Local

Pentru vrâncenii interesați: Noi modificări la legea leasingului

Ionel Sclavone
20 apr 2021 2020 vizualizări

În ce condiții îți pierzi bunul achiziționat printr-o astfel de procedură de finanțare.

Vrâncenii care au achiziționat un bun prin leasing și care nu reușesc să-și achite ratele la timp primesc o veste bună. O nouă modificare legislativă le oferă acestora o perioadă de grație mai mare în care să se achite de obligațiile, înainte să piardă bunul achiziționat în acest sistem de finanțare.

Legislația în vigoare permite rezilierea contractului de leasing și îi obligă pe cei care nu-și achită ratele la timp să returneze bunul în termen de două luni de la momentul încetării plăților.

Printr-un proiect care tocmai a fost promulgat, în cazul neplății ratelor de leasing, termenul până la care se reziliază contractul și se restituie bunul luat în leasing se prelungește și de la două la trei luni.

Astfel, un contract de leasing permite celui ce finanțează achiziția unui bun (firma de leasing) să acorde unui alte persoane, pe o perioadă limitată de timp, dreptul de folosință asupra bunului finanțat. În această perioadă, persoana respectivă plătește ratele lunare convenite și costurile legate de finanțare.

Până în prezent, în cazul în care nu se achita de obligațiile ce-i revin, respectiv plata ratelor, în termen de două luni, cel care primea bunul în leasing risca să-l piardă și să plătească toate sumele pe care le datora firmei de leasing.

Conform Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, în cazul în care contractul de leasing nu prevede altfel, în situația în care „utilizatorul nu execută obligaţia de plată integrală a ratei de leasing timp de două luni consecutive, calculate de la scadenţa prevăzută în contractul de leasing, locatorul/finanţatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar locatarul/utilizatorul este obligat să restituie bunul şi să plătească toate sumele datorate, până la data restituirii în temeiul contractului de leasing”.

Ce prevede noul proiect

Proiectul promulgat, Legea nr. 83/2021, vizează modificarea perioadei după care, în cazul neplății ratelor de leasing, s-ar putea rezilia contractul de leasing. Așa cum am mai spus, se propune majorarea acestei perioade de la două luni, cât este în prezent, la trei luni.

„În cazul în care locatarul/utilizatorul, care are calitatea de consumator, nu acoperă rata de leasing timp de 3 luni consecutive, calculate de la scadenţa prevăzută în contractul de leasing, locatorul/finanţatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing”, prevede noul act normativ.

Mai mult, conform proiectului, dacă „utilizatorul restituie bunul în termenul prevăzut în contract eventualele despăgubiri nu pot cuprinde decât diferența între totalul sumelor datorate conform contractului, diminuată cu valoarea obţinută prin valorificare, exclusiv TVA, sau după caz, cu valoarea stabilită printr-un raport de evaluare a bunului emis de un evaluator autorizat conform legii”.

Potrivit proiectului, sumele datorate sunt cele din facturile emise şi neachitate, valoarea de intrare rămasă de achitat până la finele perioadei de leasing, inclusiv valoarea reziduală, cheltuieli cu asigurările bunului, reprezentate de polița de asigurare obligatorie şi/sau poliţa de asigurare facultativă, amenzi de circulaţie şi amenzi pentru neplata rovinietei, precum şi taxe/impozite aferente bunului.

Conform legii, la terminarea perioadei de leasing, utilizatorul are posibilitatea să achiziționeze bunul luat în leasing sau să renunțe la el. În cazul în care îl păstrează, la finalul contractului, el va plăti o anumită sumă, stabilită la semnarea contractului, numită valoare reziduală. În cazul în care nu dorește să păstreze bunul se consideră că l-a închiriat pe perioada desfășurării contractului și îl returnează firmei de leasing.  


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.