Ultima oră

Blestemul inundaţiilor şi indiferenţa autorităţilor: Om luat de apele Zăbalei

Silvia Vrînceanu Nichita
16 mai 2014 4370 vizualizări
La închiderea ediţiei, ISU Vrancea a anunţat că se află în căutarea unui bărbat dispărut la Nereju, în apele umflate ale Zăbalei.Autorităţile au intervenit cu Armata, Pompierii, Jandarmeria şi Poliţia pentru a scoate la lumină comunităţile afectate de fenomenele meteo extreme din ultimele zile.Din păcate, pericolul nu a trecut, după cum a recunoscut aseară prefectul.In mai multe sate se ajunge greu, în unele cazuri doar cu piciorul, din cauza drumurilor şi podeţelor distruse de ape.Autorităţile spun că nu au investit în diguri de apărare din lipsă de bani

Ieri seară a apărut şi prima victimă a ploilor, un bărbat de 50 de ani din Nereju pe care, la închiderea ediţiei, pompierii de la ISU Vrancea încercau să îl găsească. Conform informaţiilor furnizate de lt. Cristina Duţă, purtătorul de cuvant al instituţiei, în cursul serii, trei bărbaţi au încercat să treacă apa Zăbalei cu o căruţă. Din cauza curentului puternic, atelajul s-a răsturnat, iar doi dintre ei au reuşit să se salveze şi au sunat la 112. Cel de-al treilea, în varstă de 50 de ani, nu fusese încă identificat de echipele de căutare. Judeţul nostru nu a scăpat nici ieri de riscul de a fi inundat, spaimă pe care vrancenii o tot trag de cate ori plouă mai tare, întrucat s-a investit prea puţin în structurile de apărare împotriva inundaţiilor. A plouat ore bune, fără întrerupere, dar debitele principalelor rauri nu au mai depăşit cotele de inundaţii. Autorităţile au apelat la militari şi pompieri pentru a scoate apa din casele oamenilor, la Lămoteşti şi Răstoaca. Din păcate, a fost o muncă de Sisif, pentru că ploaia a inundat din nou curţile spre seară. Chiar dacă judeţul a ieşit aseară de sub avertizarea hidrologică, în Focşani dar şi în alte localităţi din judeţ continuă să plouă. Meteorologii au emis o nouă avertizare pentru Ramnicu Sărat şi Putna, rauri care aveau nivelurile crescute, fără a depăşi însă cota de atenţie. "Sunt cu ochii pe geam şi plouă de rupe. Deocamdată nu sunt volume mari de precipitaţii. Am vorbit cu cei de la Administraţia Meteorologică din Bacău şi ne-au asigurat că nu vor mai fi precipitaţii aşa de abundente. Monitorizăm în continuare situaţia şi vom interveni dacă va fi necesar.", ne-a declarat aseară, la închiderea ediţiei, prefectul Cătălin Kanty Popescu.

Bilanţul după două zile de ploi

În comunele Milcovul şi Răstoaca, militarii au intervenit pentru a scoate apa şi malul din gospodăriile oamenilor


Poliţia din Vrancea a făcut ieri un bilanţ, după prima zi în care judeţul a fost afectat de fenomene meteo extreme. Cele mai lovite au fost localităţile Sl-Bradului, Milcovul, Răstoaca, Gura-Caliţei, Gugeşti, Vînători, Suraia, Bilieşti, Tulnici, unde au fost afectate locuinţe şi anexe gospodăreşti. Ieri, pe DN 2N, între Chiojdeni şi Jitia, unde o alunecare de teren a afectat drumul pe o porţiune de 100 m, se circulă cu restricţie pentru autovehiculele de peste 7,5 t. La Valea Sării, în punctul Prisaca, pe DJ 205 D, pe o porţiune de circa 200 m se circulă restricţionat, în urma căderii de pietre de pe versanţi. De asemenea, la Vizantea, pe DJ 205 E, unde a fost distrus podeţul care face legătura cu satul Mesteacănul şi sunt circa 200 persoane afectate, accesul se face pietonal, pe o rută ocolitoare. Poliţiştii au acţionat şi în comuna Gura Caliţei, satul Cocoşari, între Dealul Lung şi Raşca, unde drumul judeţean s-a surpat pe toată lăţimea, iar accesul se poate face doar pietonal. Circa 320 persoane sunt afectate de această distrugere. Situaţia este dificilă şi în satul Plopu, unde a fost distrus podeţul de pe râul Râmna şi circa 360 persoane nu au o cale sigură de acces. La Reghiu, drumul comunal dintre satele Valea Reghiului, Farcaş şi Răiuţi este rupt, accesul fiind doar pietonal, circa 150 persoane sunt afectate. Şi podul din tuburi peste parâul Milcovelul, spre satul Şindrilari din Reghiu, este rupt, circulaţia rutieră fiind întreruptă. La Andreiaşu, sat Butucoasa, pe DN 2 M, la ieşire spre comuna Nereju, două poduri din tuburi au fost rupte, circulaţia fiind întreruptă. Poliţiştii spun că accesul se poate face doar pe DN 2D, prin Vidra. Tot la Andreiaşu, accesul spre satul Fetig  era ieri blocat de căderi de piatră şi pământ pe o porţiune de circa 25 m. În zonă se poate ajunge doar cu piciorul. Şi la Nistoreşti, pe DJ 205 M, un pod de la Rebegari a fost afectat de ploi, iar circulaţia se desfăşoară pe un singur sens. Deocamdată, autorităţile încă inventariază pagubele produse de ploi.

