Local

VIDEO | Președintele CJ Vrancea: „Vina prăbușirii podului de la Vadu Roșca aparține constructorului de pe vremea lui Ceaușescu”

Ziarul de Vrancea
16 aug 2022 4090 vizualizări
Cătălin Toma a anunțat la ediția de miercuri, 10 august 2022 a emisiunii „Focus News cu Cătălina Jingoiu” de la televiziunea Focus TV, că vina prăbușirii, pe 30 aprilie 2022, a podului de la Vadu Roșca de peste râul Putna, de pe DJ 204D, apariține constructorului acestuia (a podului) de pe vremea lui Ceaușescu. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: „La momentul acesta pot să vă spun că din expertiză reiese faptul că cei care au făcut podul, în anul 1979, s-a discutat inclusiv din ce am înțeles de la expert, cu cel care a făcut priectarea la vremea respectivă, este tot un coleg din breasla lor. Și una s-a proiectat și alta s-a excutat!” a explicat Cătălin Toma, miercuri seară 10 august 2022, la Focus TV 
Cătălin Toma a anunțat la ediția de miercuri, 10 august 2022 a emisiunii „Focus News cu Cătălina Jingoiu” de la televiziunea Focus TV, că vina prăbușirii, pe 30 aprilie 2022, a podului de la Vadu Roșca de peste râul Putna, de pe DJ 204D, apariține constructorului acestuia (a podului) de pe vremea lui Ceaușescu. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: „La momentul acesta pot să vă spun că din expertiză reiese faptul că cei care au făcut podul, în anul 1979, s-a discutat inclusiv din ce am înțeles de la expert, cu cel care a făcut priectarea la vremea respectivă, este tot un coleg din breasla lor. Și una s-a proiectat și alta s-a excutat!” a explicat Cătălin Toma, miercuri seară 10 august 2022, la Focus TV 

Afirmația a fost făcută miercuri, 10 august 2022, într-o intervenție în direct a președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, la postul de televiziune Focus TV în cadrul emisiunii „Focus News cu Cătălina Jingoiu”.

În cadrul emisiunii, s-a discutat despre problemele semnalate de jurnaliștii de la libertatea.ro în articolul DOCUMENTE. Doi șefi ai Consiliului Județean Vrancea s-au lăudat, unul după altul, cu construirea unui pod, deși nu aveau avizele obligatorii. Podul s-a prăbușit, iar Cătălin Toma a prezentat punctul de vedere al Consiliului Județean Vrancea pe acest subiect.

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: A fost mai devreme în emisiunea noastră domnul Vasile Alexe, consilier județean USR în Consiliul Județean Vrancea care spune așa: că în toamna lui 2021 a aflat de la oamenii din zonă că este o organizare de șantier acolo (n.r. la podul de pe DJ 204 D, care leagă satele Vulturu și Vadu Roșca) și a venit să vă spună că oamenii sunt nemulțumiți pentru că de fapt nu prea se lucrează acolo dar există o organizare de șantier. Dumneavoastră spuneți categoric nu au existat lucrări.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Doamnă, de domnul consilier (n.r. Vasile Alexe, consilier județean USR în Consiliul Județean Vrancea) mă mir .Pentru că de regulă are experiență mai ales în profesia pe care o are. Ar trebui să cunoască diferențele de termeni. Una înseamnă lucrări de execuție și alta înseamnă organizare de șantier. În momentul când se emite un ordin de începere a lucrărilor firma, constructorul este obligat să asigure o organizare de șantier. Știți ce înseamnă aceea organizare de șantier? În cazul de față trebuia să aibă un container pentru cazarea unor oameni acolo și alte lucruri care sunt necesare.de gararea utilajelor și chestii de genul acesta. Nu înseamnă că au început lucrările. Adică haideți să fim realiști, (n.r. către realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV , Cătălina Jingoiu) nu mă refer la dumneavoastră, ferească Dumnezeu. Mă refer la cei care consideră că au adevărul absolut.  

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Ceea ce vreau să vă întreb domnule președinte, este dacă aceste semnale venite v-au determinat să verificați situația și în final să ajungeți în decembrie 2021 să dispuneți sistarea lucrării? 

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Oricum trebuia să sistăm lucrarea că începea sezonul rece. Și n-aveai voie să faci lucrări în sezonul rece, atâta timp cât vorbim despre lucrări de consolidare și reabilitare pe pod. Adică e vorba de ciment de betoane.

