Ultima oră

Liviu Ioan Stoiciu publica in Ziarul de Vrancea

Silvia Vrînceanu Nichita
15 mai 2008 783 vizualizări
Cunoscutul scriitor va publica saptaminal in pagina noastra de opinii sub titlul Cantonul 248 u gasesc în aceasta lume de valori rasturnate puterea sa rezist cu fruntea sus, fiindca îmi asum neajunsurile vremurilor , ne-a spus Liviu Ioan Stoiciu

Cunoscutul poet si scriitor Liviu Ioan Stoiciu, unul dintre cei mai proeminenti exponenti ai generatiei «optzecistilor», va scrie pentru Ziarul de Vrancea incepind de astazi. Refugiat in «pustia Bucurestiului», la putin timp dupa evenimentele din decembrie 1989, cind a fost instalat «presedinte de judet», fostul disident anticomunist a reusit sa-si cladeasca un nume in lumea literelor romane si sa traiasca fara compromisuri. Ca orice om intelept, a ramas un singuratic. «La 58 de ani, ce mai poate sa faca un om care a trait de cind se stie pentrua fi scriitor? Scriu si citesc de la 15 ani regulat, nu fac nimic altceva. Asa si atit a vrut Dumnezeu sa fiu. în vara acestui an sper sa apara, la Focsani, Cartea zadarniciei (subintitulata "Convorbiri de sfirsit cu Al. Desliu & Inspiratii de inceput"), din ea se va intelege mai exact ce mai fac si ce am facut"¦ Altfel, sint un scriitor de atitudine, incomod, care crede in principii", ne-a spus Liviu Ion Stoiciu. In ciuda tuturor tentatiilor postrevolutionare, cel care a consacrat brandul literar LIS a ramas un opozant intransigent, un critic neimpacat, dar caruia scrisul i-a compensat toate neajunsurile. Are si explicatii: "Am radacini in vatra "stoicilor istorici", macedoneni (recunoscuta chiar in numele meu: Stoic-iu) si inclusiv in resemnare gasesc o sursa vitala de energie. Tocmai suferinta provocata de nedreptati si incercarile zilnice duse la limita ma intaresc. N-are legatura cu cinismul, gasesc in aceasta lume de valori rasturnate puterea sa rezist cu fruntea sus, fiindca imi asum neajunsurile vremurilor". Chiar daca a plecat din judet de 18 de ani, LIS se considera vrincean. Are si acum pe picioare, la Adjud, casa parinteasca "in aceeasi ograda cu casa fratelui meu", in Focsani are si "surioare", iar de la Naruja i se trage sotia. Totusi, recunoaste ca "nu mai am un "acasa" al meu in acest judet. Din pacate, nu mai am nicaieri un loc al meu in care sa ma simt "acasa". Cit am locuit la Focsani (1975-1990) n-am fost rasfatat, Securitatea m-a tinut si ea la nivel de "oaie neagra" si de "ultim om""¦ Am avut dosar oficial de urmarire operativa din 1981. în cartile mele, fie de versuri, fie de proza, fie de jurnal-publicistica sau teatru, Vrancea e atotprezenta. Pe majoritatea le-am scris la Focsani si Adjud". LIS a avut si o activitate jurnalistica consistenta. Timp de 15 ani a scris la ziarul occidentalului Ion Ratiu, dar a oprit colaborarea cu Cotidianul in 2005 dupa ce "harta astrala" l-a trimis la masa de scris pentru a se ocupa exclusiv de literatura. Mai are rubrici in reviste literare, dar propunerea Ziarului de Vrancea l-a surprins intr-un moment in care i se facuse dor de publicistica de ziar. LIS a ales sa scrie pentru vrinceni fiindca "Ziarul de Vrancea are autoritate, e onest si credibil". "Scriind aici, poate-mi mai linistesc sufletul (aflat mereu sub presiunea literaturii), care tot cauta o noua supapa"¦". (Silvia VRINCEANU)


Scriitorul de la Cantonul 248


De la debutul in volum din 1980 si pina astazi, LIS a fost un scriitor antisistem, reusind sa se impuna atit ca poet in lumea eterogena a optzecistilor, cit si ca port-parole al unei alternative la sclavagismul scriitorilor inainte si dupa 1989. A debutat la fel de nonconformist ca si toata existenta sa, cu volumul "La fanion" (Ed. Albatros, 1980), pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor. Bibliografia lucrarilor sale este impresionanta, ca si premiile obtinute. Volume de poezie, de memorialistica, publicistica, teatru. Pentru cei care-l cunosc doar ca poet si jurnalist, trebuie spus ca poetul-vedeta al Vrancei a publicat si patru romane. Dar, peste toate acestea, LIS este o voce care face umbra prin moralitatea actiunilor sale scriitoricesti. Volumul de dialoguri cu Al. Desliu, "Cartea zadarniciei", este un testament al crezului omului Liviu Ioan Stoiciu. Nu mai adaugam celebrul "scandal" din lumea presei literare bucurestene, generat de publicarea in pretentioasa revista "Viata Romaneasca" a lui Paul Goma, ce a dus la demiterea redactorului sef, respectiv cetateanul de la Cantonul 248. Si pentru ca am pomenit locul de nastere al poetului, adaugam ca acel canton CFR de linga Adjudu Vechi a fost un nume predestinat. Prima participare la un volum colectiv a fost in 1979, cu un material intitulat "Cantonul 248" si cel mai important volum al poetului se numeste"¦ "Cantonul 248" (Ed. Vinea, 2005), o antologie de versuri care-l caracterizeaza cel mai bine pe unul din cei mai reprezentativi intelectuali autodidacti angajati pe care i-a dat Vrancea. Dar, si la noi ca si la evrei, nimeni nu-i "poet" in tara sa!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.