Local

VIDEO + Foto | Confesiuni euterpice prin secunde cotidiene, cu poeta vrânceancă Geanina Bîrlădeanu

Nina Elena Plopeanu
31 ian 2024 1460 vizualizări

Interviu realizat de profesoara Nina-Elena Plopeanu colaborator al Ziarului de Vrancea

 

   Nina-Elena  Plopeanu:  Ești membră a Cenaclului Dimitrie Dăscălescu din cadrul Bibliotecii Județene „ Duiliu Zamfirescu ”(BJDZ) din Focșani.  Scrii poezie. În liceu mi-ai fost elevă, sensibilă, silitoare și foarte implicată.  Aș vrea să-mi spui, pentru ca cititorii Ziarului de Vrancea să te cunoască mai bine, care a fost traseul tău biografic după  examenul de bacalaureat?

Geanina Bîrlădeanu: Șarmul neștirbit din trecerea anilor, mă duce cu gândul la primii pași ce-i perindam alene spre treptele Școlii Postliceale Sanitare ,,V. Alecsandri’’ din Focșani. Și nu este aici mărturisită prin ,,perindarea alene a pașilor’’ o insolență asupra acestei tagme profesionale, care de fapt, este una nobilă, ci oarecum regretul neînțeles de atunci, din mâna destinului, cel ce mă ,,obliga’’ să urmez acest drum despre care eu credeam la vremea respectivă că nu am aplecare desăvârșită. Însă, profesorii pe care i-am găsit acolo, mi-au indus această dragoste față de tot ceea ce semnifică ,, îmbrăcarea halatului alb’’. Îmi amintesc că la finalul anului II de studiu, am primit un merit onorific implementat prin ,, cheia succesului’’, acest lucru motivându-mă și mai mult, doveditor fiind  ,,prezentul’’ care mă regăsește alături de pacienți. Bineînțeles că acea condiție interioară de om iubitor al literelor și al creației literare nu putea rămâne înlănțuită la nesfârșit. Astfel, am urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității ,,Dunărea de Jos’’ din Galați, absolvind cu o notă satisfăcătoare ( 9,50),  cumulată din examenul oral și tema de licență cu titlul ,,Imaginarul creator arghezian. Structuri, teme și motive’’. Și cum ,,spiritul uman este entitate indivizibilă, în sine închisă, care se confruntă mereu cu o multitudine de înfățișări’’(Sergiu Celibidache), am urmat și cursurile de Master-Identitate, interculturalitate, multiculturalism în spațiul român și european din cadrul aceleași Universități, domeniul aparținând de asemenea, filologiei.

Nina-Elena Plopeanu:  Am avut prilejul, cu mai mulți ani în urmă, să-ți citesc primele poezii . Când ai început să scrii și ce te-a determinat să scrii poezie? De ce nu ai scris proză,  de exemplu?

Geanina Bîrlădeanu: Poezia a făcut dintotdeauna parte din mine. Îmi amintesc că eram  prin clasa a II-a și în casă la noi am găsit un volum de poezii aparținând marelui nostru poet, Mihai Eminescu. Tata mă privea oarecum îndoielnic zicându-mi că ,, aceasta  nu este o carte potrivită încă pentru vârsta mea’’, însă eu nu i-am mai dat drumul din mână până când nu am terminat-o de lecturat. Părinții erau oameni simpli, fără studii superioare, așa că prea multe cărți nu aveam prin casă, dar mi-au insuflat arta cititului înainte de a merge la școală, copilăria mea fiind oarecum împărțită între spațiul rural cosmeștean și șoaptele Dunării ce aparțineau orașului Galați. Au urmat apoi a fi descoperite volume din  V. Alecsandri, G. Coșbuc, Topârceanu etc., proza pasionându-mă abia din clasa a V-a. Astfel, am început să scriu poezie încă din clasele gimnaziale, acestea făcându-și loc săptămânal la gazeta școlară, mai apoi, în timpul liceului, la revista aferentă acestuia.

