Local

Oprișan, pus la colț de elevi: Se opune transportului gratuit pentru copiii care merg la școală

Ionel Sclavone
30 apr 2020 4492 vizualizări

Reprezezentanții elevilor îl acuză pe Marian Oprișan că, în calitate de președinte al UNCJR, nu le protejează dreptul de a beneficia de navetă gratuită pe mijloacele de transport, așa cum prevede legislația europeană și națională. Eliminarea facilităților acordate elevilor navetiști a fost făcută de Guvernul Dăncilă, în 2019, la inițiativa lui Marian Oprișan în calitate de președinte al UNCJR. O arată chiar nota de fundamentare a actului normativ.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Laura Pup, susține că Oprișan face presiuni asupra Guvernului pentru ca facilitățile la transport acordate copiilor care fac naveta pentru a merge la școală să fie retrase.

„Consiliul Național al Elevilor a solicitat UNCJR aplicarea Regulamentului (CE) nr. 1370/2007 ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a legii privind respingerea ordonanței de urgență nr. 51/2019 - cu alte cuvinte, am solicitat consiliilor județene să aibă în vedere situația elevilor navetiști și să respecte Legea educației naționale, care prevede facilități pentru toate tipurile de transport de care să beneficieze elevii. Condamnăm memoriul adresat de domnul președinte Marian Oprișan care, deși a fost înștiințat cu privire la problematica transportului elevilor, a ales să facă presiune pe Executiv pentru a proteja interesele consiliilor județene și nu cele ale elevilor," a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor, citată într-un comunicat de presă.

Potrivit aceleiași surse, administrațiile județene au obligația să respecte normele la nivel european, mai exact Regulamentul european nr. 1370/2007, care prevede facilități de transport pentru anumite grupuri sociale, prin care și elevii. Cu toate acestea, se arată în document, deși consiliile județene sunt obligate să acorde facilități pentru transportul elevilor navetiști, refuză să o facă, încălcând articolul 84 din Legea educației naționale. Actul normativ prevede că elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic.

„Totuși, consiliile județene refuză să respecte legislația națională și europeană și solicită Guvernului adoptarea unor măsuri pentru ca aceste contracte să nu prevadă compensații, această stare de fapt transpunându-se în imposibilitatea ca elevii navetiști să beneficieze de tarife reduse. Considerăm că această acțiune fără precedent ar însemna creșterea ratei abandonului școlar, ținând cont de faptul că peste 380.000 de copii din România trăiesc la limita subzistenței”, se arată în comunicatul de presă al Consiliului Național al Elevilor.

Facilitățile pentru elevii navetiști, eliminate la inițiativa UNCJR

Nu este prima oară când elevii îl acuză pe Marian Oprișan că refuză să le reprezinte interesele și să solicite public respectarea legii. În urmă cu câtva timp, Ziarul de Vrancea a publicat un alt comunicat al elevilor care spuneau că baronul PSD se ascunde de ei.

„Marian Oprișan ar trebui să se lupte cot la cot cu noi pentru a obține transport gratuit pentru elevi, nu să caute să scutească baronii locali de a investi în garantarea accesului la educație. Contactat de reprezentanții elevilor, acesta este de negăsit. Avem nevoie de o poziție clară, iar asta cât mai urgent. Am încredere în Guvernul României că va prioritiza o Românie Educată și va efectua toate demersurile necesare pentru ca nevoile elevilor să fie prioritizate, nu cele ale operatorilor de transport și în mod clar nu cele ale consiliilor județene”, spunea Antonia-Laura Pup, în 3 aprilie, conform comunicatului.

În 2019, Guvernul Dăncilă a adoptat la inițiativa UNCRJ, condus de Marian Oprișan o ordonanță prin care erau eliminate facilitățile acordate elevilor navetiști.  

În nota de fundamentare care a însoțit proiectul de ordonanță se arăta clar că actul normativ a fost elaborate după ce UNCJR a transmis două adrese (adresele nr. 89/12.03.2019 şi 89/13.03.2019) prin care a cerut eliminarea facilităților pentru copii.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.