Local

Un an de la alegerea noului președinte al CJ Vrancea: O mare prietenie PNL-PSD-USR PLUS-ALDE

Ionel Sclavone
8 oct 2021 5940 vizualizări

La finalul lunii septembrie 2021, s-a împlinit un an de la ultimele alegeri locale. Este o perioadă de bilanț în care este normal să tragem linie și să vedem ce s-a petrecut. 

În Vrancea, alegerile din 2020 s-au desfășurat pe un val uriaș de așteptare din partea populației. PSD se afla la conducerea județului de douăzeci de ani, atât la nivelul majorității primăriilor cât și la Consiliul Județean, iar lucrurile, simțea toată lumea, nu mergeau deloc într-o direcție corectă.

Vrancea era un județ puternic doar în mesajele propagandistice ale lui Marian Oprișan, omul care conducea județul, cu mână de fier, spre ruină.

În fapt, Marian Oprișan era simbolul acestei administrații, ineficiente și lipsite de competență. Acesta era văzut principalul responsabil pentru economia subdezvoltată, lipsa investițiilor în infrastructură, servicil medicale și de educație proaste, salariile foarte mici. Și, peste toate un val imens de vrânceni care și-au părăsit locurile natale și familiile pentru a-și căuta norocul în alte țări.

Singurele lucuri care funcționau în Vrancea erau parangheliile de tip Cântarea României, organizate de câte cinci – șase ori pe an, care înghițeau banii de investiții și de dezvoltare. Sumele alocate pentru aceste spectacole megalomanice, menite să preaslăvească imaginea marelui conducător au ajuns la un nivel uluitor, de ordinul milioanelor de lei.

Alegerea lui Cătălin Toma și speranța în schimbare

Pe acest fundal de nemulțumire generală, s-au desfășurat alegerile locale pentru Consiliul Județean din 27 septembrie 2020. Vrâncenii au votat în număr mare împotriva lui Marian Oprișan, considerat răul suprem. Iar voturile s-au dus spre Cătălin Toma, reprezentantul opoziției PNL – USR PLUS.  

În judeţul Vrancea prezența la vot a fost de 50.13% (156.117 voturi). Cătălin Toma a obținut un număr de 65.637 de voturi, iar Marian Oprișan 59.208 voturi. Diferența între cei doi a fost de peste 6.400 de voturi.

Dacă președinția Consiliului Județean a fost adjudecată fără drept de apel de Cătălin Toma, PSD a echilibrat situația la numărul de consilieri județeni. PSD a obținut 15 mandate de consilieri județeni, Alianța PNL – USR PLUS tot 15, iar ALDE, partidul condus de Ionel Celmare a prins două mandate.

Cele două mandate de consilier județean le-a permis celor de la ALDE să facă diferența.

ALDE, l-a menținut pe Oprișan la butoane

Și chiar a făcut-o în favoarea PSD. Deși a existat o înțelegere prealabilă, între PNL, USR PLUS, pe de-o parte și ALDE pe de altă parte, pentru împărțirea celor două poziții de vicepreședinte, cei din urmă au încălcat-o.

După ce s-a văzut ales vicepreședinte, cu voturile PNL și USR PLUS, Ionel Celmare a direcționat cele două voturi ale ALDE către PSD, făcând ca cea de-a doua funcție de vicepreședinte să revină lui Marian Oprișan. Deși nu pot băga mâna în foc, s-ar părea, conform unor surse politice, că alegerea lui Oprișan s-a făcut cu acordul lui Cătălin Toma și al PNL.

Așa s-ar justifica de ce, după această trădare, Toma și l-a ales ca principal colaborator chiar pe Ionel Celmare. De atunci, cei doi sunt nedespărțiți și apar împreună, braț la braț, la toate evenimentele și în toate fotografiile. 

Cătălin Toma, pledoarie în favoarea lui Marian Oprișan

De altfel, imediat după preluarea mandatului noul președinte al Consiliului Județean și-a arătat disponibilitatea de a colabora cu Marian Oprișan și cu Ionel Celmare, „spre binele județului” și „în interesul cetățenilor”.

Și-a exprimat această dorință în primul său interviu, la câteva zile după stabilirea configurației Consiliului Județean.

„Sunt convins că şi al doilea vicepreşedinte (Marian Oprişan - n.red.) va face tot posibilul să dea curs dezvoltării acestui judeţ. Nu vă ascund că am avut discuţii cu domnia sa şi chiar am rămas plăcut surprins că intenţionează să sprijine tot ceea ce înseamnă proiectele de dezvoltare ale judeţului Vrancea”, spunea Cătălin Toma în primul său interviu, din 14 noiembrie 2020, acordat Agerpres.

