Local

Șeful CJ al Gărzii de Mediu Vrancea susține că două firme care păcălesc statul de ani buni de zile o pot face tot înainte. Pentru că e legal

Ziarul de Vrancea
31 mar 2023 5686 vizualizări

Ziarul de Vrancea a publicat de curând un articol în care a amintit despre subiectul privind balastiera de la Balta Raței, pe seama căreia câțiva șmecheri se îmbogățesc de mulți ani mințind că fac bazin piscicol, situație în care instituțiile statului din județul nostru joacă benevol în rol de „Popa Prostu”, făcându-se că nu văd ce se întâmplă acolo.

Reamintim că subiectul a fost abordat în articolul FOTO | Administrație de cumetrie la Primăria Vânători, publicat încă din luna ianuarie 2020 în cotidianul nostru și care a făcut inclusiv obiectul unei investigații a jurnaliștilor de la Recorder în luna decembrie 2022.

Ca să nu fim acuzați că suntem subiectiv,i vom cita concluziile jurnaliștilor de la prestigioasa publicație națională de investigații recorder.ro pe acest subiect: „Numeroase sesizări ale cetățenilor privind modul în care se fac excavări în albia râului Putna, în comuna Vânători, nu au avut ecou la autoritățile statului. Câteva controale, mai mult de ochii lumii, fără efect pe teren: firma care și-a adus utilaje și camioane pe malul Putnei (din comuna Vânători) și-a văzut în continuare de treabă. Chiar lângă cursul de apă s-a format o groapă imensă în urma excavărilor de până acum. La apelurile reporterilor de la de investigații recorder.ro, la fața locului au ajuns reprezentanți de la SGA, IPJ și Garda de Mediu, așa cum puteți constata  în reportajul VIDEO de mai jos atașat prezentului articolui. Firma care acționează în albia râului Putna, administrată de omul de afaceri Ionică Negrea, avea obligația, prin contract, să amenajeze un complex de agrement, inclusiv un iaz piscicol, până în anul 2014. Nimeni nu a penalizat firma că nu a respectat prevederile contractuale, ba, mai mult, firma nu a fost deranjată de nimeni, primind și diverse avize, în continuare, de la Primăria Vânători și alte instituții publice. Nu mai vorbim de praf și distrugerea drumurilor publice, din cauza camioanelor care tranzitează zilnic satele comunei Vânători”.

Publicăm în continuare și ceea ce ne-a transmis pe același subiect comisarul șef al Comisariatului Județean Vrancea la Gărzii de Mediu, domnul Aurel Cristian. Surprinzător, acesta ignoră total constatările jurnaliștilor de investigații de la publicația recorder.ro, făcându-se în continuare că nu-i observă pe cei care păcălesc efectiv statul de mulți ani de zile în comuna Vînători.

Balastiera de la Balta Raței, pe seama căreia câțiva șmecheri se îmbogățesc de mulți ani mințind că fac bazin piscicol, situație în care instituțiile statului joacă benevol în rol de „Popa Prostu”

Reamintim că fărădelegile ascunse în principiile pe baza cărora funcționează balastiera de la Balta Raței din comuna Vânători au fost dezvăluite în articolul FOTO | Administrație de cumetrie la Primăria Vânători publicat încă din luna ianuarie 2020 în cotidianul nostru și au făcut și obiectul unei investigații a jurnaliștilor de la Recorder în luna decembrie 2022.

Ce spun jurnaliștii de la Recorder

Miile de șantiere deschise în ultimii ani pe tot teritoriul României, de la construcții private până la drumuri, poduri, stadioane și alte proiecte de infrastructură ale statului român au generat o cerere uriașă pentru una dintre cele mai importante materii prime din domeniul construcțiilor: balastul, adică nisipul amestecat cu pietriș. Acesta se folosește la fundația șoselelor, la fabricarea asfaltului și la obținerea betonului.

Balastul se găsește în special pe lângă albiile râurilor și este, de fapt, o resursă naturală care aparține statului român. Teoretic, nu poate fi exploatată oricum și oricât, ci numai după reguli stricte care au grijă ca mediul să nu fie afectat. Prea mult balast scos din albia unui râu poate destabiliza malurile, provocând eroziuni, surpări și inundații.