Nina-Elena Plopeanu: După ce ți-ai exersat condeiul pe facebook,  ca mai toți scriitorii de astăzi, te-ai hotărât să publici și să scrii cărți de poezie. Când  ai debutat și care a fost prima ta carte?

Geanina Bîrlădeanu: De fapt, oportunitatea facebook-ului nu a făcut altceva decât să spargă  oglinda timorării prin care sinele poetic nu avea încă curajul de a se arăta lumii așa cum este el. Până la publicarea primului meu volum de poezii, au mai fost câteva irizări lirice în diferite reviste :,,Salonul literar’’, ,,Tecuciul literar artistic’’, ,,Dor de dor’’. Apoi au urmat antologiile. Foarte multe. Totuși, rămâne ca mărturie emblematică, prima antologie care m-a consacrat ca poetă și care se regăsește sub titlul ,, Vise târzii’’ volumul III, coordonator Elena Buldum, Editura Dandes Press, 2017.

Primul volum de poezii ,,Lumină din Tabor’’ , editura Contur V-2018, cu o  prefață,  grafică și copertă semnate de către Dl Profesor Dr. Petrache Plopeanu,  a venit timid sub mirosul proaspăt al tipografiei, neștiind că va deschide un drum al metamorfozei poetice, o cale care va fi străbătută mai târziu de alte și alte volume, cu râvna unui scriitor dedicat de a scrie din ce în ce mai bine. Am însumat în acel volum exprimat prin canonul poeziei clasice, motive și simboluri rupte din izvoarele poeziei românești, dar cosmetizate într-o nouă sclipire artistică a propriului ,,eu creativ’’.

 Nina-Elena Plopeanu:  Ai demonstrat că ai un cuvânt de spus în poezia vrânceană și nu numai. Chiar ai fost denumită "regina metaforei". Care au fost următoarele volume de poezii pe care le-ai publicat?

 Geanina Bîrlădeanu:  E un titlu care nu știu dacă îl merit cu adevărat, dar care mă obligă moral de a mă ridica la nivelul acestei etichete și de a onora cu mai multă dăruire personalitățile care mi l-au atribuit. Mărturisesc că el a fost instituit de către renumita scriitoare a arealului vrâncean, dna Mariana Vârtosu, inclusiv în cadrul prefeței ce mi-a conturat volumul de poezii al ,,Călimărilor aprinse’’. Or, dacă această titulatură a fost confirmată de nume înalte ale literaturii vrâncene duce oarecum sub o rădăcină a adevărului prin care, eu, confesorul acestui interviu, trebuie să recunosc despre actul creativ care mă definește: nu pot scrie altfel poezie, decât cu/ și/din abundență metaforică! Unele sfaturi venite din partea unor distinși critici literari au pus sub  semnul îndoielii această abundență, însă, metafora rămâne,, untdelemnul’’ aprins al condeiului meu creativ.

Cât privește volumele care au succedat celui inițial, două dintre ele au urmat calea editorială spre poarta Moldovei de Sus, la editura PapiruS Media-Roman: ,,Călimări Aprinse’’- 2020, cu o prefață semnată de dna Mariana Vicky Vârtosu și ,,Lentile indiscrete’’- anul 2021, volum care are o prefață semnată de Dl Petruș Andrei, scriitor și membru USR (volumul implică ca temă principală experiența pandemiei văzută atât din punct de vedere al unui asistent medical cât și din exteriorul cotidian al cetățeanului comun). A urmat apoi o nouă ediție bilingvă ,, Îmbrățișare/Perqafim’’, efectuată în colaborare cu Baki Ymeri, editura Amanda-2021.

