Ultima oră

Nu vrem Politia la biserică

Valentin Muscă
16 iul 2007 2102 vizualizări
Conflictul s-a mutat in instanta, credinciosii fiind hotariti sa mearga pina la Strasbourg pentru a-si apara biserica si pe fostul preot Dumitru Poiană u pentru a-si justifica slujbele săvîrsite pe ulitele Ruginestiului, juristul Episcopiei, pr. Nicoale Popescu, l-a denigrat pe fostul slujitor in ziarul buzoian "Opinia" u la o saptamina de la acest episod, Poiana a fost chemat la Politia Adjud, l-a "dat declaratii" u ruginestenii vor sesiza Consilul National pentru Combaterea Discriminarii si vor intenta un nou proces Episcopiei pentru tulburarea linistii publice

Asa cum era de asteptat, conflictul dintre credinciosii Parohiei "Sfintii împărati Constantin si Elena" din Ruginesti si Episcopia Buzăului si Vrancei a ajuns in instantă. întrucit autorizatia de constructie a bisericii este pe numele fostului preot Dumitru Poiană si nu al Episcopiei, iar credincinciosi nu-l primesc pe ultimul preot numit de Epifanie, Ion Necula, consilierul juridic pr. Nicoale Popescu a deschis actiune la Judecătoria Adjud, acuzind pe epitropul parohiei Aurel Zăvoianu si pe Dumitru Poiană că "au tinut usile bisericii inchise" si nu-i primesc in sfintul locas. Datorită interventiei Episcopiei, Judecătoria Adjud a emis o ordonanta presedintiala prin care se cere ca toti credinciosii sa fie lasati in biserică, făcind implicit referire la preotii de la Buzău. împotriva sentintei Judecătoriei, parohia din Ruginesti a făcut recurs, iar termenul urmator este pe 20 septembrie. Pină atunci, Episcopia duce un război psihologic cu credinciosii, avind programati preoti care vin pentru fiecare sărbătoare. De cealaltă parte, enoriasii sustin ca vor intenta in curind proces Episcopiei, nu numai pentru tulburarea linistii publice in timpul slujbei, dar si pentru prozelitism. Legea Cultelor interzice prozelitismul, adică racolarea credinciosilor celorlalte culte, exact ceea ce fac ostentativ preotii Episcopiei, culmea, cu sprijinul Politiei, care ar fi trebuit să se autosesizeze. De asemenea, localnicii vor depune o plingere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminării, deoarece nu sint lăsati să-si exercite dreptul prevăzut de Constitutie.


"Nu mai vrem Politia la biserică"


Tensiunea psihologică pe care Episcopia a pus-o prin intermediul lui Nicolae Popescu a atins punctul culminant, mai ales ca majoritatea celor din Ruginesti este de partea preotului caterisit Dumitru Poiană. "Nu mai putem suferi hărtuiala preotilor de la Episcopie care vin si se asează cu Politia in fata bisericii. Nu vrem să mai vedem masină de politie la biserică, nici politistii la poarta bisericii. Pe 20 septembrie avem termen la Judecătoria din Adjud", ne-a spus epitropul Aurel Zăvoianu, care tine si cheile bisericii, motivul pentru care de altfel a si fost chemat in instantă. Desi au fost acuzati pe nedrept in presa centrală de legături cu "Biserica secretă" a lui Constantin Dogaru de la Tecuci, crestinii din Ruginesti, ca si fostul preot, se dezic de acesta si nu-si asumă anumite păcate pe care mass-media le pune pe capul lui Ion Preoteasa, presedintele asociatiei de care tin acum ruginestenii, dar si mitropolitul asa zisei Biserici a Crestinilor Ortodocsi Traditionali a Vlahilor de Pretutindeni, cu sediul in fosta URSS. "Sintem crestini ortodocsi din tata-n fiu si asa vom muri, dar nu mai suportam dictatura de la Buzau. Nu am trecut la nici o secta, cum a scris Silviu Alupei prin ziare si cum ne acuza Popescu. Cind am mers acum un an la Episcopie sa vorbim cu Prea Sfintitul nimeni nu a vrut sa ne primeasca. Nu eram tot noi, crestinii din Ruginesti? De ce nu ne dau pace? A venit Popescu cu Loganul si din masina de ameninta", ne-a spus Margareta Pamfil, membră in consiliul parohial, dar si consilier PD. In ziarul "Opinia Buzău" din 5 iulie a aparut un lung material despre istoria de la Ruginesti, in care era citat numai pr. Nicolae Popescu, acesta punind pe capul lui Dumitru Poiană toate acuzele posibile, autorul materialului făcindu-se avocatul Episcopiei.


