Ultima oră

Hramul Bisericii de lemn a Schitului Buluc

Valentin Muscă
8 iun 2014 2150 vizualizări
Mica obşte a Schitului Buluc aşteaptă astăzi pelerinii din satele vecine să participe împreună la Sfânta Liturghie şi agapa prilejuită de hramul bisericii de lemn

Situat sub Măgura Odobeştilor, Schitul Buluc a fost fondat acum trei secole de Isaia Caragea, la îndemnul Sfântului Pahomie de la Gledin, fost mitropolit al Moldovei, care a fost pentru puțin timp starețul Schitului Vineşeşti, ctitoria bulucbaşei Gheorghe-Gherasim Caragea.

Amplasat spiritual încă de la început printre aşezămintele monahale isihaste, Schitul Buluc a rămas până în zilele noastre un rezervor de duhovnicie, chiar şi atunci când, în 1959, aşezământul a fost închis şi monahiile alungate. Printre lucrurile fascinante se numără Biserica cu hramurile ”Pogorârea Duhului Sfânt/Sfânta Treime”, considerată de istorici cel mai vechi lăcaş de lemn de la Curbura Carpaților, în care se slujeşte şi astăzi. Desigur, timpul şi-a pus amprenta şi reparațiile succesive au distrus originalitatea construcției, în primul rând pridvorul, care o apropia din puct de vedere arhitectonic de bisericile din Munții Vrancei. Aşezământul aparține din punct de vedere administrativ de comuna Jariştea, iar accesul se poate face, fie direct din Odobeşti, fie prin Jariştea, via Pădureni. În ciuda ploilor, drumul de acces este practicabil, şi pentru cei care doresc să meargă pe jos, şi pentru cei care doresc să ajungă cu un mijloc de transport. (V. M.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.