Local

Sinecuriștii de partid din Vrancea care căpușează Consiliile de Administrație ale companiilor publice locale

Ionel Sclavone
18 apr 2021 6426 vizualizări

Definite prin lege drept organe de supraveghere și control în cadrul companiilor de stat, consiliile de administrație sunt, în realitate, sinecuri extrem de bănoase cu care partidele își răsplătesc membrii, rudele sau clientela politică.

Sinecură, conform dexonline: „Slujbă bine retribuită, pentru care cel plătit nu este obligat să muncească deloc sau muncește foarte puțin.”

Departe de a-și îndeplini rolul stabilit prin lege, acela de a stabili politicile și obiectivele acestor companii, de a evalua performanțele directorilor executivi, de a monitoriza activitatea companiei și de a adopta decizii importante, membrii consiliilor de administrație nu fac altceva decât să se prezinte la ședințele lunare și să-și ridice îndemnizațiile de ordinul miilor de euro.

Membrii consiliilor de administrație se numesc, de regulă, pentru un mandat de patru ani care, ulterior poate fi prelungit.

Legea este foarte vagă în privința celor care pot ocupa un astfel de loc. Aproape oricine poate fi membru într-un Consiliu de Administrație al unei companii de stat. Important este să aibă susținerea cui trebuie. Nu este de mirare că în asemenea organisme și-au făcut loc tot felul de personaje lipsite de competență, expertiză sau pregătire în managementul unei afaceri: profesori, juriști, contabili, brutari, notari, agenți de vânzări, ofițeri sau aviatori.

Nu fac excepție de la această regulă nici consiliile de administrație ale societăților din subordinea Consiliului Județean ori a primăriilor din județ.

Este de ajuns să facem o scurtă trecere în revistă a celor care ocupă locurile de membri în consiliile de administrație ale companiilor publice din Vrancea, din Focșani, Adjud, Mărășești sau Odobești, ca să înțelegem de ce apa de la robinet este scumpă și de proastă calitate, de nu avem locuri de parcare, nu avem căldură iarna sau de ce străzile sunt pline de gunoaie.

CUP SA - cea mai bănoasă sinecură vânată de PSD și PNL

CUP SA Focșani este un operator regional care se ocupă de furnizarea apei potabile și de servicii de canalizare în mai multe localități ale județului (n.r. 41 de localități, inclusiv Focșaniul). În ultimii ani compania a fost subiectul mai multor scandaluri din cauza costurilor ridicate la apa furnizată și a serviciilor de proastă calitate. Odată la câteva luni, apare câte o problemă de genul acesta.

Consiliul de Administrație al CUP SA Focșani tocmai a fost mărit, de la șapte la nouă membri, printr-o hotărâre extraordinară a Adunării Generale a Acționarilor, fără nici o motivare. În document au fost înșirate doar câteva articole de lege care permit acest lucru.

Numărul mai mare de membri ai Consiliului de Administrație nu va duce la eficientizarea activității CUP SA, așa cum ar putea încerca, puțin credibil, să justifice cineva. În fapt s-au mai creat două sinecuri pe care și le-au împărțit PSD și PNL. Cei doi membri noi au și fost numiți în funcție, o lună mai târziu, pentru o durată de patru luni. Probabil până când vor expira și mandatele celorlalți membri, care să fie reîmpărțite conform altor înțelegeri politice.

”PSD și PNL au refăcut USL la CUP SA Focșani”

Acuzația a fost recent formulată de primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, într-o conferință de presă. În prezent, Consiliul de Administrație al CUP SA este condus de Raluca Dan, secretarul general al județului, fostă mână dreaptă a lui Marian Oprișan și, în prezent, a lui Cătălin Toma.