Însă cine să mai țină cont de toate acestea când exploatarea balastului a devenit o afacere de zeci de milioane de euro? În România au apărut sute de balastiere care folosesc tertipuri legislative pentru a ocoli normele de mediu, care sapă direct în albiile râurilor și care profită de pasivitatea autorităților.

Am documentat acest fenomen întins la scară națională timp de mai multe luni, pe cuprinsul mai multor județe. În materialul video de mai jos puteți vedea ce am descoperit și cum a ajuns pescuitul un pretext pentru ocolirea normelor de mediu în afacerile cu balast.”-recorder.ro

Numeroase sesizări ale cetățenilor privind modul în care se fac excavări în albia râului Putna, în comuna Vânători, nu au avut ecou la autoritățile statului. Câteva controale, mai mult de ochii lumii, fără efect pe teren: firma care și-a adus utilaje și camioane pe malul Putnei (din comuna Vânători) și-a văzut în continuare de treabă. Chiar lângă cursul de apă s-a format o groapă imensă în urma excavărilor de până acum. La apelurile reporterilor de la Recorder, la fața locului au ajuns reprezentanți de la SGA, IPJ și Garda de Mediu, așa cum puteți constata  în reportajul VIDEO de mai jos atașat prezentului articolui.

Firma care acționează în albia râului Putna, administrată de omul de afaceri Ionică Negrea, avea obligația, prin contract, să amenajeze un complex de agrement, inclusiv un iaz piscicol, până în anul 2014. Nimeni nu a penalizat firma că nu a respectat prevederile contractuale, ba, mai mult, firma nu a fost deranjată de nimeni, primind și diverse avize, în continuare, de la Primăria Vânători și alte instituții publice. Nu mai vorbim de praf și distrugerea drumurilor publice, din cauza camioanelor care tranzitează zilnic satele comunei Vânători.

Urmăriți în VIDEO de mai jos investigația Recorder pe subiectul fărădelegilor balastierelor din comuna Vânători, dezvăluite în articolul FOTO | Administrație de cumetrie la Primăria Vânători publicat în ianuarie 2020 în cotidianul nostru

Se pune desigur întrebarea legitimă: de ce instituțiile abilitate ale statului din județul Vrancea Poliția, Parchetul, Garda de Mediu, SGA, Prefectura au stat atât de pasive față de asemenea fărădelegi dezvăluite de Ziarul de Vrancea de mai mult de 3 ani de zile și reluate în amănunt de investigația jurnaliștilor de la Recorder?

Ce spune comisarul șef al Comisariatului Județean Vrancea la Gărzii de Mediu, domnul Aurel Cristian, într-o comunicare transmisă marți, 28 martie 2023, cotidianului nostru

Domnule Condurache,

Conflictele politice și diversele interese ale unor personaje din comuna Vânători, mă implică pe mine personal și instituția pe care o conduc, în scandalurile locale. Sunt vehiculate neadevăruri si acuzații denigratoare despre care, dacă am fi vorbit în prealabil (cum de obicei procedați), cu siguranță nu le-ați mai fi publicat.

O să vin cu câteva lămuriri:

1. SC. Vanessmar și Servicii Ecologice Negrea, sunt agenți economici care operează pe teritoriul comunei Vânatori și care au facut obiectul unor reclamații.

- SC Vanessmar srl, are în desfășurare un proiect de inființare de iaz piscicol( ca și alte zeci de societați din Vrancea), cu avize si autorizații ale instituțiilor competente pentru reglementarea acestei activitați (SGA , APM, ISC.). Proiectul autorizat de inființare a iazului piscicol, prevede operațiuni de excavare, materialul excavat putând fi valorificat cu respectarea prevederilor legale. Dimensiunile excavației -suprafața, adancimea- sunt stabilite cu precizie și controlate de SGA.

Am mai vorbit pe această temă cu dumneavoastră, garda de mediu este o istituție de control, noi verificăm respectarea legii și a actelor de reglementare, nu dăm soluții dupa dorințele și interesele cetatenilor. Nu poți întrerupe o activitate economică pentru că nu-i place unuia sau altuia.