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Bun, dar dvs nu le-ați sistat pentru că venea iarna.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Da, doamnă. Nu era acest document de la ape (n.r. avizul de la Sistemul de Gospodărire a Apelor). Datorită acestei liste. Că până la urma urmei această listă a dus la respectarea legii, nu la altceva. Deci încă odată, lucrările efectiv au început din 14 februarie 2022. Și rog încă odată să nu facem confuzie între termeni. Dmnul consilier Alexe care a câștigat (n.r. alegerile locale din septembrie 2020) alături de mine în coaliția pe care-am avut-o PNL-USR, are posibilitatea și eu am oricând deschiderea să-i explicăm. Dar dacă dumnealui încearcă să manipuleze, aceasta e părerea dumnealui.

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Acum vă spun sincer că subiectul este așa de sensibil, încât...Sigur că el poate fi folosit   

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Îmi cer scuze! Îmi pare rău să văd că oameni care sunt profesioniști sau au demonstrat de-a lungul vieții că au făcut și ei ceva profită de astfel de situații și încearcă „să se urce” pe un subiect, exact cum spuneți dumneavoastră, sensibil. Eu rog pe toți telespectatorii, pe toți cei urmăresc emisunea și în special locuitorii din zona respectivă, să aibă încredere că toate lucrurile se vor face conform legii. Mai ales în aceste timpuri în care birocrația de multe ori ne îngroapă efectiv investiția. Dar suntem pe calea cea bună. A durat foarte mult expertiza. Avem acum trimisă și expertiza. Prima expertiză a celui care conform legii să stabilească cauzele și să stabilească de ce s-a ajuns în situația aceasta. Urmează și expertiza judiciară care să ne spună despre ce este vorba. Din păcate toate aceste proceduri, iată că duc la lungirea cu foarte mult a termenului de repunere în circulație a acelui pod.

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Haideți să vedem domnule președinte. Opriți-vă puțin! Și spuneți-mi ce este cu aceste expertize. Deci pe de o parte; haideți să le lămurim pe toate. Expertiza tehnică, despre care s-a spus că era expirată. Dvs spuneți că la momentul la care...Care a stat la baza elaborării documentației era ...   

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Emiterii autorizației (n.r. de constuire), doamnă! Ea era valabilă!  

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Era valabilă. La momentul februarie 2022?  

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Din 2018, trei ani dacă punem sunt 2021. Da? Noi vorbim despre autorizații și documente de când? Din 2020. Depre ce vorbim?

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV , Cătălina Jingoiu: Păi nu.Eu vă întreb: în data de 14 februarie 2022 mai exista o expertiză valabilă?

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Păi ce expertiză să mai existe doamnă valabilă? A fost expertiza care a stat la baza emiterii autorizației de constucție, repectiv documentației de lucrări și intervenții despre starea tehnică. În momentul în care au fost toate. Deci expertiza trebuie să fie valabilă în momentul în care se emite acea autorizație de construcție. Așa e legea. Pentru că din anumite motive se tergiversează începerea lucrărilor, gen cum s-a întâmplat aici, n-a fost din cauza constructorului sau din cauza Consiliului Județean. Ci din faptul că legislația a prevăzut și această noutatea, cu acel aviz care a durat foarte mult până s-a obținut. Obținerea avizului în timp îndelungat nu înseamnă că acea expertiză nu mai este valabilă

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Dvs spuneți că această expertiză trebuia să fie valabilă la momentul 16 iunie 2020

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Nu eu doamnă, legea spune!

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Da, dvs spuneți pe lege. Mă corectez! Expertiza trebuia să fie valabilă la 16 iunie 2020 și era.Da? 

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Da doamnă! Ea a fost valabilă până în 2021. Până în ianuarie 2021, conform contractului încheiat la vremea respectivă, când a achiziționat această expertiză.

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Bun. Aici am lămurit lucrurile. Spuneți-mi cum stăm cu cealaltă expertiză? Cea care ar trebui să ne arate, sau să vă arate dvs și dvs să ne comunicați nouă publicului, de ce s-a prăbușit podul acesta?

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Da .Avem v-am spus. Aztăzi (n.r. miercuri 10 august 2022) am intrat în posesia ei (n.r. a expertizei), urmează ca mâine dimineață (n.r. joi 11 august 2022) să facem ședința cu întâlnirea pe grupul de lucru. Pentru că nu numai noi luăm decizia (n.r este vorba de întrunirea grupului de suport tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vrancea). Adică să avem o părere avizată în ceea ce privește cursul firesc al documentației care urmează să se întocmească. Aici vorbim de refacerea podului și refacerea prin reproiectare pentru că avem partea aceasta prăbușită și partea care există deja. Trebuie o reproiectare și din nou în cazul în care suma este foarte mare, depășește pragurile, va trebui licitație. Și tot ceea ce presupune.

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Ce vă spune expertiza?  

