Ultima oră

Justitia, facuta praf de Initiativa pentru o Justitie Curata

Nicoleta Cristea
22 iul 2008 673 vizualizări
Mult promisa reforma in justitie se lasa inca asteptata, se arata in raportul realizat de Initiativa pentru o Justitie Curata u DNA si Parchetul de pe linga înalta Curte de Casatie si Justitie sint singurele institutii apreciate din sistemului judiciar u Consiliul Superior al Magistraturii este aspru criticat pentru activitatea sa

Initiativa pentru o Justitie Curata a elaborat un raport extrem de critic la adresa justitiei romanesti, inaintea primului raport de tara post-aderare, care va fi prezentat miine la Bruxelles. Raportul elaborat contine toate problemele privind coruptia si disfunctionalitatile din justitie si scoate in evidenta faptul ca sistemul judiciar este supus presiunilor politice, iar reforma este in regres. De asemenea, principala institutie anticoruptie, Directia Nationala Anticoruptie (DNA), se confrunta cu incercari de intimidare, cu blocarea dosarelor, inlocuirea procurorilor incomozi si chiar cu desfiintarea, iar masurile de reforma nu sint implementate conform angajamentelor asumate in relatia cu Comisia Europeana. Raportul este o radiografie stricta a justitiei, facuta de Initiativa pentru o Justitie Curata, din care fac parte Academia de Advocacy, Alianta Civica, SoJust, Freedom House, GDS, Societatea Academica Romana si Societatea Timisoara. "Raportul vizeaza in general activitatea la nivel national, informatiile fiind culese pe de o parte din cele publice, rezultate din monitorizarile noastre permanente, plus cele culese in mod direct prin intermediul Legii 544. Noi am vrut sa tragem un semnal de alarma mai puternic, pentru ca raportul comisiei are si o incarcatura de oportunitate politica. Cu toate ca am mers mult in situatia de fapt, marile intirzieri din reforma se regasesc si in raportul CE. Asteptam o reactie matura din partea CSM, si speram sa vina cu argumente, sa dezbatem situatia", ne-a declarat judecatorul Adrian Toni Neacsu, presedintele SoJust. Printre cei luati in colimator este Consiliul Suprem al Magistraturii, judecat foarte aspru in acest raport. "CSM a demonstrat si demonstreaza o lipsa de preocupare evidenta fata de respectarea legii si a criteriilor de competenta si etica profesionala in desfasurarea carierei profesionale a magistratilor si nu a facut niciun fel de progres in ce priveste propria sa responsabilizare", se arata in raportul mai sus mentionat. CSM este acuzat de lipsa de etica in ceea ce priveste o buna parte din activitatea pe care o desfasoara, dar si de lipsa de transparenta in deciziile luate. O alta critica adusa CSM este aceea ca in continuare este o institutie care taie si spinzura dupa bunul plac, si care nu raspunde in fata nimanui.


74% de neincrezatori in justitie


Conform ultimului Eurobarometru al Comisiei Europene, prezentat in ianuarie 2008, 74 la suta dintre romani nu au incredere in sistemul de justitie. Sondajele de opinie comandate de Transparency International - Romania in anul 2007 pentru intocmirea Raportului National asupra Coruptiei releva ca 72 la suta dintre romani percep coruptia ca un fenomen generalizat in institutiile publice, iar 73 la suta sint nemultumiti de activitatea instantelor. Cel mai mic procent de neincredere, de asemenea suficient de crescut, apartine DNA, de care 64 la suta dintre romani sint nemultumiti. Cu toate acestea, Directia Nationala Anticoruptie este vazuta bine in raport, considerindu-se ca activitatea institutiei este incetinita de presiunile politice, de practica judiciara neunitara de la nivelul instantelor si sanctiunile foarte mici aplicate pentru faptele de coruptie. De altfel, DNA si Parchetul de pe linga înalta Curte de Casatie si Justitie sint singurele institutii ale sistemului judiciar apreciate de raportul de tara al CE din luna aceasta. Barometrul Initiativei pentru o Justitie Curata nu scapa din ochi nici neregulile din sectorul administrativ sau din cel al educatiei. "Administratia locala, serviciile deconcentrate, educatia, dar si sectorul sanitar ramin in continuare zone foarte sensibile la coruptie", se mai arata in raport. Aceste probleme sint puse pe seama birocratiei ridicate, dar si de absenta sau lipsa de eficienta a mecanismelor de control intern. Ultima pe lista rusinii este situatia ANI, in privinta careia semnatarii raportului atrag atentia ca este un esec. Raportul arata ca, printr-o modificare legislativa, Consiliul National de Integritate (CNI), un organism politic, a dobindit competenta de a efectua verificari cu privire la declaratiile de avere si interese ale personalului ANI, astfel incit are posibilitatea de a elimina inspectorii incomozi. (Nicoleta CRISTEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.