- SC Servicii Ecologice Negrea, are un contract de prestari servicii (excavare, transport etc) cu SC Vanesmar. Am facut precizari și într-un număr din 2022 al publicației dumneavoastră și subliniez înca odată, prestatorul de servicii de exploatare a agregatelor minerale, NU are nevoie de autorizație de mediu,, dac aceasta a fost eliberată de autoritatea de mediu pentru titularul de activitate (in cazul nostru, Vanessmar).

Pentru alte abateri, în 2022 SC Servicii Ecologice Negrea, a fost sancționată cu amenda de 60.000 lei.

În ce privește acuzațiile personale (n.r. publicate în conținutul articolului VIDEO | Avertismentul unui consilier local din Vînători către colegii săi: „Nu acoperiți ilegalitățile primarului prin votul vostru!”, publicat recent în Ziarul de Vrancea)

2. Dețin din 2021, achiziționat prin licitație publică de la primaria Vânatori, un teren cu suprafața de 500 mp. Terenul pe care am început construcția unei case, pentru cei interesați, se găsește și in declarația de avere.

Dacă delatorul care nu m-a găsit pe lista de plătitori de impozite, l-aș fi îndrumat să se uite pe cea cu redevențe...

În ce privește canalizarea executată de primarie pe strada unde dețin imobilul, va comunic că această lucrare a fost realizata in intregime (în decembrie 2022) din inițiativa si contribuția a 13 proprietari de pe acea stradă, de catre o societate de construcții specializată. Contribuția primăriei a constat în eliberarea (contracost) a certificatului de urbanism și autorizației de construcție.

În afara lucrărilor de proiectare, am achitat, conform facturii pe care v-o atașez, suma de 4643 de lei, suma plătita de fiecare din cei 13 participanți.

( n.r.În legătură cu articolul VIDEO | Tone de moloz aruncate ilegal pe malul râului Putna, la Balta Raței. Acuzați, primarul și comisarul șef al CJ Vrancea al Gărzii de Mediu, , publicat recent în Ziarul de Vrancea) 

3. La  controlul facut pe raza UAT Vanatori, la Balta Raței, unde a fost realizat filmul trimis de dumneavoastră și despre care am spus că nu mă pot pronunța aprioric, m-am deplasat oficial, în după amiaza zilei de 23.03.2023 în locul cu pricina (am luat cu mine și primarul) și după cum v-am și relatat telefonic, "dezastrul ecologic " identificat constă în niște plastice aruncate sporadic, pe circa 3 mp, un tub și două fotolii abandonate. NU existau urme recente de utilaje care să fi acționat în zonă. Au fost dispuse măsuri de salubrizare UAT Vânatori. Fotografii ale acțiunii și documentele de predare a deșeurilor, în cantitate de 270 kg, care au fost predate operatorului de salubritate, au fost transmise CJ Vrancea al GNM.

M-am arătat dispus atunci, în convorbirea telefonică pe care am avut-o, să vă iau pe teren să constatați personal veridicitatea sesizării. Ați fost dintotdeauna un apărător al drepturilor cetățenilor în raport cu autoritațile, dar sunt și reclamanți mai puțin cunoscători ai legislației sau mai puțin bine intenționați.

Cu deosebit respect,

Comisar șef,

Aurel Cristian”

Citiți și comentariul unui localnic din Vînători care a citit marți 28 martie 2023 precizările transmise cotidianului nostru de către comisarul șef al Comisariatului Județean Vrancea la Gărzii de Mediu, domnul Aurel Cristian, acestea fiind făcute publice și prin intermediul unei postări activată pe contul de facebook Garda de Mediu Vrancea

Și atunci, mașinile de moloz filmate de cetățeanul respectiv de unde erau? În fiecare seară Negrea astupă mașinile aduse peste zi; noi trăim aici și vedem zilnic ce se întâmplă. Restul..sunt minciunile unui individ c- - - -t...care îi acoperă de câțiva ani de zile.”

Republicăm și VIDEO + fotografiile din articolul  VIDEO | Tone de moloz aruncate ilegal pe malul râului Putna, la Balta Raței. Acuzați, primarul și comisarul șef al CJ Vrancea al Gărzii de Mediu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.