Ultima oră

Medicii care au rupt barierele sistemului de stat

Ana-Maria Cantia
7 apr 2008 4509 vizualizări
Mai multi medici de renume din Vrancea au ales sa-si practice meseria in afara sistemului de stat, pentru a nu mai fi acuzati ca isi directioneaza pacientii spre cabinele proprii doar pentru profit. medicii Marioara Merchea, Laurentiu Bodolan sau Constantin Buza sint citiva dintre cei care au spus adio sistemului de stat. acestia cred ca statul nu incurajeaza performanta si acuza lipsa echipamentelor, salariile mici si managementul rigid. medicii spun ca sint pusi sa faca compromisuri in tratarea pacientilor, atunci cind e vorba sa se incadreze intr-un anumit plafon. doctorii privatizati spun ca atentiile nu trebuie sa conditioneze actul medical, dar recunosc ca le accepta ca recompensa pentru o tratatie corespunzatoare

Peste o suta de medici vrinceni au "evadat" din sistemul public de sanatate, pentru a nu mai fi acuzati ca isi directioneaza pacientii spre cabinele proprii doar pentru profit. Lipsurile din sistemul sanitar, rigiditatea acestuia, precum si indiferenta managerilor i-au determinat pe specialisti sa se reorienteze catre mediul privat. Acolo, cred ei, pot face performanta fara a fi nevoiti sa se supuna unui sistem aflat in "moarte clinica". Ziarul de Vrancea a stat de vorba cu citiva dintre medicii care au parasit sistemul de stat in favoarea celui privat. ORL-istul Mioara Merchea, oftalmologul Laurentiu Bodolan, radiologul Constantin Buza si neuropsihiatrul Mircea Lazarean au ales sa faca performanta in propria firma. Desi a pledat pentru acest sistem, doctorul Mircea Lazaran nu a vrut sa se numere printre cei care au facut declaratii oficiale. Medicii care au ajuns si oameni de afaceri sustin ca au fost nevoiti sa plece de la stat in special din cauza lipsei de aparatura, dar si a proastei salarizari, care nu ar trebui resimtita insa de pacienti. In aceste conditii, cadrele medicale sint de acord cu atentiile, cita vreme ele vin ca o recompensa la o tratatie ce se ridica la standardele pacientilor. Din sistemul de stat au plecat si stomatologii, alaturi de medicii de familie, insa "obligati" de reforma sanitara din 1999. La ora actuala, chiar si pacientii prefera cabinetele particulare, minati de sentimentul ca vor fi mai bine tratati, iar diagnosticele mai usor de stabilit.


Multi medici vrinceni si-au deschis cabinete private motivind ca la stat nu isi mai puteau face bine treaba. Putini sint cei care au avut parte de un mediu propice desfasurarii meseriei de medic, asa cum scrie "la carte". Eternele deficientele i-au impins sa ia afacerea pe cont propriu, sa investeasca si, astfel, sa-si atraga si clienti care sa fie satisfacuti de serviciile prestate. Caci pentru a definitiva un act medical corect este nevoie de aparatura si, cum in spitale nu prea e, medicii se vad nevoiti sa ii cheme pe pacienti la propriile cabinete, pentru investigatii amanuntite, cu aparate performante. Aspect pentru care, trebuie sa recunoastem, medicii sint acuzati de cei din jur. Iar pentru a evita acest disconfort, unii au facut o alegere si au parasit sistemul de stat, de tot, cum este si cazul medicului ORL-ist Mioara Merchea. "Din punct de vedere al definitivarii actului medical ai nevoie de doua elemente: confortul psihologic si calitatea aparaturii. Pentru medic elementul psihologic conteaza in anumite situatii chiar mai mult decit partea materiala, care ajuta la incheierea unui act medical. In cazul meu, ambele au contribuit la parasirea sistemului sanitar si amindoua se regasesc in lipsa de dezvoltare si maturitate a sistemului sanitar de stat", ne-a declarat ORL-istul Marioara Merchea, fost director al Policlinicii Focsani. Tot din cauza conditiilor proaste a parasit sistemul si radiologul Constantin Buza. Acesta este primul medic vrincean care a avut "curajul" sa profeseze in alte conditii decit cele "ingradite" din sistemul de stat. Acesta acuza sistemul care ii obliga pe medici la compromisuri. "Managerii nu au decit buzunare, minte deloc. O greseala din sistemul sanitar este cea legata de plata per serviciu, se forteaza diagnosticul. Acolo nu se mai putea", ne-a declarat radiologul Constantin Buza. Sint si medici care, desi au avut parte de tot ce le trebuia din punct de vedere tehnic, au preferat sa renunte la stat.. "Eu am avut o colaborare foarte buna cu conducerea Spitalului Adjud, unde am lucrat. Spun asta pentru ca acolo am fost inteles si mi s-a asigurat aparatura de care aveam nevoie pentru anumite tipuri de operatie. Am venit insa in mediul privat pentru ca aici imi organizez singur programul. Imi stabilesc preturile in functie de munca pe care o fac, aici muncesc si cistig decent", ne-a precizat oftalmologul Laurentiu Bodolan.


