Local

Vești bune pentru persoanele cu venituri foarte mici: Deconectarea de la rețeaua electrică este interzisă

Ionel Sclavone
10 ian 2020 3194 vizualizări

ANRE interzice furnizorilor de energie electrică, între care și Electrica, să mai deconecteze, de la rețeaua de electricitate, persoanele vârstnice, cu probleme de sănătate și care au venituri foarte mici. Astfel vrâncenii care se încadrează în această categorie vor fi protejați printr-un ordin al ANRE, intitulat „Regulament de furnizare a energiei electrice la clienții finali”. Documentul definește „clientul vulnerabil” și impune o serie de măsuri menite să-l protejeze. Pe de altă parte prețul la energia electrică pentru consumatorii casnici va fi liberalizat până la finalul acestui an și se așteaptă majorări, la facturi, de până la 5%.

 

Prin Ordinul nr. 235/2019, ANRE a definit consumatorul vulnerabil drept o persoană cu venituri foarte mici, sub minimum stabilit de instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale și care, din motive de sănătate ori ca urmare a vârstei înaintate, necesită o continuitate în alimentarea locuinței cu energie electrică. continuitatea alimentării locuinței cu energie electric. Cu alte cuvinte, vrâncenii în vârstă, cu probleme grave de sănătate (conform documentelor medicale) vor fi protejați prin acest ordin și nu vor mai putea fi deconectați de la rețeaua electrică.

Conform articolului 6 al documentului citat, „un client casnic este înregistrat drept client vulnerabil dacă îndeplineşte cel puţin una dintre următoarele condiţii: a) are venituri reduse, situate până la un prag stabilit de instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale; b) titularul contractului de furnizare a energiei electrice declară pe propria răspundere că la locul de consum locuieşte o persoană care din motive de sănătate, pe baza documentelor eliberate de instituţii medicale abilitate/vârstă, necesită continuitatea alimentării locuinţei cu energie electric”.

Persoanele care îndeplinesc aceste condiții, cumulative, beneficiază de o serie de facilități de care fiecare furnizor de energie electrică trebuie să țină seama.

Furnizorul de energie electrică are obligația să comunice operatorilor de rețele situația clienților vulnerabili, iar aceștia au obligația să țină evidența lor pentru a le asigura măsurile de protecție prevăzute în ordin.

Facilități pentru clienții vulnerabili

Conform ordinului ANRE, clienții vulnerabili nu pot fi deconectați, așa cum am arătat mai sus, de la rețeaua de energie nici măcar în „situaţii de criză de energie electrică”.

De asemenea, operatorii de rețele sunt obligați să remedieze cu prioritate situațiile care duc la întreruperea furnizării energiei electrice în zonele în care sunt în care își au domiciliul clineții vulnerabili, astfel încât aceștia să fie afectați cât mai puțin de situațiile neplăcute.

De asemenea, operatorii de rețele sunt obligați să asigure o sursă suplimentare de alimentare cu energie electrică a locuințelor acestor persoane, astfel încât să fie evitate situațiile de întrerupere cu energie electrică.

O altă prevedere a ordinului ANRE stabilește că operatorii de rețele vor reduce la minimum necesar întreruperile programate de electricitate acolo unde ar putea fi afectați clienții vulnerabili.

Pe de altă parte, ordinul ANRE stabilește și o serie de facilități privind accesul la informații destinate consumatorilor, transmiterea indexului, a facturilor și a altor documente contractuale.

Facturile vor crește cu 5%

Piaţa energiei electrice din România va fi liberalizată până la sfârşitul anului, astfel încât de la 1 ianuarie 2021statul să nu mai controleze prețurile de comercializare. Procesul se va desfăşura în mai multe etape, iar în final se preconizează că factura de energie electrică va creşte.

Liberalizarea va începe din al doilea trimestru al acestui an și se așteaptă ca facturile să se majoreze cu cel mult 5%. Creșterea prețului la energie electrică va însemna o avalanșă de scumpiri la toate produsele.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.