Ultima oră

VIDEO!!! L-aţi văzut? Se caută martori ai exploziei meteoritului din 7 ianuarie

Silvia Vrînceanu
9 feb 2015 5262 vizualizări
Primele date ale specialiştilor de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti arată că dezintegrarea meteoritului a avut loc undeva în zona localităţilor Lopătari- Vintileasca, la o înălţime cuprinsă între 22 şi 45 km. Cum nu sunt filmări cu ceea ce s-a întâmplat pe cer în noaptea cu pricina, astronomii caută martori direcţi care să povestească în ce mod s-a văzut exploziţia. Cei interesaţi pot primi chestionarul prin intermediul redacţiei Ziarului de Vrancea.

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din  Bucureşti caută martori direcţi care să fi văzut cum s-a dezintegrat deasupra ţării noastre meteoritul din luna ianuarie. După cum se ştie, o lumină intensă, urmată de un zgomot puternic, ca de tunet, a fost înregistrată pe cerul României la ora 3:05 în noaptea de 6 spre 7 ianuarie, aceasta putând fi observată cu precădere în zona de sud-est a ţării. Evenimentul a fost înregistrat de camerele de supraveghere din mai multe oraşe din ţară, însă puţine înregistrări arată efectiv ce s-a întâmplat pe cer. Pentru a colecta cât mai multe date de la martori direcţi, Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" a făcut apel la Ziarul de Vrancea în speranţa că se vor găsi mai multe informaţii relevante. Martorii sunt rugaţi să descrie evenimentul şi să relateze informaţii de genul: direcţie, înălţime, culoare, luminozitate, durată, zgomot, etc. Se consideră că după trecerea perioadei emoţionale, oamenii por relata mai limpede ceea ce au văzut pe cer. "Ne dorim să identificăm martori credibili şi serioşi", spun cei de la Observatorul Astronomic.

A explodat în munţi, între Vrancea şi Buzău

Primele calcule ale specialiştilor arată că dezintegrarea bolidului ceresc s-ar fi produs la graniţa muntoasă dintre judeţele Vrancea şi Buzău, însă astronomii fac în continuare cercetări, ţinând cont că cele mai multe filmări sunt de la nivelul solului. "Dezintegrarea meteoroidului din 7 ianuarie 2015 constituie un eveniment astronomic deosebit, ce merită toată atenţia noastră, mai ales că totul s-a petrecut “sub ochii noştrii”, spune Mihai Dascălu, de la Observatorul Astronomic din Bucureşti. Fenomenul a fost surprins de către multe camere de supraveghere, aflate pe întreg teritoriul ţării noastre. Multe dintre aceste filmări au fost realizate în Vrancea şi au fost folosite de specialişti pentru calcularea traiectoriei. "În era comunicării, internetul a reacţionat imediat, iar clipurile au devenit accesibile tuturor. Fiind surprins din mai multe unghiuri, se pot obţine mai multe date despre acest fenomen, date care pot conduce până la determinarea orbitei corpului respectiv. Această metodă poartă denumirea de triangulaţie şi este cunoscută mai ales geodezilor. Astfel, un obiect inaccesibil poate fi măsurat de departe, folosind însă determinări din mai multe unghiuri (deseori triunghiuri)", spun cei de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" care au făcut deja un prim traseu al corpului ceresc.