"Omul nu e vinovat de salariul medicului\'\'


Majoritatea cadrelor care au parasit sistemul sanitar public considera ca proasta salarizare nu trebuie sa ii afecteze pe pacienti. Acestia spun ca totul tine de cel care vrea sau nu vrea sa fie, inainte de toate, om si bun profesionist. "Toti cei care vor sa practice aceasta meserie trebuie sa priveasca un pic in ei. E vorba de eul tau, cum poti sa te suporti pe tine insuti daca nu faci lucrurile cum trebuie. Omul nu e vinovat de salariul medicului", ne-a spus oftalmologul Laurentiu Bodolan. Specialistii care au parasit sistemul de stat vorbesc deschis despre atentiile care li se imputa atit de mult medicilor, considerind ca acestea nu trebuie puse mai presus de profesie si nu trebuie sa conditioneze actual medical. Medicii nu resping insa atentiile, atita timp cit ele vin ca rasplata pentru un act medical la standardele asteptate de pacienti. "Nu sint de acord cu conditionarea actului medical prin atentii oferite medicului, dar nu sint nici impotriva atentiilor primite ca urmare a unei bune tratatii. Repet, atentiile nu trebuie sa conditioneze actul medical", ne-a mai spus Marioara Merchea. Cu pile sau fara pile, oamenii trebuie tratati la fel. Pacientii trebuie respectati, iar relatia cu pacientul trebuie reciproc acceptata, e poate concluzia la care trebuie sa ajunga atit medicii, cit si pacientii.


"Calitatea medicilor trebuie primenita"


Din cauza lipsei de specialisti din policlinici, in ultima vreme, se constata o presiune foarte mare asupra medicilor. Si asta din partea pacientilor. Fenomenul este cauzat de numarul din ce in ce mai mare de oameni suferinzi, in paralel cu diminuarea numarului de specialisti. Sistemul sanitar romanesc nu a gasit inca toate resursele pentru ca actul medical sa fie foarte bun, cu toate ca devine din ce in ce mai scump. "Medicii din sistemul sanitar de stat sint storsi ca o lamiie. Nu se mai poate face medicina buna numai cu stetoscopul", sustine medicul Marioara Merchea. Si totusi, chiar si in aceste conditii, medicii trebuie sa nu uite ca pe umerii lor poate sta o viata. Un om nu poate fi responsabilizat doar de salarii si aparatura, e nevoie de multa pasiune si constiinta de sine. "Sint zone unde calitatea medicilor trebuie primenita. Am avut pacienti constiinciosi care isi faceau tratamentul conform prescriptiilor medicale, dar carora li se dadea reteta si atit. Daca li s-ar fi luat tensiunea oculara s-ar fi descoperit ca sufera de glaucom, o boala care nedescoperita la timp duce la orbire si care, din pacate, nu are simptome. Doar responsabilitatea cu care medicul trateaza pacientul poate duce la identificarea acestei boli fara simptom. Un lucru e clar, si in aceasta meserie ca in oricare alta, trebuie sa fii mai intii de toate om. Eu cunosc foarte multi medici care lucreaza in policlinici si care isi fac treaba ca la carte. Conteaza foarte mult dorinta de perfectionare. Noi depindem foarte mult de aparatura, de aceea trebuie sa invatam mereu", ne-a lamurit dr. Bodolan, care lucreaza in acelasi cabinet cu sotia sa, dr. Mihaela Bodolan. Spun ca daca ar practica ce au invatat in timpul facultatii, fara sa se perfectioneze mereu, medicina ar fi prin anii \'70 acum. De aceea, medicii sustin ca trebuie sa investeasca permanent in studiu pentru a se putea vorbi de acte medicale de calitate.