Apoi, întrebat care va fi relația cu Marian Oprișan și PSD, acesta sublinia, la fel ca și Viorica Dăncilă, când a preluat funcția de premier, că nu este un tip conflictual:

„Nu sunt un om conflictual. Cu siguranţă vom găsi suficientă maturitate în aşa fel încât să avem o relaţie decentă şi instituţională. De asemenea, orice proiect, ca să fie votat, trebuie susţinut. Sunt convins că voi avea cuvintele la mine ca să vorbesc cu fiecare dintre cei 32 de consilieri judeţeni în aşa fel încât să obţinem majoritate, de ce nu, şi unanimitate, pentru aprobarea şi implementarea proiectelor. În rest, la momentul acesta eu sunt preşedintele CJ Vrancea, nu sunt preşedintele PNL al CJ Vrancea. Sunt preşedintele CJ Vrancea. Evident că urmăresc punerea în aplicare a programului liberal, dar urmăresc şi tot ceea ce înseamnă dezvoltarea acestui judeţ. Aşadar, pentru mine este importantă majoritatea, nu PSD-ALDE sau alte formaţiuni politice, ci majoritatea CJ Vrancea. Care vă sigur că va exista”.

A fost primul indiciu că noul președinte al Consiliului Județean nu va încerca să schimbe nimic în instituție și va urma același drum trasat de predecesorul său. Și chiar așa a fost.

Auditul asupra activității CJ și a instituțiilor subordonate a fost îngropat

Au urmat și altele. De exemplu, în același interviu, Cătălin Toma susținea că se lucrează la un audit asupra activității din Consiliul Județean și instituțiile subordonate. Nici până în ziua de astăzi, concluziile acestui audit nu au devenit publice. 

 Au fost schimbați doar doi directori din instituțiile subordonate Consiliului Județean. Este vorba despre directorul Muzeului Vrancei, Horia Dumitrescu, și de cel al Centrului Județean Cultural, Liviu Nedelcu. Despre cel dintâi se știe că avea vârsta de pensionare, iar cel de-al doilea „nu avea spate”.

Au rămas pe funcții, directorul CUP, Gheorghe Vasilescu, un apropiat al lui Marian Oprișan, dar și șefa Direcției Județene de Asistență Socială, Daniela Nicolaș, soția primarului PSD al orașului Odobești. Și aceasta în ciuda controverselor pe care le-a stârnit activitatea celor doi, de-a lungul anilor. Despre acesta din urmă se știe. La fel, Cătălin Toma a menținut în funcție conducerea Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Elena Doamna”.

Mai mult, PSD PNL și USR PLUS și-au împărțit sinecurile foarte bănoase din consiliul de Administrație la CUP SA, dar și din ATOP.

Un singur proiect original inițiat de Cătălin Toma

După un an de zile, putem să-i atribuim lui Cătălin Toma realizarea unui singur proiect personal. Este vorba despre înființarea unui centru universitar la Focșani, împreună cu universitățile din Iași și București. Un proiect care a necesitat un compromis enorm - pe care mulți dintre votanții PNL și ai lui Cătălin Toma, din 2020, nu-l digeră deloc – reabilitarea imaginii lui Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției din guvernarea Dragnea, căruia îi sunt atribuite toate măsurile care au dus la demolarea sistemului judiciar românesc.

Dar, vorba aia, atât s-a putut.

Cum își vede Cătălin Toma primul ani de mandat

„În campania electorală am vorbit vrâncenilor despre viziunea mea în ceea ce privește conducerea administrației județene, pornind de la principiile ce vizează deschiderea Consiliului Județean către public și ajungând la obligațiile pe care angajații CJ le au în fișa postului și care trebuie respectate. Prin tot ceea ce am făcut în primul an de mandat, pot spune că am pus în mișcare rotițele unui mecanism care nu funcționa așa cum ar trebui.

În ceea ce privește lista proiectelor pe care le-am inițiat, promovat și susținut în calitate de președinte al CJ Vrancea în primul an de mandat lucrurile stau astfel:

Am reușit să punem în aplicare proiectul privind filialele universităților din Iași și București la Focșani, în sediul fostei Prefecturi Vrancea

Am finalizat studiul de fezabilitate al noului Spital Județean, am făcut demersuri pentru includerea unității spitalicești în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ceea ce s-a și întâmplat, iar acum avem în lucru proiectul tehnic al noului spital

Am susținut împreună cu deputatul Ion Ștefan toate demersurile care au permis să avem un stadiu avansat al procedurilor ce vizează construirea efectivă a Autostrăzii A7 tronsoanele Ploiești – Buzău și Buzău – Focșani. Fără implicarea săptămânală în acest proiect, nu am fi avut tronsonul Ploiești – Buzău în faza în care se află astăzi.

