Local

O tragedie din familia scriitorului vrâncean Duiliu Zamfirescu: Fiul cel mic și-a pierdut viața după un duel prostesc, între băieți de bani gata

Ionel Sclavone
30 nov 2021 10124 vizualizări

Scriitorul vrâncean Duiliu Zamfirescu și-a pierdut fiul cel mai mic, Lascăr, în urma unei „afaceri de onoare”, în anul 1921. Tânărul, băiat de bani gata, a intrat în conflict cu un ofițer, pe care l-a insultat, și, conform obiceiului vremii, a fost nevoit să se bată în duel.

Povestea, așa cum veți vedea, s-a încheiat tragic, dar nu numai pentru tânărul Lascăr Zamfirescu, care și-a pierdut viața în confruntarea de pe teren. Nici rivalul său nu i-a supraviețuit foarte mult, iar tatăl, scriitorul, s-a stins un an mai târziu, la Mânăstirea Agapia, în județul Neamț.

Afacerea Lascăr Zamfirescu – Dumitrescu Maican a devenit celebră în epocă, intrând în folclorul urban, și a dus la elaborarea unui cod de reguli pentru cei care apelau la duel.

Fiul cel mic al cunoscutului scriitor vrâncean Duiliu Zamfirescu și-a pierdut viața într-un duel, în anul 1921. Lascăr D. Zamfirescu era cel mai mic dintre cei trei copii ai scriitorului, din căsătoria sa cu Henriette Allievi. În vârstă de 25 de ani, la acea vreme locotenent în rezervă și aviator, era ceea ce se numește un băiat de bani gata.

Tatăl, om cu avere serioasă, scriitor cunoscut, dar și diplomat și om politic important – președinte al Camerei Deputaților în momentul tragediei - îi oferea tot ceea ce-și dorea.

Iar tânărul Lascăr, își pierdea vremea prin localurile de lux de prin București, cheltuind din averea părinților. O confirmă chiar un nepot al scriitorului – tot Lascăr Zamfirescu – fiul diplomatului Alexandru Zamfirescu, fost coleg de școală al Regelui Mihai. În paranteză fie spus, acest Lascăr Zamfirescu, nepotul scriitorului, s-a stins din viață la sfîrșitul primăverii anului 2020.

Tânărul Lascăr, fiul lui Duiliu Zamfirescu, făcea parte dintr-un grup de băieți de bani gata care, la fel ca și cei din ziua de astăzi, își petreceau timpul pe la Capșa sau pe la Athenee Palace, restaurante de lux, frecventate de protipendada perioadei.

Conform surselor vremii, incidentul de la care s-a ajuns la duel s-a petrecut într-una dintre cele două locații enumerate mai sus. După unele surse, ar fi fost vorba de Capșa, în vreme ce altele spun că povestea s-ar fi petrecut la Athenee Palace.

Ce spun sursele vremii despre această „afacere de onoare”

Acest lucru este, însă, mai puțin relevant pentru povestea noastră. Vom da credit, în legătură cu acest subiect scriitorului Grigore Ghica, care povestește tragicul incident, și care-l plasează la Athenee Palace.  

Se pare că toată povestea a pornit de la atitudinea tânărului Lascăr, nemulțumit de faptul că cei de la restaurant au mărit prețurile. Iritat de acest lucru, fiul scriitorului a început să facă scandal, în sala restaurantului, iar acest lucru l-a deranjat pe un anume Dumitrescu D. Maican, ofițer de carieră, care se afla în local.

Agasat de atitudinea tânărului Zamfirescu, acesta i-a spus, verde în față, că își poate căuta un alt loc, dacă nu-i convin prețurile:

„Nimeni nu este obligat să stea la Athenee Palace; cei care nu sunt de acord pot oricând să se mute”, ar fi spus ofițerul Maican.

Iar replica obraznică și insultătoare, a venit imediat din partea lui Lascăr Zamfirescu, care nu s-a putut abține, cu atât mai mult cu cât era deja pornit pe scandal:

„Dumitale ți-e indiferent, cu averea colosală ce ai moștenit, mie nu, tata n-a făcut afaceri murdare”, ar fi replicat Lascăr Zamfirescu.

Ofițerul s-a simțit jignit de aluzia la averea familiei sale, iar de aici, provocarea la duel, ceva obișnuit în epocă, a venit firesc.

Povestea controversatei averi a familiei Maican

Voi deschide o paranteză pentru a spune câteva cuvinte despre aluzia pe care a făcut-o Lascăr Zamfirescu cu privire la averea tânărului Maican.

Colonelul Maican, tatăl, era un personaj controversat în epocă, din cauza felului în care se spunea că și-ar fi obținut averea. Circulau tot felul de povești pe această temă, cunoscute, după cum se vede, inclusiv de tinerii precum Lascăr Zamfirescu.

Se spune că Maican tatăl ar fi fost trimis în Anglia să recepționeze o cantitate importantă de armament de la un producător. La Londra, se spune, colonelul român ar fi sedus-o pe fiica industriașului englez și a început o aventură amoroasă cu aceasta.

