Local

VIDEO | Stiați că un mare magazin din Focșani a fost proiectat de un român aflat pe vremuri între primii bogați din Top 300 ?

Florin Marian Dîrdală
11 dec 2023 7724 vizualizări

Pare greu de crezut și cu siguranță, nu multă lume cunoaște că impunătorul spațiu comercial din Focșani, strada Republicii nr 64, denumit "Magazinul Milcov" a avut ca proiectant șef un personaj ce s-a intersectat, într- un fel sau altul, cu cele două mandate ale fostului "președinte jucător", Traian Băsescu. 

 

După cum se știe, în Focșaniul nostru de ieri, regimul comunist a demarat o amplă sistematizare, hulită azi, mai mult sau mai puțin. În urma acestei acțiuni tot orașul Focșani și mai ales centrul lui au căpătat forma cunoscută în prezent. Noi artere de circulație lărgite, blocuri mai înalte sau mai joase, două magazine supraetajate, o platformă industrială, un spital nou, mai multe școli construite de la zero, etc. Dintre magazine, primul a fost Putna, ridicat în 1972, iar cel de-al doilea, numit inițial „Magazin Universal", apoi la recepția lui, „Magazinul Milcov" a avut o perioadă de construire mai lungă. Care a început cu întocmirea proiectului nr 738/77 de către IPROCOM București. Și s-a încheiat cu darea lui în folosință, după cum pot adeveri mai bine focșănenii în vârstă, cândva prin anii 1983-1985.

Și aici apare respectivul personaj, ultracunoscut în istoria recentă a României. Este cel ce ar fi înscenat fostului președinte Taian Băsescu un abuz asupra unui copil, aspect care era să-l coste al doilea mandat. Este vorba despre nimeni altul decât Dinu Patriciu. Și dacă ne amintim bine, după acest episod,Traian Băsescu l-ar fi pomenit, cu nume și prenume, într-o conferință de presă. Ei bine, Dinu Patriciu a fost în anul 1977 arhitectul șef ce a întocmit cu colectivul său proiectul pentru „Magazinul Universal" de la Focșani. Un colos comercial al orașului nostru, cu o amprentă la sol de 1980 de m2 și cu patru etaje.

Iată cum a fost justificată atunci investiția: Acțiunea de sistematizare a zonei centrale a municipiului Focșani a impus atacarea și respectiv darea în folosință a obiectivului. De la Intreprinderea de Construcții Montaj Vrancea (constructorul) au semnat inginerul Salanți Constantin-director și Constantinescu Constantin contabil-șef, iar de la Intreprinderea Comercială de Stat Mărfuri Industriale (care a preluat magazinul) au semnat Stănescu Mitică-director și Dragomir George-contabil șef. De la Institutul de Proiectări de stat IPROCOM Bucuresti a semnat arhitectul de numai 27 de ani la acea vreme, Patriciu D (inu )sau D(an), șef proiect. După cum se anunță pe Wikipedia primul prenume al lui Dinu Patriciu este de fapt Dan. De la Consiliul Popular al județului Vrancea au semnat Acordul unic, peședintele Simion Dobrovici și secretarul Constantin Veber.

Acest acord  suna astfel: "Referitor la realizarea unui magazin universal în municipiul Focșani - Având în vedere decretele nr 452 /1973 și nr 78/1973, adresa Direcției Comerciale a județului Vrancea nr 902 /1978 și concluziile ședintei CTE a Comitetului Executiv al Consiliului Popular al județului Vrancea, suntem de acord cu executarea unui magazin universal în municipiul Focsani cu condiția ca amplasamentul să se realizeze pe un teren situat la intersecția străzii Republicii cu str Mare a Unirii în aliniament cu frontul de blocuri propus pe str Republicii."  Alte date tehnice ale „Magazinului Milcov": valoarea investiției 17 858 000 lei, capacitatea magazinului- 7000 de m2 suprafață desfășurată, din care 5600 de m2 suprafață utilă. Acesta a  fost obiectivul din orașul nostru proiectat de cunoscutul om de afaceri de odinioară, Dinu Patriciu, unui din cei mai bogați oameni din România post decembristă până în 2014, când a decedat. Apreciat sau nu de focșăneni ori vrânceni, "Magazinul Milcov" va rămâne pentru mult timp în orașul nostru un simbol al orânduirii comuniste, perioadă în care România a cunoscut multe umilințe, dar a realizat și numeroase progrese în plan economic și nu numai.

Florin Marian Dîrdală, documentarist la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea

Citiți și vizionați și: VIDEO | "Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu". Istoria unei expresii care a devenit celebra in România

"Rusine, Dinu Patriciu" este o expresie care a devenit celebră în România, în decembrie 2009, după o conferință de presă susținută de Traian Băsescu.

La finalul acelei conferințe, Băsescu a spus cu ochii în lacrimi: "Să-ți fie rușine, Dinu Patriciu!"

Totul a pornit de la "războiul" dintre omul de afaceri și președintele României, declanșat în urma publicarii în ziarul Gardianul a unei înregistrari video în care Traian Băsescu părea că lovește un copil. Este vorba de celebrul "pixel albastru", despre care Institul Național de Expertize Criminalistice a spus într-un raport oficial ca "înregistrarea contestată conține elemente de editare computerizatăa, în sensul alterării integrității. Nu este autentică și nu reprezintă o copie realizată cu acuratețe a unei înregistrări autentice".

"Unii vor să câștige alegerile prin realizarea unor falsuri și minciuna", a comentat președintele rezultatul expertizei, după care a concluzionat, la finalul conferinței de presă: "Sa-ți fie rușine, Dinu Patriciu!".

Apoi, șeful statului l-a dat in judecată pe Dinu Patriciu - cel care a vorbit primul despre acest celebru incident cu doar o zi înainte ca imaginile sî fie făcute publice - solicitând despăgubiri simbolice de 1 leu. Traian Băsescu a câștigat definitiv acest proces.

Text informații + VIDEO:stirileprotv.ro

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.