VIDEO | Avertismentul unui consilier local din Vînători către colegii săi: „Nu acoperiți ilegalitățile primarului prin votul vostru!”
Un consilier din Consiliul Local al comunei Vînători lansează public, prin intermediul Ziarului de Vrancea, un mesaj de avertisment către colegii săi, care din informațiiile sale vor fi puși în situația de a acoperi o ilegalitate a primarului Ionel Lupu. Consilierul local care face public mesajul susține că pentru ilegalitatea pe care primarul Lupu încearcă să o acopere prin votul consilierilor locali din Consiliul Local al comunei Vînători, acestuia (n.r. primarului Lupu) i s-ar fi deschis recent un dosar penal.
Consilier local din Consiliul Local al comunei Vînători:”Stimați colegi din Consiliul Local al comunei Vînători.Luați acest mesaj al meu ca pe o avertizare pe care v-o transmit pe această cale dumneavoastră consilierilor din Consiliul Local al comunei Vînători.Avertismentul meu se referă la drumul către balastiera de la Balta Raței, care la rândul ei funcționează cu mari și multe semne de întrebare în privința legalității de mulți ani de zile.Revenind însă la drum, deși despre acesta ni s-a spus că este legal, recent domnul primar nu a putut justifica, în fața organelor de control, legalitatea lui.Din surse sigure știu, că în ședința de astăzi, luni 27 martie 2023 a Consiliului Local al comunei Vînători, primarul Lupu va încerca să ne convingă să votăm încercarea de intrare a lui în legalitate.De fapt, să-și acopere ilegalitatea din trecut.Poate ar trebui să vă gândiți bine, dacă vă asumați asemenea răspundere!”
Ce spune consilierul local din Consiliul Local al comunei Vînători despre drumul spre balastiera de la Balta Raței
”Drumul care duce către Bazinul Piscicol din acte Balastiera din realitate de la Balata Raței e făcut ilegal, pe domeniul primăriei (pământ neproductiv) și pe proprietățile a 4-5 proprietari cu titlu de proprietate.
Balastiera de la Balta Raței pe seamă căreia câțiva șmecheri se îmbogățesc de mulți ani de zile mințind că fac bazin piscicol iar instituțiile statului joacă benevol în rol de ”Popa Prostu”
Reamintim că fărădelegile ascunse în principiile pe bază cărora funcționează balastiera de la Balta Raței din comuna Vânători au fost dezvăluite în articolul FOTO | Administrație de cumetrie la Primăria Vânători publicat încă din luna ianuarie 2020 în cotidianul nostru și au făcut și obiectul unei investigații a jurnaliștilor de la Recorder în luna decembrie 2022.
Ce spun jurnaliștii de la Recorder
”Miile de șantiere deschise în ultimii ani pe tot teritoriul României, de la construcții private până la drumuri, poduri, stadioane și alte proiecte de infrastructură ale statului român au generat o cerere uriașă pentru una dintre cele mai importante materii prime din domeniul construcțiilor: balastul, adică nisipul amestecat cu pietriș. Acesta se folosește la fundația șoselelor, la fabricarea asfaltului și la obținerea betonului.
Balastul se găsește în special pe lângă albiile râurilor și este, de fapt, o resursă naturală care aparține statului român. Teoretic, nu poate fi exploatată oricum și oricât, ci numai după reguli stricte care au grijă ca mediul să nu fie afectat. Prea mult balast scos din albia unui râu poate destabiliza malurile, provocând eroziuni, surpări și inundații.
Însă cine să mai țină cont de toate acestea când exploatarea balastului a devenit o afacere de zeci de milioane de euro? În România au apărut sute de balastiere care folosesc tertipuri legislative pentru a ocoli normele de mediu, care sapă direct în albiile râurilor și care profită de pasivitatea autorităților.