"Nu am parasit credinta ortodoxa"


Asa incepe scrisoarea deschisa pe care preotul Dumitru Poiana si credinciosii parohiei "Sf Imparati Constantin si Elena" o vor trimite Episcopiei Buzaului, Consistoriului Episcopal care l-a caterisit, Patriarhului Teoctist care este si seful sau ierarhic, acesta fiind si Mitropolitul Munteniei. Scrisoarea va fi trimisa Sfintului Sinod al BOR si presei din tara. Acest demers vine ca raspuns al credinciosilor si slujitorului caterist pe motive administrative. "Nu am parasit credinta stramoseasca, nici nu am trecut la vreo secta, asa cum am fost acuzat de Episcopie pentru a-si justifica actul prin care am fost caterisit. De fapt, la data cind ei m-au caterisit eu nici nu mai apartineam juridic de Episcopia Buzaului, iar decizia Episcopiei nu este valabilă. Mi-am cerut iesirea din Eparhie cind am simtit ca sint pe punctul de a fi caterisit si nu mai era cale de intoarcere. Cind am vazut ca nu-mi mai dau actele bisericii am inteles ca va urma caterisirea, pentru ca asa ma ameninta tot timpul Popescu. Am depus cerere la Episcopie pentru iesirea din Eparhie cu data de 25 martie 2007, iar de la 1 aprilie sint la Asociatia Bisericii Crestin Ortodoxe Romane, al cărei presedinte este Ion Preoteasa. Din acel moment parohia din Ruginesti nu mai era sub jurisdictia Episcopiei, ci ne afiliasem la asociatie. Caterisirea s-a produs dupa aceasta data, la o lună, cind nu mai eram slujitorul Episcopiei, iar autoritatea deciziei are valoare doar asupra preotilor din Episcopie. Sint in continuare preotul bisericii «Sf. Imparati Constantin si Elena» din Ruginesti si, impreuna cu majoritatea credinciosilor parohiei, am ramas, in ciuda smintelilor provocate de Popescu, credinciosi ortodoxiei si traditiilor neamului romanesc. Vreau, cu ajutorul lui Dumnezeu si sprijinul credinciosilor, sa pictam biserica si sa ridicam o clopotnita. Dupa aceea pot sa mor impacat ca ne-a dat Dumnezeu puterea sa ridicam o catedrala pe Valea Domositei", scrie printre altele preotul Poiana, in lunga sa scrisoare deschisa, prin care-si marturiseste credinta ortodoxa, dar si respectul fata de ierarhia BOR si de traditiile crestin-ortdoxe.


Epifanie vrea Arhiepiscopie


Acesta este adevăratul motiv care a generat conflictul in octombrie 2005, cind Episcopul Epifanie Norocel a venit la sfintire, aducind de la Buzău si un al doilea preot, cu toate că este o parohie amărită dintr-un sat unde sint doar citiva km de asfalt. Episcopia Buzaului si Vrancei incearca disperata de vreo citiva ani sa ajunga Arhiepiscopie. Pentru a realiza acest lucru a inceput o politica brutala de farimitare a parohiilor ajungindu-se pina acolo incit sa fie parohii sub o suta de familii. Deoarece cererea Episcopiei a fost refuzata categoric de Sfintul Sinod al BOR, administratia bisericeasca de la Buzau a reluat lupta tenace pentru a multiplica numarul parohiilor, mai ales din Vrancea, si a argumenta in fata Sfintului Sinod ca la Curbura Carpatilor este nevoie de un episcop vicar. In acest scop a fost conceput si proiectul catedralei din Focsani unde va sluji, mai devreme sau mai tirziu, un episcop vicar. Atunci Episcopul Epifanie va fi in sfirsit Arhiepiscop. Cum de ceva timp Episcopia intimpină in Vrancea serioase greutăti, chiar o opozitie fătisă a preotilor la politica de divizare a parohiilor, Dumitru Poiană a fost dat ca exemplu.