"Aici banii sint pe masa si nu «pe sub masa»"


De-a lungul anilor, sistemul a impus o bariera intre medic si pacient. Aceasta viziune nu mai e valabila astazi, cind medicii au fost nevoiti sa se transforme in prestatori de servicii. Confortul pe care il ofera cabinetele particulare nu poate fi intilnit in mediul de stat decit in cabinetele directorilor. O parte dintre medicii cu care am stat de vorba ne-au precizat ca au si contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate, prea putini, insa. Astfel ca si pacientii cu mai putine posibilitati financiare pot beneficia de cunostintele si aparatura medicilor care au parasit sistemul de stat. Toate cabinetele pe care le-am vizitat au aparatura medicala de ultima generatie. Operatiile, acolo unde este cazul, se fac tinindu-se cont de parametri precum competenta, baza tehnica, mediu steril, intr-un cuvint calitate si siguranta. "Majoritatea medicilor, indiferent de natura specializarii, practica aceleasi tarife. "Dam 50 de lei pentru o consultatie, cam cit spaga pe care ar trebui sa o oferim medicilor din policlinica pentru un plus de tratatie", ne-a declarat Adelina Racovita, pacienta la un cabinet particular. Si medicii recunosc ca la cabinetele private pacientii sint mai bine ingrijiti. Specialistii precizeaza ca si-au organizat cabinetele si intreaga activitate tinind cont si de cerintele lor, ca pacienti. "La Policlinica nu aveam niciodata satisfactia ca recomand ce trebuie, oamenii nu aveau bani pentru medicamente scumpe. La cabinet stiu ca pot face scheme de tratament pe care oamenii si le pot permite. Era greu, vesnic pus sa alegi situatia de compromis. Dar cel mai important e pentru mine faptul ca nu trebuie sa raspund pentru disfunctionalitatile si lipsurile sistemului sanitar. Sint convinsa ca sint mult mai eficienta in sistemul privat, pentru ca am tot necesarul tehnic de care am nevoie pentru a duce la bun sfirsit un act medical de calitate", ne-a mai precizat doctorita Merchea.

Cel mai transant a fost medicul Buza. "Aici banii sint pe masa si nu «pe sub masa». In competitia dintre stat si privat numai pacientul are de cistigat. Medicina adevarata se face tinind cont de doua elemente majore, personalul si partea materiala. In mileniul III nu poti face performanta fara aparatura. In regimul privat trebuie sa ai o relatie corecta cu pacientul. In acest mediu conceptia e total schimbata. Nu sint de acord cu banii dati pe sub masa, acesta e cel mai josnic lucru", a conchis medicul Constantin Buza, care a ocupat pentru o vreme si functia de presedinte al Casei de Asigurari de Sanatate Vrancea. La nivelul judetului nostru sint 160 de cabinete medicale private in care lucreaza 156 de medici. Dintre acestia, aproximativ jumatate sint medici de familie. Cei mai multi medici posesori de cabinete lucreaza si in sistemul de stat, cum sint ginecologii de exemplu. Cel mai adesea, medicii care joaca la doua capete au grija sa nu iasa in pierdere, dar nici nu au curajul sau posibilitatea de a se desprinde definitiv de unitatile sanitare finantate de stat. (Ana-Maria CANTIA)