Sute de militari, pompieri şi poliţişti în localităţile inundate

Pentru a face faţă situaţiei, autorităţile au trimis în satele afectate sute de poliţişti, pompieri, jandarmi şi soldaţi profesionişti. 75 de militari de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor” Focşani au intervenit ieri la solicitarea Instituţiei Prefectului pentru sprijinirea populaţiei afectate în satele Răstoaca şi Lămoteşti, unde au fost inundate 21 case şi 220 curţi. Şi pompierii au muncit toată noaptea de 15/16 mai pentru salvarea de vieţi omeneşti, animale şi limitarea pagubelor. Acţiunile au fost continuate şi ieri, pompierii folosind motopompele din dotare şi în alte localităţi afectate, precum Gura Caliţei, Vidra sau Slobozia Bradului. În misiune au fost angrenaţi şi 224 de poliţişti care au acţionat cu 112 autospeciale, iar alţi 66 de poliţişti cu 35 de autospeciale sunt pregătiţi să intervină. Şi 20 de jandarmi au intervenit în Răstoaca şi Milcovul pentru a ajuta la îndepărtarea efectelor inundaţiilor din gospodăriile cele mai afectate, prin îndepărtarea mâlului rezultat după retragerea apelor, degajarea locuinţelor de mobilierul afectat, a diferitelor obiecte aflate în 10 gospodării. „Permanent,  situaţia operativă este monitorizată, atât de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor afectate, cât şi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea şi, în funcţie de situaţiile de urgenţă produse, forţele specializate cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă sunt pregătite să intervină operativ pentru înlăturarea efectelor produse de precipitaţiile abundente / inundaţii. De asemenea, prin I.S.U. Vrancea este asigurat fluxul informaţional în vederea analizării cu operativitate a situaţiilor produse şi luării deciziilor ce se impun”, ne-a precizat lt. Cristina Duţă, purtătorul de cuvant al ISU Vrancea.

N-am învăţat lecţia marilor inundaţii

Au trecut aproape nouă ani de la inundaţiile devastatoare din iulie 2005, care au luat 24 de vieţi în judeţ şi au distrus agoniseala a mii şi mii de oameni, ca să nu mai amintim de infrastrucutra afectată şi care nu s-a reparat nici acum. Autorităţile ar fi avut timpul necesar să investească în lucrări serioase de apărare a comunităţilor expuse. De exemplu, 80% din casele din satul Mirceştiul Vechi au fost afectate la inundaţiile din 2005. De frică, joi dimineaţă, sătenii au supraînălţat singuri cu pămant digul de pe malul Putnei, aşa încat s-au salvat de la un nou dezastru. Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) are în plan o lucrare în zonă, însă aceasta este abia la început. "În 2005, mulţi au rămas cu ce era pe ei şi prea puţini au fost despăgubiţi pentru ce au pierdut. De frică am sărit toţi şi am întărit malul, că altfel nu rezista ce era aici. Debitul a fost mare şi nu rezista malul existent. Şefii de la SGA ar trebui să ştie că Putna e rau fioros dacă plouă tare la munte, iar la prima oră ar fi trebuit să fie aici. Ei au venit pe la 11.00, cand debitul începuse să scadă.", ne-au spus localnicii. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în comuna Milcovul, unde a fost inundat satul Lămoteşti, dar şi la Răstoaca. De la ieşirea din Goleşti, raul nu are nici un dig de apărare şi intră mereu în curţile oamenilor cand plouă.

Veşnica problemă a banilor

Cei de la SGA nu au fost de găsit ieri pentru a ne spune ce planuri au în aceste zone expuse, în vreme ce prefectul Popescu dă vina pe lipsa resurselor financiare. "Din 2005 pană anul trecut nu prea s-au alocat bani la SGA şi nu s-au făcut lucrări de apărare. Şi sunt foarte multe lucrări de făcut după ultimele inundaţii. În plus faţă de zona de campie, avem mereu  probleme la Gura Caliţei, Poiana Cristei, Chiojdeni, zone cu teren malos, dispuse la alunecări. Sunt o groază de lucrări constatate în urma inundaţiilor care n-au fost bugetate din diferite motive, inclusiv politice. Ca să nu mai spun că  ANIF şi-a redus activitatea la zero, nu are utilaje de intervenţie, iar cetăţenii şi-au arat pe alocuri canalele de desecare. În zona noastră de curbură apar probleme pentru că plouă vijelios, cu volume mari de apă. Avem nevoie de un program judeţean de reconstrucţie a îndiguirilor, pentru că la fiecare ploaie oamenii stau cu frica în san să nu păţească ceva. Nu mai spun că unii şi-au construit case în prunduri... S-au făcut mereu rapoarte operative, se ştiu punctele critice, singura problemă e că nu avem bani.", ne-a declarat prefectul judeţului. Cum pericolul inundaţiilor nu trecuse aseară, 160 de militari erau pregătiţi să intervină de urgenţă, la solicitarea autorităţilor, în sprijinul populaţiei afectate de ploi. Vă vom ţine la curent cu situaţia din judeţ. (Silvia VRÎNCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
mary, acum 3631 zile, 13 ore, 5 minute, 15 secunde
ar fi bine sa vina smecherii care se porcaiesc pe la televizor sa vada ce au facut in ultimii 20 ani...NIMIC....doar mananca rahat,sa vada oamenii care de 4 zile stau cu apa in casa si in curti,sa citeste integral
De luat aminte, acum 3632 zile, 12 ore, 9 minute, 17 secunde
Se intampla, in provincia europeana Vrancea, ca apa sa acopere terenurile agricole, curtile si sa intre in casele oamenilor in acelasi loc si in acelasi mod ca si la inundatiile din anul 2005. In tot citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.