Local

Vacanță în parfum de lavandă

Janine VADISLAV
16 iul 2017 5883 vizualizări

La începutul vacanţei, elevii Şcolii Gimnaziale, din  Rîmniceni, au primit o invitaţie tentantă şi anume, să petreacă momente de neuitat în  Casa Zamfirei, un loc de basm, mobilat ca acum 60-70 de ani, înconjurat de o grădină  uriaşă, cu porumb, pepeni, fasole şi lanuri de lavandă  în trei culori: alb, roz şi lila. Aceasta adevărată minunăţie, nemaivăzută în  zonă, aparţine unei doamne cu suflet mare care a decis să împartă bucuria cu şcolarii din satul ei. Zilnic, 20 de copii vin în acest decor de poveste  învăţând să  facă diverse obiecte: păpuşele, săculeţi, perniţe şi coşuleţe, toate umplute cu lavandă.

 

Ce pot face două mâini dibace...

 

În localitatea Satul Nou, comuna Măicăneşti,  Nicoleta  Jinga are o plantaţie cu lavandă aflată în al treilea an pe rod. Pe o suprafaţa de 1 ha de teren pot fi identificate 9 varietăţi de lavandă, în 3 culori: alb, roz si mov.  Nici o clipă nu şi-a dorit să vândă lavanda  pur şi simplu, a dorit să creeze ceva, să aducă bucurie celor din jur împărtăşind plăcerea de a  culege această plantă minunată şi de a  face diverse obiecte de decor, cu utilitate precisă. Într-un cuvânt, să creeze un colţ frumos, în care să se simtă bine.  Ideea li s-a părut profesorilor extraordinară aşa că au  programat pe loc, o „vacanţă în parfum de lavandă. Copii au intrat imediat în acţiune. Când  încă nu s-a uscat  roua de pe plante, umplu coşuleţele cu aromă.

„Momentele  petrecute aici înseamnă pace, armonie şi linişte. E un loc foarte frumos şi-i mulţumim doamnei Jinga pentru că ne-a făcut  să descoperim sănătatea din natura  şi ne-a învăţat să fim mai creativi”, spune o puştoaică cu obrăjorul îmbujorat de bucuria lucrului bine făcut.

 

Copiii nu apreciază  doar frumuseţea lavandei,  ci si puterea ei tămăduitoare.

„Lavanda tratează multe boli, cum e anxietatea şi insomnia,  alungă ţânţarii, muştele şi moliile. Te linişteşte sufleteşte”, spune unul dintre băieţii  silitori, desigur, dacă a reuşit să înveţe atâtea lucruri interesante despre graţioasa şi parfumata plăntuţă,  într-un timp atât de scurt.

 

Cu coşuleţele pline de lavandă, copiii trec la treaba.  Au deprins repede cum se fac pernuţele şi punguţele umplute cu florile bine  mirositoare.  Nicoleta,  gazda  lor, îi învaţă să facă şi păpuşele, mari şi mici, care au mare căutare pe internet. Pentru  30-50 lei, puteţi avea şi dumneavoastră una.

„Păpuşile sunt create de mine. Am făcut rochiţele, pictura, şi am realizat o păpuşică cu lavandă. Copiii se joacă cu ea, e bio, e naturală, e cu plante medicinale. Am început cu lucruri mai uşoare, săculeţi, punguţe, buchete, care sunt foarte cerute pe internet.  Copiilor le place să lucreze, sunt foarte atenţi şi nu se plictisesc niciodată”, spune Nicoleta Jinga -  iniţiatorul  Atelierului de Creaţie.

 

Copiii sunt încântaţi, totul le place, mai mult, pot face diverse lucruri frumoase, pe care le pot lua şi acasă.

„Fiind cu colegii şi prietenii mei, timpul trece altfel. Este o  relaxare foarte mare  şi o stare de bine plină de zâmbete şi veselie”..., spune  Ramona. 

 

- Ai învăţat ceva? 


„Foarte multe lucruri, să împletesc coroniţe, să umplu săculeţi cu lavandă,  dar mai ales să facem  bucheţele  care sunt foarte frumoase, să-mi apreciez mai mult colegii, pentru ceea ce fac.”

Copiii vin însoţiţi de profesorii lor care se bucură la fel de mult, uitând de griji, de probleme. Pentru câteva ore, sunt  şi ei copii.


„Proiectul urmăreşte formarea abilităţilor de a crea şi de a se bucura de culoare, de frumos. Este un dar minunat pentru ei. Ce poate fi mai frumos decât  o vacanţă în parfum  de lavandă?”, ne-a spus  profesor  Ana  Toader - Şcoala Gimnazială  Rîmniceni.

Vacanţa e la jumătate, aproape, iar copiii au în proiect să petreacă multe zile plăcute şi utile în această ambianţă cu totul specială. Vă ţinem la curent. ( Janine  VADISLAV )

Citițiși :O zi cu parfum de lavandă

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.