"Acarul Paun"


Reamintim ca in Vrancea unii preoti au fost acuzati de furt din averea bisericii, de practicarea ghicitului si a vrajitoriei, atit in Focsani, cit si in mediul rural si nu au fost caterisiti. Fostul protopop Ionel Ene a fost acuzat si cercetat chiar de DNA pentru "buna gestiune" a banilor de la "catedrala lui Prunache" si nu a fost caterisit. Mai mult decit atit, s-a reusit ca terenul parohiei "Sf Gheorghe" din Focsani sa ajunga la mama lui Marian Oprisan si la Corneliu Prunache, vindut pe un pret de zece ori mai mic, iar parohul, respectiv preotul Nicolae Dumbrava, si fostul protopop sa nu pateasca nimic. Nu mult a lipsit ca pamintul bisericii "Sf Nicolae" din Tabacari sa aiba aceeasi soarta. Dupa 1989 se distruge sistematic patrimoniul religios, se fura carti de patrimoniu si icoane, iar celor trei protopopi de Vrancea - Constantin Dobrin, Negoita Boghina si Nicolae Cobzaru - nu li s-a aratat niciodata "pisica". Ca in celebra si trista istorie cu "Acarul Paun" care a trebuit sa plateasca pentru neroziile sefilor sai, Episcopia Buzaului si Vrancei a decis sa-l pedepseasca pe Dumitru Poiana si sa-l dea ca exemplu preotilor.


Caterisirea - arma Episcopului


Pentru cei care nu cunosc limbajul si notiunile bisericesti le amintim că indepărtarea unui slujitor din cler, numită caterisire, este un act pur juridic si inseamnă interzicerea respectivului slujitor de a mai săvirsi Tainele si serviciile religioase. Preotia este pe veci si nici o hotărire a vreunei instante bisericesti nu-i poate lua preotia unui preot. Cel mult oprirea de la practicare preotiei. în cazul lui Dumitru Poiană, motivul a fost de ordin disciplinar, mai precis nesupunerea, si nu un motiv serios, de domeniul credintei. De fapt, caterisirea este o armă in mina Episcopului prin care poate exercita o influentă teribilă asupra preotilor. în istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Romane avem exemple cind preotii erau caterisiti, la cererea statului comunist, pentru a putea fi condamnati de regim. După 1989 unii preoti caterisiti pe nedrept au fost repusi in drepturi de Biserică. Celebru este cazul preotului Gheorghe Calciu Dumitreasa. Asta inseamnă că decizia Episcopiei nu este bătută in cuie. Este o chestiune de orgoliu pe care Episcopul Buzăului ar trebui să o depăsească si să-l ierte pe Poiană că a avut curajul să fie haiduc intr-o lume in care toti merg ca strutii. Printr-un simplu gest, Episcopul Epifanie ar putea cistiga inimile cedinciosilor din Eparhia sa, arătind că este primul care dă exemplul iubirii si iertării aproapelui. Ar salva o parohie de la dezbinare. In joc nu este biserica parohiei din Ruginesti, care este construita pe numele fostului slujitor Poiană si Episcopia nu o poate lua, ci demnitatea unui ierarh. (Valentin MUSCĂ’)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 23 ore, 51 minute, 37 secunde
Fosta securitate, care numai fostă nu este, a invadat Biserica inca din timpul comunismului dintr-un motiv cit se poate de simplu . Saracirea si prădarea natiei prin acapararea puterii prin citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 51 minute, 37 secunde
Sunt creştin ortodox şi mă doare să văd că cele mai multe argumente pentru îndepărtarea de Dumnezeu sunt oferite chiar din interiorul bisericii.Escrocherii cu citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 51 minute, 37 secunde
Conform declaratiilor papei de saptamina trecuta toate cultele crestine in afara de biserica catolica sunt secte si nu au nici o legitimitate.Desi si BOR si biserica domnului Poiana ar avea acelasi citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 51 minute, 37 secunde
Este vechea stategie ziaristica: adevar amestecat cu minciuna. Pacat ca nu spuneti si adevarul curat. Ati face bine si Bisericii si domnului Poiana si credinciosilor din acea parohie si de citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 51 minute, 37 secunde
Dati numai ce va convine? Manipulati pe oameni si cenzurati? RUSINE SA VA FIE
, acum 739399 zile, 23 ore, 51 minute, 37 secunde
Rusine sa-ti fie Anonimule ca lucrezi ca pe timpul turnatorilor la Securiatate. Nu cumva ai fost din cei care scriai anonime, prea ai stil? De ce nu ai curaj sa-i scrii omului daca vrei sa participi citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 51 minute, 37 secunde
Domnilor toata lumea stie ca papa si istoria papistilor sunt niste criminali, mincinosi.Cum credeti ca vaticanul e bogat si separat de italia - la imbogatiti dumnezeu NU. Pe timpuri papistii,preotii, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.