Local

O sesizare pierdută între MAI și Parchetul General: Răsturnare de situație în cazul anchetei deputatului de Vrancea, Ion Ștefan

Ionel Sclavone
5 ian 2022 11833 vizualizări

Răsturnare de situație, în cazul deputatului Ion Ștefan după ce acesta i-a chemat în biroul prefectului pe șefii poliției din Vrancea, care au „îndrăznit” să-i oprească în trafic și să-i legimitează fiul. Parchetul General infirmă faptul că ar fi primit și înregistrat vreo sesizare din partea Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne care să-i vizeze pe deputatul de Vrancea, Ion Ștefan ori pe fostul prefect al județului Gheorghiță Berbece. Aceasta deși Ministerul Afacerilor Interne a confirmat oficial că a transmis materialul către procurori.

Parchetul General – instituție care are atribuții în vederea anchetării parlamentarilor – a infirmat faptul că ar avea pe rol o anchetă care să-l vizeze pe deputatul de Vrancea, Ion Ștefan. Într-un răspuns oficial transmis Ziarului de Vrancea, la o solicitare de informații, Parchetul General a transmis că nu există nici o sesizare din partea MAI.

În solicitarea de informații am dorit să aflăm dacă Parchetul General a primit vreo sesizare din partea MAI care să vizeze persoane care dețin ori au deținut funcții politice în Vrancea, respectiv deputatul Ion Ștefan și ex-prefectul Gheorghiță Berbece.

Răspunsul procurorilor a fost că o astfel de lucrare nu se află înregistrată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (Parchetul General).

„(…) vă comunicăm faptul că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că nu există înregistrată o lucrare sau un dosar penal având obiectul la care faceți referire”, a transmis Biroul de Informare și relații cu presa al Parchetului General.

Parchetul General contrazis de Ministerul Afacerilor Interne

Răspunsul se bate cap în cap cu cel al Ministerului Afacerilor Interne care, într-un alt răspuns pentru Ziarul de Vrancea, a confirmat oficial, informațiile care au circulat, în primă fază pe surse, despre cazul Ion Ștefan.

„Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus Corpului de Control al Ministrului efectuarea unor verificări la nivelul Instituției Prefectului – județul Vrancea și, în subsidiar, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, având ca obiectiv verificarea veridicității informațiilor apărute în spațiul public cu privire la o întâlnire ce a avut loc între persoanele indicate în cuprinsul solicitării”, a transmis Direcția de Informare și Relații Publice a Ministerului Afacerilor Interne.

Mai mult, MAI confirmă faptul că, în urma cercetărilor de la Vrancea, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

„În urma verificărilor efectuate, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru a analiza și dispune potrivit competenței”, se mai arată în răspunsul transmis Ziarului de Vrancea.

Ce se poate înțelege din această situație

Am prezentat cele două răspunsuri care se bat cap în cap, dar nu ne vom grăbi să tragem concluzii. Aceasta deoarece este posibil să fie vorba doar despre o încurcătură birocratică. Având în vedere că a fost perioada sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou, nu excludem ca documentele care îl vizează pe deputatul de Vrancea Ion Ștefan și pe fostul prefect al județului, Gheorghiță Brebece, să se fi rătăcit pe traseu, între MAI și Parchet.

Vom vedea în perioada următoare cum evoluează situația și dacă este vorba despre o anchetă serioasă ori doar de un foc de paie.

Despre ce este vorba în cazul Ion Ștefan

Corpul de Control al MAI a ajuns în Vrancea, în urmă cu câteva săptămâni, după ce șefii poliției Vrancea au fost convocați în biroul prefectului, la cererea deputatului Ion Ștefan. Acesta le-a transmis, celor doi, comisarul șef Remus Nica, inspectorul șef al IPJ Vrancea, și Alexandru Cara, șeful Poliției Rutiere Focșani, nemulțumirea sa pentru că fiul său fusese ”legitimat de polițiști de 3 ori în decurs de o săptămână”.

Cei doi polițiști au sesizat Corpul de Control, cu privire la întâlnire, care a făcut cercetări în acest caz.

Ion Ștefan a confirmat întâlnirea și menționat că le-a cerut celor doi șefi ai Poliției Vrancea să-i justifice de ce fiul său în vârstă de 24 de ani a fost ”legitimat de 3 ori în decurs de o săptămână”. El se pretinde, însă, victima unei încercări de intimidare din partea adversarilor politici. Mai mult, susține că fiul său ar fi fost victima unui abuz.

„Feciorul meu a fost legitimat de trei ori într-o săptămână, de trei ori în aceeași săptămână, circulând cu aceeași mașină cu care am circulat și eu timp de 17 ani în orașul Focșani. Eu cred că este mai mult decât un abuz”, a declarat fostul ministru Ion Ștefan, pentru Digi 24.

El a negat că le-ar fi cerut explicații celor doi șefi ai poliției și spune că a dorit să i se spună de ce a fost fiul său ”legitimat de 3 ori în decurs de o săptămână”.. Explicațiile polițiștilor pare că nu l-au satisfăcut, din moment ce vorbește despre o înscenare menită să-l determine să-și schimbe opțiunile politice.