Am inițiat un proiect în valoare de 400 milioane de euro pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare din județ, prin intermediul unor noi investiții derulate de CUP SA Focșani, în cadrul etapei a 3-a a POIM. Lista cu investițiile propuse pentru fiecare UAT a fost finalizată și înaintată Guvernului.

Am început proiectul privind realizarea parcului industrial de la Garoafa, având deja hotărâre de CJ în acest sens și numeroase alte demersuri necesare implementării proiectului

Am eliminat din facturile vrâncenilor taxa pe apă meteorică încasată de CUP SA Focșani.

Am readus proiectele aflate în derulare de către CJ Vrancea pe făgașul normal, deblocându-le și stabilind o relație optimă în relația cu constructorii.

Am făcut primele demersuri privind repunerea stațiunii Soveja pe harta turismului din România.

Am finalizat procedura de preluare în patrimoniul CJ, prin donație, a casei care a aparținut familiei scriitorului Duiliu Zamfirescu, pe care o vom reabilita și o vom introduce în circuitul turistic.

DJ 204 D Vulturu – Hângulești – Maluri a fost asfaltat integral în acest an (9 km). De mai bine de 7 ani mii de oameni din zonă așteptau începerea lucrărilor de asfaltare. Am reziliat vechiul contract și am făcut unul nou în baza căruia am finalizat asfaltarea stratului de binder.

DJ 205 E Vidra – Vizantea-Livezi va fi reabilitat integral, în cel mai scurt timp urmând a se trece la proiectare și execuție

DJ 205 N Jariștea – Scânteia: vom începe execuția lucrării în vederea reabilitării celor 7,2 kilometri de drum județean (inclusiv două poduri) prevăzuți în proiect

Am derulat/derulăm în acest an programul de întreținere drumuri județene astfel: 6 kilometri Dumbrăveni – Gura Caliței, 4 kilometri la Homocea, 3 km la Dumitrești.

Am obținut o finanțare de 24,8 milioane de euro prin Programul Operațional Regional pentru drumul județean DJ 204 E Mirceștii Noi – Ciușlea – Străjescu – Doaga – DN 24 (lungime: 18,2 kilometri).

Am organizat evenimente culturale fără a cheltui sute de mii de euro per eveniment așa cum s-a întâmplat în ultimii 20 de ani.

Am inițiat un proiect privind iluminatul public pe drumurile județene. Împreună cu Asociația Dendrologilor din România am depus proiectul la Ministerul Dezvoltării, șansele de finanțare / implementare fiind foarte mari pentru că este vorba despre un proiect «verde».

Am făcut recepția clădirii în care a funcționat fosta Prefectură Vrancea, deblocând o situație care trena de ani de zile.

Am pus în valoare din punct de vedere turistic Muzeul Țării Vrancei de la Vidra, clădirea fiind ținută în «conservare, de décor» de fosta administrație județeană timp de 7 ani!

Am revitalizat activitatea Muzeului Vrancei și a Centrului Cultural Vrancea. Ambele instituții au avut în 6 luni acțiuni și activități de amploare care nu s-au regăsit în ultimii ani pe agenda ex-managerilor.

Am scăzut consumul de combustibil atât în ceea ce privește CJ Vrancea, cât și cu privire la instituțiile subordonate.

Am decis să susținem copiii care vor să practice fotbalul (mai ales în mediul rural), prin finanțarea achiziției de echipamente sportive, plata deplasărilor la meciuri etc. astfel încât să venim în sprijinul celor mici și al cluburilor care nu-și permit să finanțeze prea multe echipe de copii și juniori pe care le au. Proiectul se numește «Superliga copiilor la fotbal»”, a transmis Cătălin Toma.

Concluzii 

Pentru acest material i-am cerut, lui Cătălin Toma, cu totul altceva, o scurtă autoevaluare a activității sale la conducerea Consiliului Județean. Ce și-a propus să facă în campania electorală, ce a găsit la preluarea mandatului și ce a reușit, respectiv nu a reușit să facă în primul an. Cred că și vrâncenii care l-au votat așteptau același lucru de la el.

Dar, ca orice politician, indiferent de partidul politic din care face parte, Cătălin Toma pune, se pare, mai mult preț pe formă decât pe fond, pe cantitate și pe ambalaj, decât pe calitate.

Mă opresc aici cu propriile considerații și vă las pe voi, cititorii, în special cei care ați votat pentru o schimbare în 2020, să decideți dacă omul cu care l-ați înlocuit pe Marian Oprișan se ridică la nivelul așteptărilor voastre din momentul în care i-ați acordat încrederea.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.