Cum părinții fetei nu vedeau cu ochi buni această legătură, au luat atitudine. Patronul firmei furnizoare de armament a cerut autorităților române să-l recheme în țară pe colonel, de urgență, dezvăluind situația delicată. Ceea ce s-a și întâmplat. Ba mai mult, Maican senior a fost dat afară din armată, în urma unui proces.

În schimb, a rămas cu banii, de care industriașul s-a lipsit, doar să-și vadă fiica lăsată în pace, iar statul român nu a mai încercat să-i recupereze.  

Or, pentru fiu, el însuși ofițer al Armatei Române, o asemenea aluzie precum cea făcută de fiul scriitorului vrâncean, reprezenta o jignire foarte gravă.

Lascăr Zamfirescu a murit din cauza rănii la cap

Duelul a fost organizat conform codului de duel valabil la acea vreme, cei doi protagoniști alegând pistolul. Toate detaliile erau aranjate de martorii oameni cu reputație în astfel de „afaceri de onoare”, așa cum erau numite.

Trebuie spus că regulile duelului stabileau că nu puteau fi folosite într-o astfel de afacere decât arme vechi, de mică precizie, cu un singur glonte. Iar distanța dintre combatanți era destul de mare, 25 – 30 de pași.

Deși riscul exista, scopul acestor dueluri nu erau uciderea adversarului, așa cum vedem prin filme sau citim prin romanele de aventuri. Era mai mult un ritual social prin care cei doi adversari doreau să demonstreze că au simțul onoarei. Astfel, indiferent cine câștiga, duelurile se încheiau cu o strângere de mână și chiar cu o petrecere la restaurant. Dar, așa cum spuneam, exista și riscul ca unul dintre dueliști să-și piardă viața. Așa cum s-a întâmplat și în acest caz.

Lascăr Zamfirescu și Dumtrescu D. Maican au ieșit pe teren, la Băneasa, în data de 26 ianuarie 1921. Conform regulilor stabilite în prealabil, dueliștii trebuiau să tragă câte trei focuri de armă.

Însă, chiar după primul schimb de focuri, s-a petrecut tragedia. Glontele tras de ofițerul Maican l-a lovit pe fiul scriitorului Duiliu Zamfirescu în frunte. Pălăria pe care o purta acesta a atenuat lovitura, dar fire din pâsla acesteia au pătruns în rană și a infectat-o.

Tânărul a fost transportat de urgență la spital, pentru îngrijiri, însă după cinci zile de agonie, Lascăr Zamfirescu moare din cauza infecției.  

Cazul a provocat un imens scandal în epocă

Moartea fiului președintelui Camerei Deputaților, Duiliu Zamfirescu, a provocat un imens scandal în epocă, mai ales că duelurile erau ilegale. Doar că legea era destul de blândă cu dueliștii. Cei care se opuneau și cereau pedepse mai mari l-au interpelat chiar pe prim-ministrul Alexandru Averescu, cerându-i o lege mai aspră, cu pedepse mai mari, împotriva duelului.

Dezbaterile au aprins societatea, de o parte și de alta. Presa relata zilnic luări de poziție pro sau contra duelului.

Ofițerul Dumitrescu Maican a fost arestat și judecat, însă a avut avocați dintre cei mai buni care au sărit nu neapărat în apărarea sa, cât a duelului. Maican a fost susținut de avocații Mihail Pherekyde și Radu D. Rosetti, mari susținători ai genului acesta de afaceri.

Se spune că însuși judecătorul de instrucție care l-a arestat pe ofițer era un mare duelist, cu opt dueluri la activ. Chiar scriitorul Duiliu Zamfirescu, el însuși un cunoscut amator de dueluri, a transmis o scrisoare, către instanță, în care a precizat că nu are nici un fel de pretenții în acest caz.  

Sfîrșitul ofițerului Maican

Sentința a fost blândă în cazul lui Dumitrescu Maican, el fiind condamnat la doar două luni de închisoare, pe care le-a executat la Văcărești, între martie și aprilie.

Chiar și așa, deși a executat o pedeapsă simbolică, ofițerul s-a considerat nedreptățit și a transmis mai multe scrisori de protest prim-ministrului Alexandru Averescu și ministrului Justiției. El capătă mania persecuției și vede în toată lumea un dușman care intenționează să-i facă rău.

Cu mințile zguduite, la ieșirea din pușcărie, Dumitrescu Maican își pune capăt zilelor, în timp ce dezbaterile pe tema interzicerii duelului cresc în intensitate.

În ciuda dezbaterilor, nu se schimbă nimic, în afară de faptul că este elaborat un nou cod de reguli pentru duel. Lucrarea se numește „Codul onoarei și regulile duelului” și are 130 de articole. Documentul a fost elaborat de un avocat, Ion I. Nedelescu. Nu este pe placul militarilor, astfel că un alt autor, un maior, se ocupă de îmbunătățirea sa. Dar asta este o altă poveste.

În loc de epilog, ar mai de spus că, un an mai târziu, dispărea dintre vii și scriitorul Duiliu Zamfirescu. Acesta și-a găsit sfârșitul la Mănăstirea Agapia, în județul Neamț, unde se afla la odihnă.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.