel de echipamente in dotare, insa oamenii nu pot cere ajutorul specialistilor de aici, intrucit personalul calificat lucreaza numai cu porcii proveniti din unitati specializate. "Inca din 1996, de la infiintare, am achizitionat doua astfel de asomatoare. Legea spune ca unul trebuie sa fie de rezerva, in cazul in care primul a picat, sa fie celalalt in functiune. Modelul folosit de noi este TGB 106/2006, din Germania si este electric. Tensiunea si frecventa sint joase si este in asa fel reglat incit nu le poti depasi. Timpul de aplicare a curentului electric este de 10 "" 15 secunde, echipamentul fiind dotat cu ceas, care bipaie atunci cind ajunge la 15 secunde. Sacrificarea se face pe linie. Porcul este imobilizat, i se aseaza pe cap asomatorul, pozitia e in picioare, iar dupa scoaterea din functiune a sistemului nervos central este sacrificat", ne-a declarat directorul tehnic al societatii Aurora. (Nicoleta CRISTEA)


Ce presupune asomarea


Medicii veterinari spun ca deocamdata nu vor trece la amenzi pentru taranii care inca prefera sa isi alerge mai intii porcul prin gospodarie si mai apoi sa il taie. Cel putin nu anul acesta, cit mai e din el. Din 2009 insa, se va incepe monitorizarea implementarii acestei actiuni, iar primariile vor raporta asomarile pentru sacrificarile traditionale. Amenzile prevazute pentru nerespectarea acestei masuri pot ajunge si pina la 7.500 de lei. Metodele de asomare sint variate, de la electrocutare, pina la injectii sau impuscare cu pistolul cu glont captiv, aceasta ultima metoda fiind cea aplicata porcilor. Obiectivul principal al acestei metode este de a induce "insensibilitate imediata" prin administrarea unei lovituri puternice, penetrative, asupra craniului animalului, care trebuie sa ramina inconstient pina in momentul mortii. (N. C.)


Porci pe banda rulanta de la Aurora


La Aurora porcii sint sacrificati numai pentru consumul vrincenilor, mai ales ca, dupa scandalul legat de dioxina, oamenii au preferat carnea de la porcul autohton, iar cererea a fost mare. "In aceasta perioada am taiat cam 100 de capete pe zi. Cu toate acestea, am primit semnale ca ar fi trebuit mai mult, insa cam 80% din cerere am acoperit. Sacrificarea se face pentru transare proprie in cele trei magazine pe care le avem. Mai aveam contract cu un magazin din Bucuresti, insa in aceasta perioada cererea pentru carcase de porc este mare, asa ca am lucrat numai pentru Vrancea", ne-a spus Florica Chiriac, directorul tehnic de la societatea Aurora din Odobesti. Pe de alta parte, se preconizeaza ca vrincenii vor taia si ei aproximativ 35.000 de porci, avind in vedere ca in total in judet sint inregistrati 65.000 de porci, iar din acestia peste jumatate sint "din generatia tinara". Porcii acestia nu se vor vinde pe piata, fiind destinati numai consumului propriu. (N. C.)


Preturi piata


ceafa de porc 18 "" 20 lei

pulpa porc dezosata 16 "" 18 lei

pulpa porc cu os 14,5 lei

intestine 2lei/bucata, in medie 4 lei metrul

Preturi supermarket

pulpa porc cu os18 lei/kg

pulpa porc dezosata 19 lei/kg

muschi porc file 23 lei/kg (C. F.)


Gluma despre "porcii EMO"


Uniunea Europeana vrea sa amendeze Romania pentru cruzimea cu care taie porcii de Craciun. Pentru a rezolva problema, geneticienii romani au inventat porcul EMO, care se taie singur!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.