Ultima oră

A treia lebada degerata

Silvia Vrînceanu Nichita
17 ian 2008 2370 vizualizări
Pasarea a fost gasita pe o balta de la Balesti si avea o rana destul de urita la git

Gerul din ultimele saptamini le-a facut viata grea lebedelor care ierneaza in lunca Siretului sau pe baltile din sudul judetului. Pina acum, trei lebede ranite au fost internate la Centrul zonal de ingrijire si tratament pentru animale salbatice deschis de Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice in Cringul Petresti. Doua lebede au fost gasite de politistii din Balesti pe o balta inghetata, incapabile sa mai zboare. O alta lebada a fost gasita de citiva tineri pe marginea soselei E85, in apropiere de Garoafa. Ultima pacienta inaripata a ajuns la Focsani in urma cu citeva zile, cu ambulanta zoo. "Lebada era epuizata. Prezenta o muscatura destul de serioasa la git si se afla intr-o stare mult mai grava decit celelalte surate tratate de noi", ne-a spus veterinarul Florin Vulpoiu, coordonatorul centrului. Cel mai probabil, pasarea a fost atacata de vulpi sau de ciinii satului dupa ce n-a mai avut puterea sa zboare spre locuri mai prielnice. Pasarea monument al naturii a fost tratata cu antibiotice, indopata cu hrana, astfel incit acum se simte mai bine si a fost eliberata. Florin Vulpoiu, presedintele Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice, face un apel catre primari si administratorii de balti de pescuit sa nu uite ca lebada este monument al naturii si este protejata de lege. "Nu trebuie sa ne batem joc de natura, ca este pacat. As fi foarte trist sa aud ca lebedele sint impuscate sau alungate de pe balti, in conditiile in care noi ne chinuim sa le salvam", ne-a spus Florin Vulpoiu. Centrul zonal pentru ingrijire si tratament pentru animale salbatice a fost deschis cu ajutorul unei finantari PHARE si aici au fost tratate mai multe animale ranite, cele mai multe ca urmare a confruntarii cu omul. Vrincenii care gasesc animale ranite sint rugati sa anunte Centrul la numarul de telefon 0800.800.358. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.