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: La momentul acesta pot să vă spun că din expertiză reiese că faptul că cei care au făcut podul în anul 1979, s-a discutat inclusiv din ce am înțeles de la expert cu cel care a făcut priectarea la vremea respectivă este tot un coleg de-al lor din breasla lor. Și una s-a proiectat și alta s-a excutat  

Vă dau exemplu culeea respectivă care s-a prăbușit trebuia să aibă „barete”.”Barete” sunt niște termene, adică niște lucrări în pământ și au fost de fapt găsiți „piloți”.

Problema n-a fost numai la „piloți”. „Piloții” aceia sunt niște stâlpi cum ar veni, ca să ne înțelegem, în pământ. Și acei „piloți” în loc să fie cel puțin 6 erau dor 3. Și nici măcar beton.S-au făcut lucrări acolo s-a văzut la fața locului că în pământ, la adâncime de câțiva metri, lucările acelea nu au fost cele care trebuiau să fie la modelul de proiect pe care l-a avut la 1979 

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV , Cătălina Jingoiu: Domnule președinte iertați-mă. Dar e îngrozitor ceea ce auzim în momentul acesta!

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Da doamnă! Aceasta e realitatea! Acesta e adevărul! 

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Deci ne spuneți că noi 40 de ani, dar oamenii aceștia nu noi; oamenii aceștia au trecut 40 de ani pe un pod care era nesigur? Sigur, a fost nesigur din momentul realizării lui. Atunci în mod firesc orice cetățean din țara aceasta...

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Da. Acesta este adevărul. Ca să ne înțelegem. Nici măcar beton nu s-a găsit! Înțelegeți c-a fost apă cu nisip și cu ciment pus acolo? Avem expertiza, lucrurile sunt scrise negru pe alb  

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Mă întreb cum a rezistat podul acesta 40 decenii în condițiile acestea?

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Da doamnă! Și noi ne întrebăm cum a rezistat. Pentru că la momentul respectiv au fost malurile foarte bine consolidate. A apucat culeea de a fost bine protejată prin lucrările care au fost de suprafață. Pentru că la suprafață ea arăta foarte bine. Și nimeni nu s-a gândit vreodată va exista și această situație în care apa să „mănânce”. Efectiv apa a „săpat” de la mal. A săpta pe dedesupt și neexistând acei piloți care trebuiau și legați de partea de exterior, vă dați seama ce s-a întâmplat acolo în secunda doi? El oricum cădea. Acesta este rezultatul. Și Slăvă Domnului, mulțumim Domnului că nu s-a petrecut vreo tragedie!

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV , Cătălina Jingoiu: Da dar știți, cum se întâmplă? Vă dați seama, cum îmi dau și eu seama în discuția aceasta că orice cetățean sănătos la cap își pune problema în momnetul acesta, câte poduri or fi așa făcute în țara aceasta? Credeți că putem răspunde la această întrebare?

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Cetățeanul întradevăr este îndreptățit să-și pună această întrebare. Eu pot să vă spun că deja avem o altă lucrare pe fonduri europene pe DJ 205 C, cel de la Golești unde este tot așa prevăzută construirea unui pod. Și am oprit. Cu toate că s-au supărat mai mulți pe mine pe acolo. Am oprit lucrările la pod. Pentru că tot așa, trebuie expertiză .Pentru că din afară se vede că-i frumos dar având în vedere ce s-a întâmplat am zis, domnule nu! Hai să și săpăm. Vedeți dumneavoastră, când se fac aceste expertize se fac pe modelul că se cunoaște proiectul se știe cum s-a lucrat, ar trebui să fie acolo în pământ dar nimeni nu sapă să vadă. Domnule, nu se uită până la 10 metri pe acei ”piloți” sau acele ”barete” cum se numesc ele.

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV , Cătălina Jingoiu: Nu vom putea să ne dăm seama dacă în cazul acestui pod vreme de 4 decenii or fi apărut ceva semne de șubrezire a lui din cauza nerespectării proiectului?

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Păi semne au apărut, pentru că orice pod are o durată din ce  am înțeles și eu. Undeva la 40 de ani. După 40 de ani apar tot felul de fisuri, tot felul de probleme. Probleme au apărut, dovadă că el a fost propus spre reabilitare. Că a fost partea de sus de la tablier, că a fost partea dedesupt și tot felul de lucrări dintr-acestea, da. Dar efectiv 

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu:Și când s-a făcut această expertiză care a stat la baza proiectului și a întregii documentații tehnice oare chiar nu putea surprinde aceste probleme?

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Doamnă, e o problemă care mă depășește și din ce am înțeles că am avut și eu această întrebare firească mi s-a spus că dacă expertul consideră că lucrurile sunt în regulă, nu face această propunere. Dacă are elemente pe care consideră că ar putea fi în pericol lucrările acestea ascunse, atunci propune și „minunea” cu săpatul și văzutul la fața locului. Adică nu se face o expertiză după principiul hai să săpăm oriunde și oricum.