Din Consiliul de Administrație mai fac parte Victor Băjenaru, avocat, cumătru al lui Marian Oprișan, Claudia Ionescu, fosta directoare a Administrației Piețelor, membră a PSD, Alina Bârlădeanu, soția fostului deputat PSD Dragoș Bârlădeanu, Manuela Geanina Zisu (ALDE), administrator al unei firme care produce prăjituri, Lucian Vulpe (ALDE), angajat al unei firme care distribuie medicamente, George Liviu Coman, angajat al unui birou de executare judecătorească.

Acestora li s-au adăugat Dan Proca, un aviator pensionar din partea PNL și Gabriela Andrea Cristian, soția fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Dănuț Cristian – PSD.

Este de prisos să mai spunem, se vede de la distanță că nici unul dintre cei enumerați mai sus nu au expertiză în administrarea unei companii de nivelul CUP SA. Toți au fost numiți pe baza recomandărilor de partid. Suma pe care un membru al Consiliului de Administrație al CUP SA o încasează lunar este de 8200 lei brut ceea ce însemană aproximativ 5000 lei „în mână”. Totuși, ca să ajungi să fii de acord ca o persoană să încaseze 5000 lei pe lună din taxele și impozitele dar și din fiecare m3 de apă consumat de vrânceni, doar pentru calitatea că-i soția lui Dănuț Cristian, Dragoș Bârlădeanu sau cumătru lui Marian Oprișan, nu-i prea mult, domnilor șefi de partide din Vrancea care girați asemenea grozăvie?!

Un notar și un brutar la sinecuriști peste gunoaie

CUP Salubritate, firma subordonată Consiliului Local Focșani, care asigură servicii de salubritate, are trei membri în Consiliul de Administrație. Toți sunt membri ai PSD sau au legătură cu actualul primar, Cristi Misăilă. Este vorba despre foștii consilieri locali Cătălin Vrabie – notar de profesie și Liviu Oloeriu, angajat al unei firme de panificație și brutărie. Pe lângă cei doi, din Consiliul de Administrație al CUP Salubritate mai face parte și Liviu Marius Manoliu, consilier al primarului Cristi Misăilă, provenit de la aceeași firmă de panificație ca și Oloeriu. Suma încasată lunar de fiecare membru al Consiliului de Administrație al CUP Salubritate încasează lunar aproximativ 4200 lei „în mână”.

Consiliul de Administrație care a băgat ENET în faliment

ENET SA, furnizorul de energie termică și apă caldă din municipiul Focșani este în pragul falimentului. Mai exact este în reorganizare judiciară. Aceasta în ciuda sumelor consistente pe care Municipalitatea le-a injectat periodic în bugetul acestei companii.

Situația în care a ajuns se datorează, cu siguranță, și managementului defectuos de care a avut parte societatea de-a lungul anilor. Iar Consiliul de Administrație – în prezent desființat – a jucat un rol deosebit de important.

În ultimul Consiliu de Administrație de la ENET și-au găsit un locșor bine remunerat persoane a căror „pricepere“ este atestată de adeziunea la PSD. Și mai puțin în competențele sau expertiza managerială. Astfel, avem un profesor - Nicolae Milanovici, un specialist în stingerea incendiilor – Valentin Marius Gheorghe, un pensionar fost tehnician de aviație - Gabriel Derderian, un notar public - Geany Doru Bălan.

Asistenți sociali, agenți de vânzări la Parking

Ultima societate subordonată Primăriei este Parking SA, înființată în 2017, care se ocupa până de curând de închirierea locurilor de parcare și care, în viitor va prelua activitatea de ridicare și a autoturismelor parcate pe spațiul public.

Consiliul de Administrație al acestei companii este condus de Gabriel Pădineanu, un inginer în îmbunătățiri funciare, angajat la CUP SA. Din această structură mai fac parte Marcela Diaconu, contabil șef la Transport Public SA, Adrian Bilici, agent de vânzări, Vasile Silviu Pauliean angajat al unei firme de distribuție medicamente și Claudia Băncilă, asistent social la DGASPC Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.