Local

Obligațiile elevilor vrânceni care primesc tablete electronice de la stat

Ionel Sclavone
8 sep 2020 4281 vizualizări

Tabletele electronice repartizate de Ministerul Educației elevilor care nu dețin dispozitive electronice necesare desfășurării cursurilor online nu vor fi donate copiilor. Acestea vor fi proprietatea școlilor și vor fi încredințate spre folosință copiilor, pe durata unui an școlar. Ulterior, dispozitivele vor trebui returnate școlilor în bună stare de folosință.

Prin ordinul ministrului Educației nr. 4738/2020 a fost stabilit modul în care cele 250.000 de tablete electronice vor ajunge la elevii care provin din medii defavorizate sau la cei ale căror familii nu dețin niciun tip de dispozitiv electronic conectat la internet. Aceste dispozitive vor fi utilizate doar pentru a participa la cursurile online organizate de școală.

Actul normativ stabilește că dispozitivele electronice vor fi atribuite elevilor, de către școli, în baza unui contract de comodat valabil pe durata anului școlar, cu posibilitatea de a fi prelungit.

Tabletele electronice vor fi repartizate inspectoratelor școlare din toată țara care, mai apoi le vor preda școlilor, în baza solicitărilor de necesar făcute de acestea. 

De la școală, tabletele vor ajunge la copii în baza unei cereri scrise și a unei declarații pe propria răspundere dată de părinți sau reprezentanții legali ai elevilor minori din care să reiasă că familia nu deține niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet. În cazul elevilor care au depășit vârsta majoratului, aceste cereri și declarații vor fi date chiar de ei.

Dispozitivele nu vor fi atribuite cu titlul de donație, de către școală, și nu vor deveni proprietatea celor care le primesc. Ele vor fi date în folosință gratuit, în baza unui contract de comodat pentru a fi utilizate doar în scopuri educative.

Cu alte cuvinte, tabletele vor fi ale școlilor, iar fiecare unitate școlară va încheia cu părinții sau cu elevii majori, după caz, câte un asemenea contract de comodat valabil pe durata unui an școlar. Există posibilitatea ca înțelegerea să fie prelungită până când beneficiarul va finaliza studiile în școala respectivă.

De menționat că, în situația în care se transferă la o altă unitate școlară, elevul trebuie să predea dispozitivul primit.

Obligațiile beneficiarului

Contractul de comodat încheiat între școală și beneficiari (elevi sau părinți/tutori) va specifica foarte clar care sunt drepturile și obligațiile părților, durata de folosire ș.a.m.d.

Conform ordinului semnat de ministrul Educației, beneficiarul trebuie să întrețină și să păstreze în bune condiții dispozitivul primit de la unitatea de învățământ pe tot parcursul anului școlar. De asemenea, beneficiarul trebuie să întrebuințeze tableta primită doar în scopul în care i-a fost dată, pentru activități educative, ce țin de școală, pentru participarea la ore online ș.a.m.d. Beneficiarului îi este interzis să o folosească în alte scopuri.

Beneficiarul este responsabil pentru starea în care se află dispozitivul, pentru toate cazurile în care acesta este distrus, se pierde sau se degradează și trebuie să suporte contravaloarea sa. Excepție fac situațiile în care echipamentul este folosit normal, iar beneficiarul nu are nici o vină pentru dispariția/distrugerea acestuia.

De exemplu, beneficiarul nu poate fi tras la răspundere dacă tableta i-a fost furată în condițiile în care i-a fost spartă casa, a fost distrusă într-un incendiu sau în cazul în cazul unei inundații care i-au afectat locuința etc.

Beneficiarul nu are voie să împrumute sau să dea tableta unei alte persoane  și este obligat să restituie bunul la termen, în condiții cât mai bune. Cu alte cuvinte, tableta trebuie să fie în stare de funcționare atunci când este returnată unității școlare, la finalul contractului.

Beneficiarul nu este răspunzător dacă tableta nu funcționează deoarece are vicii de fabricație.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.