Ultima oră

Arhiepiscopul Ciprian va sluji la Jariştea

Valentin Muscă
24 ian 2014 3214 vizualizări
ÎPS Ciprian Spiridon, arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, va sluji duminică la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Jariştea, cea mai impozantă construcţie religioasă din sudul Moldovei, o clădire impresionantă prin structură, amintind de arhitectura bisericilor romano-catolice din epoca postrenascentistă.

Realizată din zid masiv, lăcaşul poartă amprenta arhitectului şi a constructorului, italianul Candoni Zanetto, de unde aerul baroc, greoi, dar liniştitor, care te întâmpină de la intrare. A fost construită între anii 1895-1907, în plină criză economică, în momentul în care viile Podgoriei Putnei fuseseră distruse de filoxeră, iar podgorenii replantau moşiile cu butaşi aduşi din Algeria şi de peste Ocean. Pereţii zvelţi ai lăcaşului au fost pictaţi de zugravul Dimitriu din Roman într-un stil care ne duce cu gândul la realismul picturii lui Grigorescu. În ciuda proporţiilor imense pentru o biserică din mediul rural (30 m lungime, 15 m înălţime şi 25 m înălţime), catapeteazma este din lemn, sculptată de meşterul Aurel Pop din Transilvania. Întrucât turla principală a căzut la cutremurul din 1940, a fost refăcută şi repictată de cunoscutul pictor bisericesc Vasile Pascu din Focşani. Numele Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Jariştea se leagă de păstorirea preotului Ştefan Rădvan, care a reuşit să ducă la bun sfârşit acest proiect, împreună cu Dumitru Hainăroşie, Grigorie Ghemuleţ, Constantin Pulpă şi Ene Savin. Este pentru a doua oară când Întâi Stătătorul Eparhiei slujeşte la Jariştea. Dacă prima dată a fost cu ocazia hramului Schitului Buluc, de această dată prilejul este oferit de hirotonirea unui fiu al satului, un moment deosebit pentru comunitate, motiv pentru care credincioşii parohiei, în ciuda frigului, s-au pregătit să-i primească aşa cum se cuvine pe ierarh şi creştinii care vor dori să li se alăture la acest eveniment. (V. MUSCĂ)

Pisania cu numele ctitorilor săpate în marmură


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
viagra, acum 3640 zile, 23 ore, 34 minute, 38 secunde
Hello!
cititor, acum 3686 zile, 4 ore, 15 minute, 28 secunde
Interesanta informatie cu hirotonia lui Rosu ! De unde ai stiut de aceasta informatie? Tu de cat timp astepti sa te hirotonesti?
cititor, acum 3744 zile, 3 ore, 41 minute, 25 secunde
cand apare un articol cu biserica,mereu criticati si loviti, ba in unul,ba in altul.Cred ca astia care faceti acest lucru rusinos sunteti doar niste trepadusi...
CRITICUL, acum 3744 zile, 10 ore, 11 minute, 15 secunde
Cu codul portocaliu anuntat dl. Rosu mai asteapta hirotonia....Dumnezeu nu doarme!!!
, acum 3744 zile, 17 ore, 5 minute, 5 secunde
IN CONTINUARE SUNT HIROTONITI CEI CU RELATII. CINE POATE POATE, CINE NU STA SI ASTEAPTA.
, acum 3744 zile, 6 ore, 53 minute, 46 secunde
Cine este domnul Rosu? probabil un tanar ,, foarte priceput " asa cum sunt toti cei care au venit din zona Bucurestiului, care vor pune alaturi de alte somitati episcopia pe butuci. Succese si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.