Pe urmele istoriei

Profesorul care l-a convins pe Maiorul Pastia să investească în teatru la Focșani

Ionel Sclavone
23 nov 2023 3392 vizualizări

Gheorghe Pamfil a fost profesor și director al Liceului Unirea până în anul 1913, când s-a pensionat după o viață petrecută la catedră. Iubitor de artă, implicat activ în viața socială a comunității focșănene, profesorul Pamfil a fost persoana care l-a convins pe maiorul Gheorghe Pastia, generosul filantrop, să-și investească o parte din avere în construcția unui teatru modern. A fost încununarea unui efort de mulți ani pe care profesorul unirist l-a depus pe lângă autoritățile locale și oamenii cu bani din județul nostru. Teatrul comunal Focșani – Maior Gheorghe Pastia a fost inaugurat în 1913, în data de 21 noiembrie.

Ideea construirii unui teatru nou, modern, care să răspundă standardelor și exigențelor de siguranță ale vremii nu era nouă. A încolțit încă de pe vremea în care prima sală de spectacole din Focșani, Teatrul Lupescu, a început să se degradeze și a devenit improprie organizării unor reprezentații de teatru. Cel care a început demersurile în acest sens a fost chiar Ioan Lupescu, fondatorul și directorul primului teatru focșănean.

Potrivit publicistului I.M. Dimitrescu, Ioan Lupescu a încercat să convingă atât autoritățile cât și pe simplii cetățeni să contribuie cu fondurile necesare construcției unui nou templu Thaliei. El a propus chiar și înființarea unei societăți pe acțiuni prin intermediul căreia proiectul să fie transpus în practică.

„Artistul începe o nouă propagandă printre concetățeni pentru zidirea, în Focșani, a unui teatru încăpător, moden și pentru formarea unei societăți pe acțiuni, în vederea realizării acestei idei. Nu a avut parte însă, a-și vedea visul îndeplinit“, I.M. Dimitrescu, Îndrumătorii (figuri focșănene de ieri), Tipografia Sentinela, Focșani, 1933.

Din păcate, actorul Ioan Lupescu n-a mai trăit suficient ca să-și vadă visul împlinit căci s-a stins din viață în anul 1893, la vârsta de 56 de ani, din cauza unui cancer.

Proiectul înființării unui nou teatru în Focșani nu s-a stins, din fericire, împreună cu Ioan Lupescu. Ideea sa a fost preluată și dusă mai departe de profesorul Gheorghe Pamfil, fost director al Liceului Unirea.

Dascăl dedicat și politician incoruptibil

Concetățenii profesorului unirist Gherghe Pamfile l-au descris drept un om foarte muncitor, dedicat școlii și elevilor săi, optimist și entuziast, un dascăl conștiincios, sever și drept dar blând și omenos în același timp, „o figură măreață a învățământului nostru“ (G.G. Longinescu).

O perioadă a cochetat și cu politica, fiind numit prefect al județului Putna. A demisionat și a renunțat la viața politică după ce partidul din care făcea parte și care l-a numit în funcție i-a cerut cu insistență să facă o concesie unei anumite persoane. Incoruptibil, spre deosebire de mulți dintre contemporanii noștri, profesorul Pamfil n-a cedat în fața presiunilor. El a refuzat să se compromită și s-a retras din funcție.

Profesorul Pamfil un animator al mișcării culturale locale

Mare iubitor și susținător al culturii și artei locale, profesorul Pamfil s-a implicat activ în susținerea societăților și instituțiilor culturale din orașul nostru. Văzând că autoritățile sunt surde și nu reacționează la dorința iubitorilor de teatru din Focșani de a ridica un alt edificiu de cultură, el a făcut apel la inițiativa privată. Ani de-a rândul a bătut pe la ușile focșănenilor cu stare și a făcut apel la mărinimia lor, încercând să-i determine să finanțeze un proiect de asemenea anvergură.

În cele din urmă efortul său a fost încununat de succes. S-a întâmplat după ce l-a întâlnit pe maiorul Gheorghe Pastia care înțelegând importanța cererii profesorului unirist a acceptat să suporte, din propriile fonduri, costurile necesare construcției unui teatru. Ne-a lăsat mărturie același I.M. Dimitrescu în lucrarea citată mai sus, „ Îndrumătorii (figuri focșănene de ieri)“, Tipografia Sentinela, Focșani, 1933:

„În afară, Profesorul Pamfil a fost un animator al societății focșănene, găsindu-l în fruntea tuturor operilor și inițiativelor de înălțare a Neamului, prin cultură. Ani de zile, mereu, a făcut apel la inițiativa particulară pentru ridicarea unui teatru, în orașul apostolatului său, până când într-o zi, întâlnind pe generosul ctitor cultural Maiorul Gh. Pastia acesta îl scutește de orice osteneală, oferindu-se el. Cu bani mulți să ridice monumentul neperitor al artei, care este Teatrul Comunal «Maior Gheorghe Pasita»“.

„Templu de educaţiune şi cultivare a sufletuluiׅ“

Actul de donație a fost semnat în 1908, coincidență, același an în care a decedat văduva lui Ioan Lupescu, fondatorul primului teatru din Focșani. Cu puțin timp înainte, Gheorghe Pastia și-a anunțat, printr-o scrisoare adresată Consiliului Comunal şi Primarului de atunci – Iorgu G. Poienaru, intenția de a de a dona banii necesari construirii unui „templu de educaţiune şi cultivare a sufletuluiׅ“.

Maiorul a oferit municipalității, pentru construcția edificiului, în mai multe tranșe, suma de 560.000 de lei. Primăria focșăneană a mai contribuit cu aproximativ 148.331 de lei.

Lucrările de construcție s-au încheiat cinci ani mai târziu, noul teatru din Focșani având aceeași arhitectură ca cele din Iași și Odessa. La 21 noiembrie 1913 a fost deschis publicului Teatrul Comunal „Maior Gheorghe Pastia”, edificiu în stil electic a arhitectului Constantin C. Giugolea, având ca antreprenor pe arhitectul Simion Vasilescu.

O zi mai târziu, pe 22 noiembrie 1913, pe scena de la Focșani s-a ținut reprezentația de gală cu „O scrisoare pierdută“ a lui I.L. Caragiale și monologul comic „Călugărul Pahnute“ scris de Ioan Lupescu. A fost un omagiu adus marelui artist care și-a închinat viața scenei focșănene și nu numai.

Articol republicat în Ziarul de Vrancea

Prima publicare noiembrie 2018


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.