Am documentat acest fenomen întins la scară națională timp de mai multe luni, pe cuprinsul mai multor județe. În materialul video de mai jos puteți vedea ce am descoperit și cum a ajuns pescuitul un pretext pentru ocolirea normelor de mediu în afacerile cu balast.”-recorder.ro
Numeroase sesizări ale cetățenilor privind modul în care se fac excavări în albia râului Putna, în comuna Vânători, nu au avut ecou la autoritățile statului. Câteva controale, mai mult de ochii lumii, fără efect pe teren: firma care și-a adus utilaje și camioane pe malul Putnei (din comuna Vânători) și-a văzut în continuare de treabă. Chiar lângă cursul de apă s-a format o groapă imensă în urma excavărilor de până acum. La apelurile reporterilor de la Recorder, la fața locului au ajuns reprezentanți de la SGA, IPJ și Garda de Mediu, așa cum puteți constata în reportajul VIDEO de mai jos atașat prezentului articolui.
Firma care acționează în albia râului Putna, administrată de omul de afaceri Ionică Negrea, avea obligația, prin contract, să amenajeze un complex de agrement, inclusiv un iaz piscicol, până în anul 2014. Nimeni nu a penalizat firma că nu a respectat prevederile contractuale, ba, mai mult, firma nu a fost deranjată de nimeni, primind și diverse avize, în continuare, de la Primăria Vânători și alte instituții publice. Nu mai vorbim de praf și distrugerea drumurilor publice, din cauza camioanelor care tranzitează zilnic satele comunei Vânători.
Urmăriți în VIDEO de mai jos investigația Recorder pe subiectul fărădelegilor balastierelor din comuna Vânători, dezvăluite în articolul FOTO | Administrație de cumetrie la Primăria Vânători publicat în ianuarie 2020 în cotidianul nostru
Se pune desigur întrebarea legitimă, de ce instituțiile abilitate ale statului din județul Vrancea Poliția, Parchetul, Garda de Mediu, SGA, Prefectura au stat atât de pasive față de asemenea fărădelegi dezvăluite de Ziarul de Vrancea de mai mult de 3 ani de zile și reluate în amănunt de investigația jurnaliștilor de la Recorder ?
Ce a publicat Ziarul de Vrancea în articolul FOTO | Administrație de cumetrie la Primăria Vânători publicat în ianuarie 2020 pe acelați subiect
S.C. Servicii Ecologice Negrea SRL, firma de casă a Primăriei Vânători
Conform informațiilor obținute de redactorii Ziarului de Vrancea, Societatea Comercială Servicii Ecologice Negrea SRL a stat timp de 8 ani, până în luna octombrie 2019, pe un teren al primăriei situat în zona plajei Putna (vis-a-vis de Stone Park), fără a plăti nimic primăriei. Întrebat de către un consilier local de ce permite acest lucru, primarul ar fi prezentat drept unic argument faptul că așa au votat consilierii acum 8 ani! Abia în 2019, folosindu-se de majoritatea pe care o are în CL, primarul Ionel Lupa a concesionat firmei S C Servicii Ecologice Negrea SRL - pe o perioadă de 49 de ani - toată suprafața de 7900 m2. Pentru această suprafață, firma plătește o chirie între 8-9 lei/ m2 pe an.
Sursele noastre spun că firma S C Servicii Ecologice Negrea SRL are instalată de acum 4 ani o stație de sortare pietriș pe terenul de la Plaja Putna, pe care nu a plătit nimic până în 2019. Faptul că în toată această perioadă firma nu a plătit nici un leu chirie, deși a obținut venituri consistente din activitatea de sortare pietriș ridică mari semne de întrebare.
Din răspunsurile la întrebările transmise instituțiilor abilitate, Ziarul de Vrancea a aflat că S C Servicii Ecologice Negrea SRL nu a avut în ultimii ani în zonă autorizație pentru „extracție pietriș și nisip”: Cu toate acestea, utilajele sale au fost văzute extrăgând agregate minerale (cum se spune în termeni de specialitate pietrișului și nisipului) din albia râului Putna sau din alte locații din extravilanul comunei Vânători, dar și transportând în locația de la Plaja Putna câte 2-8 mașini pe zi pentru sortare.