 ,,Geanina Bîrlădeanu în dialog cu Ionel Necula’’, editura Studis Iași-2021, a venit ca o noutate în palmaresul meu creativ provocându-mă și la construcția textului nonliterar efectuat prin intermediul interviului. De asemenea, în ultima perioadă m-am aplecat mai profund spre genul de critică literară și am publicat în revista Boema diferite recenzii, note de lectură, cronici literare pe baza noilor aparții editoriale a unor scriitori consacrați și nu numai ( Dimineți furate- Marina Vicky Vărtosu, editura Armonii culturale, Adjud, 2022; Cocuța Conachi-vestală la tâmpla țării, Ionel Necula , editura Studis -Iași, 2020, Sunt aici pentru tine -Mariana Vicky Vârtosu, editura Pim-2023 s.a.m.d.).

Nina-Elena Plopeanu: Așa cum era și firesc, ecourile la cărțile tale nu s-au lăsat așteptate.  Ce scriitori și critici literari s-au aplecat asupra versurilor tale?

Geanina Bîrlădeanu: Într-adevăr, m-au onorat cu aprofundări și aprecieri asupra poemelor, distinși exegeți ai literaturii înalte, cotidiene. Astfel, Dl Profesor Dr. Petrache Plopeanu afirma în prefața primului meu volum de poezii ,,Lumină din Tabor’’: „Reîntoarcerea la izvoarele poeziei românești, reluarea unor motive vechi, dar în hainele noi ale mileniului al III-lea, face ca poezia Geaninei Bîrlădeanu să fie o continuare a frumosului peren românesc, dar în același timp să aducă sclipiri noi de emoție artistică.’’

   Cornel Paiu -scriitor,  membru USR :„Luminată de ritmul și armonia unei lumi sufletești, în general senine, pictată cu măiestrie și înalt rafinament artistic, în versificație mai mult clasică, poezia Geaninei Bîrlădeanu este expresia unui peisaj interior delicat, al unor emoții și trăiri de mare profunzime și sensibilitate. Mustind de candoare, se prelinge din și în înțelesul ființei cu dulceață de miere însorită.’’

 Mariana Vicky Vârtosu - Președinta LSR/ Filiala Vrancea:  „Simetric sau asimetric, nu știu câtă importanță ar mai avea, poeta, în marea ei fantezie, dezvăluie muzical adevăruri poetice spuse deja. Dar o face inedit, o face personalizându-și vocea, o face cu finețea aripilor de fluture (sau asemănătoare  cu cei din stomac) lăsându-ne într-o atmosferă parfumată cu primăvară și speranță. Cu bucurie. Cu plăcerea unei lecturi de calitate.’’

Ionel Necula -scriitor, istoric, filozof, critic literar  și  membru USR (Boema, 124/6/2021): „Se vede de departe că acolo unde poeta depune insistență și patos apare și emoția , starea de nostalgie și de grație care ademensc cititorul. Nu mai insist. Geanina Bîrlădeanu are abilitățile trebuincioase actului poetic și-o creditez, nu atât pentru ce a realizat, cât pentru ceea ce cred că poate realiza...’’   

Nina-Elena Plopeanu: Ne poți spune care dintre cărțile tale îți este cea mai aproape de suflet și, dacă ai și o poezie preferată,  o poți da ca exemplu în răspunsul ce urmează.

Geanina Bîrlădeanu: Nu aș putea afirma că am o carte anume preferată, deoarece toate fac parte din mine și sunt concepute din plămada sinelui meu. Însă, dacă aș încerca să le diferențiez  după roadele  bucuriei pe care mi le-a  adus prin aprecierea lectorilor, ,,Călimări Aprinse’’  se poate înscrie  pe o treaptă superioară a podiumului. Aceasta reprezintă o mărturie livrească care s-a bucurat inclusiv de o lansare inedită la Piatra Neamț în cadrul Târgului de carte ,,Libris’’, ediția a-X-a. Invitația a venit din partea scriitorului Paiu Cornel, ,,stâlpnicul’’ îndrumător,  care s-a ocupat de copertă și prepress ( preot și membru USR). Cât despre poeziile preferate, pot să afirm cu sinceritate că asemenea Magdei Isanos,  mă reprezintă foarte bine acelea care vorbesc despre trecerea noastră pe pământ. Importante sunt mărturiile pe care noi le lăsăm ca pelerini, celor ce ne urmează. În acest sens, voi da citire câtorva versuri dintr-o poezie:

,,De mă prinde timpul sub zăvor de iarbă,

Imn să-mi fie nucul, plâns în ram de frunză,

Când bătrâna umbră va pleca confuză

Pe cărări de pietre, foștii pași să-mi soarbă.