La ce înălţime s-a dezintegrat

Cu toate că au fost multe filmări, dâra lăsată de meteoroid apare doar în câteva clipuri făcute în Bucureşti, Dej, Lugoj şi Cluj. "Stabilirea exactă a coordonatelor camerelor respective s-a obţinut telefonic sau prin email, prin amabilitatea, interesul şi promptitudinea celor implicaţi, cărora le mulţumesc şi pe această cale. Pasul următor a constat în stabilirea direcţiei (a azimutului) în care s-a observat bolidul pentru fiecare cameră în parte. Acest lucru l-am efectuat corelând imageria peisajului din programul Google Earth cu detaliile surprinse de cameră. Astfel, un copac, un stâlp de înaltă tensiune, marginea unui bloc devin detalii importante de care trebuie ţinut cont. O variabilă importantă este şi gradul de corectitudine a hărţii din Google Earth, modul în care detaliile coincid cu realitatea (acest factor poate fi redus utilizând mai multe unghiuri, mai multe camere). Odată ce am stabilit direcţia, în acelaşi program, am intersectat toate camerele folosite la analiză. În clipul primei analize se observă o zonă probabilă a exploziei, confirmată de trei camere  (Dej, Cluj, Bucureşti). Locul din care explozia ar fi fost observată la zenit se află undeva în zona localităţilor Lopătari – Vintileasca", se arată într-un  material postat pe site-ul observatorului de către Mihai Dascălu. Dintr-o estimare geometrică 3D, rezultă că meteoroidul a pătruns în atmosfera terestră din zona constelaţiilor Cancer, Gemini, Canis Minor pentru un observator aflat în „zona zero”, spune Mihai Dascălu, care adaugă că direcţia bolidului a fost dinspre sud-sud-vest către nord-nord-est. "În aşteptarea de noi informaţii, estimarea iniţială a altitudinii la care a avut loc dezintegrarea este cuprinsă între 22 şi 45 km. Dacă deţineţi înregistrări în care se observă dâra lăsată pe cer a bolidului şi cunoaşteţi coordonatele geografice ale camerei de luat vederi vă rugăm să ne contactaţi. Înregistrările audio sunt şi ele interesante, dacă aţi prins şi zgomotul întârziat al exploziei". se arată într-un apel al celor de la Observatorul Astronomic  Bucureşti. Informaţiile pot fi trimise pe adresa a.m.dascalu@gmail.com, persoană de contact este Mihai Dascalu de la Observatorul Astronomic.


Cine ne apără de meteoriţi?


Şi cei de la Agenţia Spaţială Română au confirmat că evenimentul a fost provocat de un meteoroid care a intrat în atmosfera Pământului şi care s-a dezintegrat la o altitudine de zeci de kilometri. Deşi acest eveniment nu a produs pagube şi cel mai probabil meteoritul a ars complet în atmosferă, Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea investirii în astfel de sisteme de monitorizare pentru obiecte mai mari şi mai periculoase. “În acest sens, România, prin Agenţia Spaţială Română, este implicată în programul Agenţiei Spaţiale Europene denumit SSA, Space Situational Awareness. Acesta vizează protecţia planetară din trei puncte de vedere: erupţii solare, deşeuri spaţiale şi obiecte din apropierea Pământului. Meteoroizii fac parte din ultima categorie, alături de asteroizi şi nuclee de comete", a spus Marius-Ioan Piso. La ora actuală, potrivit specialiştilor, nu există nicio cameră de supraveghere video care să ofere informaţii despre ce se întâmplă pe cerul României. De precizat că un fenomen similar a fost semnalat de localnicii din zona Dumitreşti - Gura Caliţei şi în ianuarie 2014, însă nu există nicio înregistrare video care să probeze evenimentul. Specialiştii estimează că aproape 100 de tone de materiale meteoritice se prăbuşesc pe Terra în fiecare zi, dar cea mai mare parte dintre ele sunt deja reduse la dimensiunea particulelor de praf atunci când ating solul. Şi, în 85% din cazuri, meteoriţii îşi sfârşesc coborârea în oceanele care acoperă scoarţa terestră.

Meteoritul de la Celiabinsk
 

În dimineaţa zilei de 15 februarie 2013, un meteorit  cu un diametru de 17 metri şi o greutate de peste 10.000 de tone la intrarea în atmosferă a explodat deasupra Munţilor Ural din Rusia, cu o forţă de 33 de ori mai mare decât aceea a bombei de la Hiroshima, potrivit datelor NASA. Incidentul a fost cel mai violent contact cu un meteorit din ultimul secol, provocând pagube materiale semnificative în Celiabinsk, capitala regiunii. Incidentul a lăsat în urmă peste 1.400 de răniţi, iar aproximativ 4.000 de imobile au fost avariate. Pagubele au fost estimate la 33 de milioane de dolari. Un studiu internaţional a estimat că doar între 4 şi 6 tone din meteoritul iniţial au supravieţuit trecerii acestuia prin atmosferă. Oamenii de ştiinţă ruşi au reuşit să aducă la suprafaţă un fragment din acel meteorit, care are o lungime de circa 1,5 metri şi o greutate de peste 570 kilograme. (Silvia VRÎNCEANU)

Iată un montaj video cu locul cel mai probabil deasupra căruia s-a dezintegrat vizitatorul nostru cosmic:

Get your own valid XHTML YouTube embed code

Asa s-a vazut la Lopatari, in judetul Buzau, pe camerele de supraveghere de la Primarie:


Get your own valid XHTML YouTube embed code

Fisiere atasate

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Franklin ogle, acum 3291 zile, 18 ore, 45 minute, 47 secunde
Thanks for sharing your great thought to us. This post was very informative and widens my knowledge especially in this field of subject you are discussing. I gained so much information in this site citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.