Ultima oră

Fotoreportaj!!! Ziua când se sfinţesc apele: Iată Boboteaza în imagini unice!

Silvia Vrînceanu
6 ian 2016 4941 vizualizări
Ziua Botezului Domnului a fost prilej pentru creştinii din tot judeţul de a merge la Biserică pentru a asista la slujba religioasă unică din această zi a anului, pentru a aprinde lumânări şi pentru a lua Aghiasma Mare.

Boboteaza este cea mai impresionantă manifestare religioasă desfăşurată în afara zidurilor bisericii şi momentul în care preotul sfinţeşte natura, refăcând, la început de an, simbolic, armonia dintre creaţie şi Creator. "În Iordan, botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat, că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te, şi Duhul, în chip de porumbel, a adeverit întărirea cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, slavă Ţie", se arată în Troparul Botezului Domnului. Creştinii s-au pregătit cum se cuvine pentru această mare sărbătoare.

Iată imagini de la Bobotează reunite într-un fotoreportaj special.

 

Căpătanu
: Crucile de gheață de Bobotează de la biserica Sfântul Nicolae de la Căpătanu, unde slujeşte preotul Laurențiu Marcu. Puţini ştiu, dar la umbra pădurilor de sub Dealul Şarba de la Broşteni a existat Schitul ”Sfântul Nicolae”, fondat de preotul Apostol Căpătan, după 1750 prin transformarea bisericii de mir în aşezământ monahal. Astăzi biserica aparţine comunităţii locale.

 
Căpătanu: Crucile au fost făurite din gheaţa tăiată în râul Milcov

 

Broşteni: ”La parohia Sf. Dimitrie/Sf. Nectarie din Brosteni încercăm să împământenim obiceiul sfinţirii apelor de Bobotează, mergând cu credincioşii în cortegiu la râul Milcov. Cu  icoanele împărăteşti, cu praporii şi Sfanta Evanghelie, întreaga parohie coboară pe malul apei pentru a binecuvanta apa, izvor de viaţă”, ne-a spus preotul Gabriel Macovei, parohul Bisericii Sf. Dimitrie/Sf. Nectarie din Brosteni.

 

 

Gospodarii stropesc cu apă pompii şi grădinile (foto Cristi Merchea)

 

Schitul Montioru: Creştinii au urcat până la schitul Montioru de la Vintileasca pentru a lua apă sfinţită (foto Mioara Tanase)

 

Slujbă de Bobotează la Coteşti (Foto Stelian Ferariu)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biserica de la Poaiana Mărului, împodobită cu zăpadă (foto Leonard Moise)


Cruci de gheaţă la biserica din Năruja, prin strădania gospodarilor din parohia în care slujește preotul Vasile Bratie Și aici au fost confecționate cruci de gheață, sfeșnice și, bineînțeles, masa de gheață. Plăcile de gheață au fost aduse de Hornea Ionel, Hornea Ionuț și Țigănașu Ionuț. De confecționarea crucilor s-a ocupat Rebega Nelu, Bușilă Tudorel, Coroiu M.Ionică, Dobre Ionel și Stoian Daniel, după cum i-a lăudat bibliotecara de la Năruja.

Boboteaza într-o altă parohie din Podu Nărujii, fotografiată de Gic Chilian, cel care a construit bisericuţa de gheață, alături de enoriași pricepuți și inimoși!

"La Sf.Biserică din satul Podul Nărujei cu hramul Sf.Împ.C-tin și Elena enoriași pricepuți au confecționat adevărate opere de artă. Preotul Bratie Horațiu-Petre și-a dorit tare mult ca și în acest an Sfânta Slujbă de Bobotează să fie oficiată pe masa de gheață, așa că a apelat la oameni inimoși care l-au ajutat să-și îndeplinească această dorință. Chilian Gicu (adevărat maestru!), ajutat de Murgu Culiță, Coroiu Teodor, Hornea Ionel, Țigănașu Ionuț, Hurjui Nistor, Lupu Ionel, Dudu Maricel și Dănilă Vasile au trudit să aducă gheața și să o modeleze în așa fel încât credincioșii să aibă o surpriză plăcută mâine când vor veni la rugăciune.", a relatat bibliotecara Adriana Vrabie.

Boboteaza la biserica din Prahuda, unde slujește preotul Petrică Lădaru. Aici a avut loc și botezul cailor, un obicei tradițional al zonei.  (foto Silvia Banu)

Natură (foto Cristi Merchea)

Bordeştii de Jos: Preotul Cristi Muscalu oficiază slujba de sfinţire a apelor la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Bordeştii de Jos

Bunicuță cu broboadă (foto Silvia Vrînceanu)

 

Boboteaza Avezzano: (foto Merchea Gheorghita): Şi vrâncenii din Italia au mers în număr mare la slujba de Bobotează.

Sfinţirea apei la Biserica Sf. Dumitru din Jitia — în Jitia, Vrancea, Romania. "Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit (Mt. 3, 17; Mc. 1, 11; Lc. 3,22); Duhul Sfant S-a pogorat in chip de porumb peste El si Fiul a primit botezul lui Ioan.", au postat pe Facebook cei din Comunitatea Jitia

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.