Din informațiile publice solicitate de Ziarul de Vrancea, atât la Agenția de Protecția Mediului (APM) Vrancea, cât și la Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Vrancea, nu rezultă că firma S C Servicii Ecologice Negrea SRL ar fi deținut în ultimii ani vreo autorizație pentru extracție de pietriș și nisip, respectiv pentru „exploatare de agregate minerale”. Cu toate acestea, între anii 2012 -2018, firma a exploatat agregate minerale, alternând locațiile.
„Când la Balta Raței, când la Jorăști, când la Vânători, din albia râului Putna. Știe toată comuna”, au precizat locuitori ai comunei pentru Ziarul de Vrancea. Este ciudat cum instituțiile statului care ar fi trebuit să controleze dacă această activitate se defășura legal, sau chiar primăria Vânători, n-au consemnat cu prilejul vreunei acțiuni de verificare în zonă ce se întâmplă de fapt acolo!
Despre strânsa colaborare dintre primăria Vânători și Societatea Comercială Servicii Ecologice Negrea SRL, Ziarul de Vrancea a publicat în urmă cu aproximativ cinci ani (n.r.în anul 2015) articolul intitulat ”Primar acuzat că a “umflat” de zece ori balastarea unui drum”. La acea vreme, după ce Primăria comunei Vânători plătise 435 de maşini cu balast pentru un drum preluat de la CJ Vrancea pentru reparaţii, acolo s-ar fi cărat doar 21 de maşini. Primarul Ionel Lupu era atunci acuzat de adversarii politici și nepolitici din comună că ar fi umflat prețul lucrărilor de la 500 - 600 de milioane lei vechi la peste 5 miliarde lei vechi. Oamenii spuneau că în dreptul caselor s-a „arat” şi compactat drumul, dar nu s-a pus piatră. Primarul Ionel Lupu ne-a declarat la timpul respectiv că el nu este de specialitate şi că a făcut plata după ce a semnat comisia de recepţie. Cert este că relațiile mai mult decât prietenești dintre primarul din Vânători și firma Servicii Ecologice Negrea SRL s-au conservat și dezvoltat în timp, ajungându-se la ceea ce puteți afla din articolul publicat astăzi în Ziarul de Vrancea.
Din 2018, s-a trecut la exploatarea de agregate minerale „sub acoperire”
În anul 2009, primăria Vânători i-a concesionat firmei S C Vanesmar SRL, a omului de afaceri Sava Dumitru, pe o perioadă de 49 de ani, o suprafață de aproximativ 32 ha cu destinația „amenajare bazin piscicol”. Concesiunea prevedea însă în caietul de sarcini o serie de obligații precise pentru concesionar.
Astfel, la punctul 8.7 al caietului de sarcini se menționează: „Durata de execuție a obiectivului va fi de 12 luni de la data eliberării autorizației de construcție, care poate fi prelungită conform legii nr 50/1991 cu maxim 12 luni la cererea concesionarului”.
La punctul 8.8 al aceluiași document scrie: „Durata de începere a lucrărilor va fi de maxim 6 luni de la data semnării contractului de concesiune”.
Dacă s-ar fi respectat prevederile celor două articole din caietul de sarcini care ar fi trebuit să apară obligatoriu și în contractul semnat în 2009, firma S C Vanesmar SRL, ar fi trebuit să aibă de mult contractul de concesiune reziliat.
Nu s-a întâmplat acest lucru, iar concluzia la care a ajuns Ziarul de Vrancea este următoarea: Începând din 2018, această presupusă investiție a firmei S C Vanesmar SRL este folosită ca exploatare de agregate minerale „sub acoperire”. Concret, piatra care este extrasă de pe această suprafață de către S.C. Servicii Ecologice Negrea SRL și apoi vândută primăriei Vânători dar și altor primării din Vrancea, pentru balastare pe străzile comunelor respective de către aceeași S..C. Servicii Ecologice Negrea SRL.
