Ultima oră

Alegerea Patriarhului, la mîna lui Mîndrescu

Valentin Muscă
2 aug 2007 1232 vizualizări
Fostul inspector scolar general este singurul vrîncean care va vota pentru alegerea viitorului Patriarh u din Eparhia Buzăului si Vrancei mai face parte din acest Colegiul Electoral Bisericesc doar avocatul Mihai Salcutan din Buzău u Enache Mîndrescu a fost numit in Colegiu de PSD, insa acum este membru PNL

Profesorul Enache Mindrescu este singurul credincios din judet care va avea in miinile sale alegerea viitorului Patriarh. Fostul "celebru" inspector scolar general de pe vremea cind făcea vizite de "partid" si incolona elevii la alegeri ca pe timpul pionierilor revine astfel in atentie. Asta pentru faptul că din 2006 Biserica Ortodoxă Romană (BOR) a decis ca viitorul patriarh să fie ales de Colegiul Electoral Bisericesc (CEB) alcatuit din 195 de membri, din care jumătate sint laici. Printre acestia, singurul vrincean este Enache Mindrescu, numit de fostul partid de guvernămint membru in Adunarea Natională Bisericească (ANB), unde fiecare Episcopie are doi laici si un cleric. Pe 9 septembrie, acest colegiu il va alege prin vot secret pe viitorul patriarh al Romaniei. Va fi prima dată in istoria Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) cind nu s-a mai respectat traditia care făcea din Mitropolitul Moldovei si Bucovinei succesorul de drept al scaunului patriarhal. Această decizie nu poate fi comentată de preotii vrinceni deoarece nu au voie să facă declaratii presei decit prin intermediul Protoiereilor. Totusi, preotul Costică Popa de la Capela Militară a avut curajul sa faca acest lucru. "Dacă totusi s-a dorit democratie, nu sint de acord ca Sfintul Sinod să aleagă doar 2-3 candidati pentru postul de Patriarh atita timp cit deciziile de anul trecut dau dreptul oricărui episcop să candideze. în plus, este vorba despre alegerea patriarhului Bisericii, iar acesta ar fi trebuit să fie ales in primul rind de preoti, sigur si de credinciosi. Nu in ultimul rind ar trebui făcute publice toate dosarele, dacă există, ale episcopilor care candidează la această inaltă functie", ne-a spus preotul Costică Popa.


Enache Mindrescu, numit de PSD, votează PNL


Ca si in cazul multor laici, membri in ANB, care au fost numiti cu sprijinul PSD in acest for bisericesc, dar intre timp au schimbat culoarea politică, si Enache Mindrescu a fost numit tot de PSD, iar acum este membru PNL. Că vrem, că nu vrem, Enache Mindrescu va vota in numele intregului judet pentru alegerea patriarhului, pe 9 septembrie. Dacă ar fi rămas la PSD acum fostul inspector ar fi votat probabil cu favoritul neoficial al acestui partid, respectiv Mitropolitul Teofan al Olteniei. Cum insă a trecut la PNL, profesorul de limbă si literatură romană va vota, cel mai probabil, cu favoritul neoficial al PNL la scaunul de patriarh, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Desi am incercat in cursul zilei de ieri să-l contactăm telefonic pe cele două mobile, fostul inspector general nu a fost găsit pentru a comenta pozitia privilegiată in care se găseste. Ne intrebăm pe cine reprezintă Enache Mindrescu in ANB si mai ales in CEB si ce mandat are de la credinciosii si clericii din Vrancea in aceste inalte foruri, atita timp cit numirile s-au făcut exclusiv pe criterii politice. Aceleasi intrebări pot fi puse si despre cei doi vrinceni care fac parte din Adunarea Eparhială de la Buzău, Mircea Diaconu - vicepresedintele Consiliului Judetean Vrancea si omul de afaceri Ion Martis, cei doi reprezentind simbolic credinciosii vrinceni, dar nu numai. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.