Stomatologii nu sint interesati sa lucreze cu CAS


Intr-o situatie diferita sint medicii stomatologi care au fost nevoiti sa se privatizeze in urma reformei sanitare din 1999. "99% dintre medicii dentisti au cabinete particulare. Dintre acestia doar 47 au contract cu CAS", ne-a declarat dr. Florin Iacob, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Vrancea. Stomatologia implica foarte multe cheltuieli, aparatura e foarte scumpa, de aceea medicii o iau in leasing. Medicii stomatologi cu care am vorbit au spus ca materialele pe care le folosesc sint foarte scumpe, ca si instrumentalul fara de care nu pot face mai nimic. Cei mai multi dintre acestia nu au contracte cu CAS din cauza plafoanelor foarte mici. "Pentru cabinetele stomatologice plafonul de la CAS e de 800 de lei pe luna, pe cind pentru farmacii e de 200.000 de lei. E un compromis din partea medicilor. Sub nici o forma nu voi mai face contract cu CAS", ne-a declarat medicul Catalin Dragos Cozma, membru in Colegiul Medicilor Dentisti. Acesta ne-a mai spus ca nu ar mai lucra in sistemul de stat, din cauza mediului nefavorabil. "Sotia mea e medic la o scoala si are un salariu mai mic decit femeia de serviciu. Eu unul nu as mai lucra in sistemul de stat din cauza mediului ostil. Sint foarte multe riscuri profesionale la care e supus un medic. In cazul stomatologiei trebuie facuta o corelare intre medicina generala si estetica. Insa nu exista comunicare intre medicii specialisti si stomatologi. Trebuie facute campanii prin care oamenii sa inteleaga cit e de utila preventia", ne-a mai spus dr. Cozma. Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate (CAS), Mihail Copaci, spune ca stabilirea plafoanelor se face la nivel de CNAS si Minister: "Plafoanele sint rezultatul unor negocieri intre CNAS, Minister si reprezentantii Colegiului Medicilor Dentisti din Romania. La nivel de Casa Judeteana nu facem decit sa respectam un contract cadru".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 23 ore, 6 minute, 3 secunde
SISTEM SANITAR ( stat sau privat ) = HOTIE la drumul mare pentru bietii romani ( mai ales PENSIONARI )
, acum 739399 zile, 23 ore, 6 minute, 3 secunde
Unde sa ma dus la cabinete particulare cu 55o ron pe luna ? Pensie de slugi la stat o viata.....
, acum 739399 zile, 23 ore, 6 minute, 3 secunde
Statistic, medicii o duc mai rau decat pensionarii, sunt mai putini decat ei si tot statistic, medicii aduc mai putine voturi decat pensionarii . Deci, hai sa ne bagam picioarele in ei, nu ? Asta e citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 6 minute, 3 secunde
statistic, de unde spui ca medicii o duc mai rau decat pensionarii ? te bazezi pe ceva concret ? e drept ca veniturile pensionarilor au fost considerabil marite in ultimii 2 ani si vor fi marite si citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 6 minute, 3 secunde
acuma, tu te intrebi daca e asta liberalismul. eu vin si precizez ca liberalism pur, nu prea mai exista nicaieri in lume, aproape toate programele politice, de guvernare isi insusesc si latura citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 6 minute, 3 secunde
E foarte frumos, toata lumea merge la medic privat si primeste servicii in functie de pretul platit, foarte frumos si foarte capitalist. Totusi romanii platesc lunar un bir numit contributie CAS care citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 6 minute, 3 secunde
Eu platesc o groaza de bani la cas, dar prefer sa ma duc la un cabinet particular pentru ca sper ca acolo o sa fiu tratata bine, in schimb ce primesc.Aceasta d-na \"doctor\" MERCHEA e in stare sa te citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 6 minute, 3 secunde
Isi tine pacientii la usa cate 3 ore sa astepte fata de ora la care sunt programati, fara pic de respect. Programarile sunt la 15 minute iar o consultate dureaza cel putin jumatate de ora.
, acum 739399 zile, 23 ore, 6 minute, 3 secunde
Doamna doctor Merchea este un medic extraordinar si o femeie foarte speciala! Si referitor la comentariile doamnelor alina si catalina,nu cred ca atunci cand ati pasit in cabinetul doamnei doctor nu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.