Secera de vară va dori să-mpartă

Pe genunchi de grâne, bobul de neghină,

Liniștea de aur într-un coș închină,

Lacrima câmpiei, brâul meu ca soartă.

Smuls din nălucirea luncilor fugare,

Busuiocul nopții veșnicii va naște,

Lângă ochiul stânii, mielul blând va paște

Din oftatul verde, mâna mea ca floare.

Prins în meșteșugul de cuptoare arse

Leagănul de vatră, jarul o să-mi culce,

În dospirea pâinii când amar, când dulce,

Împărțite-n patru, visele sfioase.

În cenușa clipei, râul vremii sapă,

Fluierul de-amurguri sfetnic bun să-mi fie,

Că mi-e satul casă, casă bob de glie,

Azi...sunt rost de luturi, mâine vas de apă!’’

(Zăvoare de iarbă-din volumul ,,Călimări aprinse’’)

Nina-Elena Plopeanu: Ai devenit membră a Cenaclului Dimitrie Dăscălescu încă de la înființarea acestuia în anul 2021. Ce te-a atras spre această "școală a condeielor "?

Geanina Bîrlădeanu: După cum afirma și Franz Kafka  ,, o carte este precum o cheie către camere necunoscute din castelul care este înăuntru nostru’’, de asemenea și condeiul creativ al unui poet/ scriitor are nevoie de o cheie magică pentru șlefuire. ,,Adevăratele camere dinăuntru său’’  prind strălucire desăvârșită atunci când exercițiul scriitoricesc îmbină cele trei elemente primordiale: talent, dăruire și exigență. Astfel, rezonanța cu anumite cenacluri literare trebuie deopotrivă să aibă feed-back-ul de ambele părți: a celui ce își prezintă creația și a celor ce îl ascultă și îl îndrumă. Cenaclul Dimitrie Dăscălescu mi-a conferit această rezonanță alături de foarte multă credibilitate, susținere, căldură și încurajare. Sincronicitatea genurilor literare abordate de către membrii săi, își are locaș de ascultare și îndrumare sub privirile unor mari personalități ale culturii vrâncene. De fiecare dată când se încheie o ședință literară, simt că mă întorc acasă mai bogată sufletește decât eram înainte.

 Nina-Elena Plopeanu: Deși ai publicat,  așa cum ne-ai spus, câteva volume de versuri, ești încă la început de drum, ce planuri de viitor ai?

Geanina Bîrlădeanu: Planuri literare sunt multe, însă după cum zice un proverb românesc ,,Omul propune, Dumnezeu dispune’’. Sub această indulgență, îndrăznesc să confirm că stau în așteptare  către calea editurii, două volume de poezii. Primul proiect cu titlul ,,Pergamente abisale’’are nevoie doar de câteva finisaje finale și un singur clik spre editură. Acesta conține teme existențiale interioare. Cel de-al doilea volum cu temă religioasă va urma celui mai sus menționat. Recunosc că este totuși și o nuvelă în lucru ( iată, proză!), care așteaptă de ceva timp să prindă contur, însă, după cum am afirmat, esența talantului creativ ,,propunător’’se va subordona ,,dispunerii’’ Creatorului. Pentru că, de fapt, ce este poetul/scriitorul? Este sistola și diastola din inima cuvintelor, respirația filelor care îi adună tristețea și bucuria, sacrificiul iubirii din povestea ce se naște sub tușul sensibilității. Doar el, scriitorul/poetul, știe a se lăsa răstignit pe altarul condeiului, între ficțiune și adevăr, ducând jertfa trăirilor sale așa...precum o osană în palma cititorului...

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.