Local

Vrâncenii cu credite vor fi protejați de dobânzile excesive. Legea a trecut de Parlament

Ionel Sclavone
31 mar 2024 1662 vizualizări

Vrâncenii care apelează la împrumuturi vor fi protejați prin lege de dobânzile excesive practicate de IFN-uri. Legea a trecut de parlament și merge la promulgare. Măsura are în vedere limitarea dobânzilor excesive la împrumuturi și asigurarea protecției consumatorilor.

Un nou act normativ care vizează protejarea consumatorilor de dobânzile excesive la credite a fost trimis spre promulgare. Actul normativ permite celor care apelează la împrumuturi să solicite reducerea și reechilibrarea contractuală a dobânzilor.

Concret, actul normativ adoptat are în vedere crearea cadrului legal pentru limitarea dobânzilor excesive și protejarea celor care apelează la împrumuturi.

Una din măsurile propuse stabilește că, în cazul creditelor de consum, dobânda anuală efectivă (DAE) nu trebuie să depășească „cu mai mult de 27 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR”. În cazul creditelor ipotecare, DAE nu trebuie să depășească „cu mai mult de 8 puncte procentuale dobânda la facilitatea de creditare practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă”.

Totodată, legea prevede că, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu va putea fi mai mare de 1% pe zi, iar valoarea totală rambursată nu va putea depăși dublul valorii totale a creditului.

În situația în care DAE sau, după caz, costul total al creditării pe zi și/ sau al valorii totale plătibile de către consumator sunt mai ridicate decât plafoanele menționate mai sus, „aceste niveluri vor fi reduse, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească, fie prin apelarea la o entitate de soluționare alternativă a litigiilor”.

Cu alte cuvinte, consumatorul va putea solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul va fi obligat să transmită acestuia, în termen de maximum 30 de zile de la primirea cererii, o propunere de revizuire a contractului. Aceasta va ține cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare.

Inițiativa legislativă are, potrivit autorilor, scopul de a stimula accesul consumatorilor la credite prin creșterea încrederii în sistemul financiar-bancar. Aceasta cu atât mai mult cu cât dobânzile excesive determină o reducere a volumului de creditare, afectând indirect economia, prin blocarea creşterii economice.

Limitarea dobânzii anuale efective la creditele imobiliare și de consum a mai apărut într-un proiect de lege adoptat de Parlament în 2020, declarat neconstituțional de CCR. Acel proiect prevedea, similar propunerii legislative de față, posibilitatea celor care se confruntă cu dobânzi exagerate să ceară reducerea lor și reechilibrarea contractuală. Ulterior, după decizia CCR, proiectul a fost respins de Parlament.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.