Local

Vrâncenii care dețin fose septice trebuie să le înscrie la primărie. În caz contrar se plătesc amenzi usturătoare

Ionel Sclavone
18 nov 2022 5475 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:telem.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:telem.ro

Vrâncenii care nu sunt branșați la rețelele de canalizare și dețin fpose septice trebuie să le înscrie la primăriile de pe raza localităților în care se află acestea. Termenul limită pentru conformare este de 23 noiembrie, dată după care se pot aplica amenzi care pot ajunge până la 10.000 de lei.

Primăriile din Vrancea, și nu numai, au obligația să țină un registru cu evidența tuturor gospodăriilor care au fose septice. Fiecare proprietar al unei astfel de gospodării care și-a amenajat o fosă septică are termen până pe 23 noiembrie să o înregistreze la primăria pe raza căreia se află locuința.

Măsura a fost luată pentru a avea un control asupra tuturor posibilelor surse de poluare a pănzei freatice și a apei de suprafață. Fiecare fosă septică trebuie înscrisă într-un registru organizat de primărie, conform unor reglementări adoptate din primăvară. Acest lucru este valabil atât pentru fosele septice construite cât și pentru cele aflate în contrucție. În caz contrar, deţinătorii foselor septice care nu se conformeză reglementărilor riscă amenzi de până la 10.000 de lei.

Astfel, primăriile au avut termen până în data de 25 august să înființeze un registru de evidență a sistemelor individuale de colectare și epurare a apelor uzate din localități.

Ulterior, după înființarea registrului, proprietarii spațiilor conectate la sistemul individual de epurare – fose septice – construite înainte de 27 mai 2022 au avut la dispoziție 180 de zile să le înstrie în registrul autorității publice locale pentru evidență. Termenul limită este de 23 noiembrie 2022. Pe de altă parte, toți proprietarii de gospodării care și-au construit sau își construiect fose septice după data de 27 mai, au la dispoziție 120 de zile să le înregistreze.

Înscrierea se poate face fie direct la primărie, fie online, dacă primăria a stabilit organizarea acestui registru astfel.

Neînregistrarea foselor septice în registrul de evidență la termenele amintite poate aduce atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei. Amenzile vor fi acordate de inspectorii Gărzii de Mediu care vor viza conformarea sistemelod individuale adecvate conform unei programări stabilite anual cu reprezentanți ai primăriilor și cu Administraţia Naţională Apele Române (ANAR - n. red.).

Garda de Mediu va da amenzi celor ce nu se conformează

Astfel, Garda de Mediu va monitoriza cursurile luciul de apă, iar dacă în urma sesizării de alterare a calităţii acestora vor fi depistate persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează fose septice care nu sunt înscrise în registrul de evidenţă va putea aplica amenzi.

Sistemele individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate sunt definite de Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006 ca sisteme care asigură un nivel de protecție a mediuluisimilar cu cel al sistemelor de canalizare și epurare. Acestea, fosele septice, trebuie să îndeplinească o serie de condiții tehnice, de mediu și de reglementare conform standardelor și legislației specifice. Fosele septice pot fi autorizate acolo unde instalarea unei rețele publice de canalizare nu se justifică din punctul de vedere al impactului asupra mediului sau din motive economice.

Totodată, pentru fosele septice este obligatorie eliminarea nămolului de epurare din instalație printr-o firmă acreditată de vidanjare. Intervalele de vidanjare pentru bazinele de colectare și intervalele de preluare a nămolului de la sistemele de epurare sunt înscrise în registrul de la primărie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.