Ultima oră

Tuşeşti? Transpiri? Faci febră? Ai slăbit? E posibil să ai TBC!

Silvia Vrînceanu Nichita
24 mar 2014 2564 vizualizări
Tuşeşti de mai bine de trei săptămani? Faci febră chiar dacă ai luat antibiotice? Transpiri neobişnuit în timpul nopţii? Ai slăbit vizibil fără dietă? Te simţi slăbit, fumezi cam mult şi mai consumi şi alcool din cand în cand? Ei bine, este posibil să fii pe lista celor suspecţi de tuberculoză, o boală contagioasă gravă, care îi afectează mai ales pe cei care au imunitatea scăzută şi care necesită tratament intensiv pe termen lung pentru a nu te transforma într-un focar de infecţie de care să fugă toată lumea.

Nu te panica! Tot ce trebuie să faci este să iei legătura cu medicul tău de familie care va decide de ce analize ai nevoie pentru confirmarea sau infirmarea bolii. Iar vestea bună este că tratamentul - deşi lung - este gratuit, fiind suportat în totalitate de stat. Aceste informaţii au fost făcute publice ieri de către specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică, dr. Carmen Ţurcan şi Mihai Mazilu, şi de medicii de la secţia de penumoftiziologie a Spitalului Judeţean, Daniela Nicolescu şi Iuliana Ţopană, care au organizat o întalnire cu presa de Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei. Data de 24 martie evidențiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiințifică internațională că a descoperit bacilul TBC, care a făcut milioane de victime. Medicii spun că marcarea acestei zile reprezintă o oportunitate de a continua eforturile pentru a putea controla boala. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, din cele 9 milioane de oameni care se îmbolnăvesc anual de tuberculoză, o treime nu sunt înregistrați de către sistemele de sănătate publică, deci nu beneficiază de îngrijiri medicale. O parte din această treime trăieşte în cele mai sărace şi vulnerabile comunități din lume. Obiectivul Zilei Mondiale TBC din 2014 este de a găsi modalitățile prin care aceşti oameni să poată primi un diagnostic şi un tratament adecvat, având astfel şansa de a se vindeca.


Suntem primii în Europa la TBC


Vestea bună este că la nivelul judeţului Vrancea numărul de cazuri de tuberculoză a scăzut în ultimii ani, însă numărul bolnavilor rămane la un nivel îngrijorător. De exemplu, numărul de blonavi a scăzut de la 329 în 2012 la 263 în 2013, însă în primele două luni din acest an au fost deja luaţi în evidenţă 45 de bolnavi, în jur de o treime fiind copii. Şi mai îngrijorător este că boala poate apărea la copii dacă nu sunt vaccinaţi BCG, sau la bolnavi care suferă deja de anumite boli cronice, cum ar fi HIV/SIDA sau cancer. Riscul mare este în cazul copiilor care s-au născut în ţări în care vaccinul BCG, care oferă protecţie împotriva tuberculozei, nu este obligatoriu, aşa că medicii îi sfătuiesc pe părinţi să solicite acest vaccin, mai ales dacă au de gand să revină cu cei mici în ţară. Şi asta pentru că au avut recent un astfel de caz. Aşadar, tuberculoza rămane o problemă majoră de sănătate publică, iar ţara noastră este fruntaşă la nivelul Uniunii Europene ca număr de cazuri, fiind chiar pe primul loc. Rata incidenței puțin sub 100 de cazuri la 100.000 de locuitori, reprezintă de 10 ori mai mult decât media în UE. Cele mai multe cazuri sunt în sud şi în est, zonele cele mai sărace ale țării. Tuberculoza este considerată o boală a sărăciei, în proporție de 95% pacienții provin din medii sărace, fără venituri, fără locuri de muncă, cu mijloace reduse de subzistență. De vină pentru incidenţa crescută nu este însă doar sistemul, ci neglijenţa bolnavilor care renunţă adesea la tratament imediat ce se simt mai bine. "Tuberculoza se vindecă dacă se face tratament corect şi complet. Probleme sunt acolo unde pacienţii sunt necooperanţi, şi avem din păcate şi astfel de cazuri care se transformă în focare de tuberculoză. Nu e uşor să stai două luni în spital, dar izolarea este necesară pentru protecţia familiei. Pacientul nu trebuie marginalizat, dar trebuie luate măsuri pentru izolarea bolii", ne-au spus doctoriţele de la Pneumoftiziologie.


Cum ţinem TBC-ul departe


Pentru apărarea împotriva tuberculozei există vaccinul, dar se impune şi un regim de viață sănătos. Alimentele consumate zilnic trebuie să conțină vitamine, minerale, fibre, care să asigure nutrienții necesari pentru o viață sănătoasă. Trebuie să ne asigurăm că apa băută este potabilă. Fructele trebuie spălate, iar alimentele trebuie prelucrate termic în mod corespunzător. În cazul îmbolnăvirii, tratamentul este de lungă durată, de şase sau de nouă luni, şi pentru vindecarea completă trebuie respectat sfatul medicului. Tratamentul se face gratuit în secţia de pneumoftiziologie. În ultimii ani, tot mai des, medicii au recunoscut că în unele cazuri microorganismele ies învingătoare în lupta cu medicamentele şi formele grave de tuberculoză - aşa numita multidrogrezistentă - nu mai pot fi tratate cu antibioticele existente. Chiar şi în Vrancea, tuberculoza a făcut victime şi printre cei care lucrează în spital. Recent a existat un asemenea caz în randul personalului mediu. De aceea, se impune prevenirea îmbolnăvirii printr-o protecţie adecvată, un regim de viață corect, sănătos şi prin igienă, deoarece şansele de însănătoşire scad pe măsură ce rezistența microorganismelor creşte. (Silvia Vrînceanu)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.