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: E absolut halucinant ceea ce aflăm în momentul de față! Dar n-aș vrea să discutăm doar așa sub impactul acesta emoțional și aș vrea să vă întreb care este parcursul în viitorul imediat următor al acestui proiect.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Întâi se va face solicitare pentru reproiectare, trebuie reproiectat, vă dați seama. Pentru că este și partea celalată a podului care a fost verificată și acolo există cei 6 „piloți”. Și se va da drumul, funcție de valoarea devizului care va fi la momentul respectiv, se va da drumul la lucrări. Fie se continuă dacă se încadrează în prag cu firma actuală, fie se scoate la o nouă licitație. Și podul se va face.

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Deci este posibil se se ajungă la reluarea procedurii de licitație?

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: La cum am văzut și cum sunt valorile în ziua de astăzi, n-aș vrea să emit eu așa să fiu categoric, dar posibil 

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu:  Domnule președinte, o ultimă întrebare. După ce ați primit exepertiza aceasta cu concluziile care, repet te „lovesc în moalele capului”. vă gândiți să le cereți specialiștilor să facă o verificare mai amănunțită a obiectivelor?

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Deja v-am spus; acesta facem acum! Deja am discutat. Și urmează acum, noi avem un inventar al podurilor, sunt 142 de poduri la nivel de județ. Și vom începe să facem ceea ce este nevoie. Va fi costisitor, gândiți-vă, dar până la urma-urmei viața este mai presus de orice, și cred că merită orice efort.

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Mulțumesc foarte mult pentru această intervenție.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Adică știți 40 de ani din care vreo 20 au fost cum au fost.

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV , Cătălina Jingoiu: Singurul lucru pe care vi-l pot spune după această discuție este că nu cred că cineva se poate duce liniștit la culcare! Atât pot să vă spun. Dar dacă avem 142 de poduri pe care trebuie să le verificăm pentru că descoperim astfel de lucruri 

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Doamnă, avem în Vrancea!

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Da în Vrancea sigur!

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Fără drumurile naționale!

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Da! Nici nu vreau să mă gândesc mai departe. Eu speram că în discuția aceasta să-i mai liniștim pe cetățeni. Avem exact efectul invers. Dar avem și iată acest angajamnet al dvs că într-un fel sau altul lucrurile vor fi  aduse în atenția specialiștilot

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Doamnă eu nu pot să mint! Eu v-am spus ce am găsit, ce documente mi s-au prezentat. De aici încolo trebuie să luăm măsuri. Măsurile înseamnă documente, cercetări și așa mai departe. Știu că oamenii vor de pe o zi pe alta. Dar repet, vreo 20 de ani a fost unul care s-a uitat la ele și tot făceau tot felul de minuni. Acum am început să facem aceste lucruri. Din păcate, s-a întâmplat și aceast evenimnet nefericit. Care nu face cinste nimănui.  

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Știți cum în lumina unor lucuri aș zice că din fericire s-a întâmplat aceasta. Pentru că vedeți descoperim o problemă și mai mare de fapt.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Da întradevăr!

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Am juns într-un punct în care să începem să verificăm lucrurile temeinic, chiar dacă aceasta va fi o „cursă lungă”. Cu siguranță o chestiune de durată și care probabil va impacta și asupra unor lucrări pe care le aveați planificate. 

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma: Păi vă dați seama. Și asupra bugetului. Tot ce înseamnă

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: Mulțumesc foarte mult pentru această intervenție

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma:Și eu vă mulțumesc!

Realizatorul emisiunii de la postul de televiziune Focus TV, Cătălina Jingoiu: A fost președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma. Știrea momentului, doamnelor și domnilor, pe care am obținut-o din această intervenție este cea referitoare la cauza prăbușirii acestui pod (n.r. podul de pe DJ 204 D, care leagă satele Vulturu și Vadu Roșca). De fapt, un lucru exterm de grav. Proiectul nu a fost respectat de constructor iar această eroare a făcut ca obiectivul să fie nesigur de la momentul construirii lui în urmă cu mai mult de 4 decenii. Aceasta este concluzia absolut halucinantă la care au ajuns experții după evenimentul aceasta de la sfârșitul lunii aprilie 2022. 

Citiți și:FOTO | S-a prăbușit una din extremitățile podului care face legătura între satele Vulturu și Vadu Roșca. Ce spun localnicii;

VIDEO + Foto | Câteva informații interesante despre podul de pe DJ 204 D, care leagă satele Vulturu și Vadu Roșca, prăbușit sâmbătă seară;

VIDEO | Podul de la Vadu Roșca s-a prăbușit în urma unei erori umane;

„Eroare umană”. Cum ascund autoritățile județene, sub preș, mizeria provocată de prăbușirea podului de la Vadu Roșca


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.