Din informațiile noastre, o mașină de piatră sortată pleacă de la prețul de minim 500 de lei, iar cea mai recentă comandă primită de firma de casă despre care vorbim a fost de 300 de mașini. Socotiți cam ce sume se vehiculează pe contractele din care și primăria Vânători, dar și instituțiile abilitate ale statului se aleg cam cu praful de pe tobă.
Foto: Utilajele S C Servicii Ecologice Negrea SRL, excavând pietriș de pe terenul primăriei Vânători, concesionat pe 49 de ani firmei S C Vanessmar SRL. Deși au trecut 11 ani de când acolo trebuia să fie amenajat un bazin piscicol, cu acordul tacit al primăriei și pasivitatea inexplicabilă a instituțiilor statului, de aici sunt doar alimentate afaceri de multe miliarde de lei vechi, din care prosperă doar prietenii primarului Ionel Lupu.
Mai mulți contribuabili din comuna Vânători pun următoarea întrebare administrației comunei, prin intermediul Ziarului de Vrancea: „Cum este posibil ca tu, primărie, să-ți dai pământul pentru excavare unei societăți, iar apoi să-i cumperi piatra extrasă?!”. „Această firmă face absolut toate lucrările în comună: balastare străzi, deszăpezire, vidanjare, reparații școli și dispensare. Cu toate acestea, de 8 ani, primarul a binevoit să o ocolească sau să o trateze mai mult decât prietenos la taxe și impozite”, ne-a declarat sub protecția anonimatului un localnic din Vânători.
„Iar morala este: cetățeanul de rând, dacă are o datorie la primărie, nu i se eliberează un document până nu achită datoria, iar S.C.Servicii Ecologice Negrea SRL de 8 ani a stat pe un domeniu public și și-a desfășurat activități economice fără a fi deranjată!”
Nu-ți trebuie cunoștințe de specialitate să constați că în anii de mandat ai primarului Ionel Lupu, 2012-2020, firmei S.C.Servicii Ecologice Negrea SRL i-au mers afacerile din plin. Din păcate, comuna Vânători, în ansamblul său, nu a putut ține pasul în privința proiectelor realizate în folosul locuitorilor ei, cu prosperitatea vizibilă a acestei firme de casă a primăriei.
Foto: Terenul pe care firma S C Servicii Ecologice SRL nu a plătit nimic până în 2019, deși după numărul utilajelor care au „răsărit”, acolo firma, evident, prosperă. Aici este amplasată și o stație de sortare pietriș și material antiderapant, în vecinătatea unei zone de agrement
„Gândiți-vă că în 2011, S.C.Servicii Ecologice Negrea SRL avea 2 vidanje, 2 camioane transport și 2 mașini de salubrizare. Acum are 6 gredere, 2 mașini de salubrizare, 2 vidanje, 3 vole, 4 SCAN-ii, 2 trailere, 2 buldoexcavatoare și 4 stații de sortare! Cum o fi reușit așa ceva cu 4-5 angajați?!”, se întreabă cu localnic din Vânători.
Menționăm că sunt exemple de comune chiar din județul Vrancea care și-au înființat și dezvoltat în timp societăți având ca acționar Consiliul Local respectiv, pentru executarea unor lucrări de genul celor care la Vânători ajung la „firme de casă”. A se vedea cazul comunei Ciorăști, care realizează asemenea lucrări prin firma primăriei, SC Prestări Servicii Ciorăști SRL. Costurile unor lucrări care la Vânători ajung la prieteni ar fi fost cu mult reduse și transparente, poate, dacă primarul Ionel Lupu l-ar fi „copiat” pe primarul Braicău de la Ciorăști!