„Eu nu am cerut nicio explicație, eu am rugat, chiar așa a fost: am vrut să-mi spună și mie mai multe despre situația în sine. Eram mâhnit și surprins de toată operațiunea, mai ales că se întâmpla în saptămâna în care trebuia să se voteze Guvernul. Nu era într-o săptămână oarecare”, a mai spus deputatul care a adăugat:„Nu au reușit cu Ion Ștefan, cu Grindă, să începem cu feciorul!”.

Ion Ștefan se pretinde victimă a adversarilor politici

Explicațiile deputatului de Vrancea care leagă legitimarea fiului său, de către polițiști ”de 3 ori în decurs de o săptămână” de politica pe care o face, nu prea stau în picioare. Guvernul în favoarea căruia ar fi trebuit să-și schimbe opțiunile politice, condus de Nicolae Ciucă, a trecut prin Parlament cu votul unei largi majorități, PSD – PNL – UDMR. Nu era nevoie de votul unuia ca Ion Ștefan pentru a susține această opțiune. Mai mult, deputatul de Vrancea nici măcar nu este considerat un personaj important sau influent în PNL.

Singurul său moment a fost acela în care a ocupat funcția de de ministru al Dezvoltării, când toți cei care aveau nevoie de bani publici, pentru diferite investiții, roiau în jurul său. Influența sa a căzut aproape de zero în momentul în care și-a pierdut funcția.

Pe de altă parte, aceste explicații nu doar că sunt greu de crezut, dar nici măcar nu sunt originale. Este în tradiția politicienilor acuzați de încălcarea legii sau de comiterea unor abuzuri să se victimizeze în acest fel. Toți, fără excepție, se declară victime ale adversarilor politici care vor să-i elimine din jocul politic.

Chiar dacă ar fi fost vorba despre o șicană de natură politică, ba chiar cu atât mai mult, Ion Ștefan ar fi avut la dispoziție alte mijloace pentru a clarifica situația. Există pârghii legale la care pot apela cetățenii pentru a bloca abuzurile autorităților.

Dacă era sigur că fiul său a fost victima unui astfel de „abuz” pus la cale de adversarii săi politici, așa cum spune, Ion Ștefan ar fi trebuit să se adreseze acestora. Să-și clarifice situația direct cu ei, bărbătește. Așa ar fi procedat orice politician normal.

Acestora ar fi trebuit să le ceară, Ion Ștefan, să înceteze cu șicanele. Iar prima discuție lămuritoare, pe acest subiect, ar fi trebuit să o aibă chiar cu prietenul său de la MAI, Lucian Bode și cu președintele fostului său partid, Florin Cîțu. 

PNL Vrancea lasă impresia că a pierdut ”fără luptă” funcția de prefect al județului 

Principalii perdanți din această poveste sunt foștii colegi ai lui Ion Ștefan, din PNL Vrancea. Aceștia au pierdut la negocierile cu PSD, una dintre cele mai importante funcții, cea de prefect. Și chiar dacă, poate,  nu acesta a fost principalul motiv, cu siguranță a contribuit la revocarea lui Gheorghiță Berbece.

Din ceea ce se poate acum constata, pe Gheorghiță Berbece l-a costat funcția de prefect faptul că i-a convocat pe șefii poliției Vrancea în biroul său, în luna noaiembrie 2021, la cererea deputatului Ion Ștefan.El a fost revocat de premierul Nicolae Ciucă, înainte de Crăciun, probabil preventiv, pentru a se evita situația neplăcută în care un prefect PNL este subiectul unei anchete penale.

 Gheorghiță Berbece urmează să fie înlocuit, zilele următoare, cel mai probabil, cu un reprezentant al PSD, Victor Roman.

În afara revocării în condițiile arătate a lui Gheorghiță Berbece, din funcția de prefect al județului, poate mai surprinzător pentru mulți dintre membrii și simpatizanții liberalilor din Vrancea, este altceva. Și anume, faptul că PNL Vrancea nu a făcut, în toată această perioadă, vreo referire publică, la felul în care și-a apărat funcția dobândită în urma rezultatelor obținute la alegerile generale din 2020, aceea de prefect al județului. Altfel spus este neclar, pentru că public nu s-a comunicat absolut nimic, despre acest subiect, dacă conducerea filialei PNL Vrancea a făcut ceva și ce anume, pentru ca prefectura județului să revină tot unui om propus de ea( de conducerea filialei PNL Vrancea).Asemenea demersuri s-au întâmplat în majoritatea județelor.Să ne aducem aminte doar ce scandal a făcut conducerea PNL Cluj-Napoca, pe timpul Guvernului Ludovic Orban, atunci când a fost pusă în situația să nu aibă un prefect propus de ea. Repetăm discutăm de un post, cel de prefect de Vrancea, dobândit în urma rezultatelor obținute de filiala PNL din județ, la alegerile generale din 2020.Acum pentru pierderea lui ”fără luptă”, conform percepției publice, nu are nimeni , nimic de spus?!

Trebuie menționat că după ce știrea referitoare la demiterea din funcția de prefect de Vrancea a lui Gheorghiță Berbece, a devenit publică oficial, președintele filialei județene PNL, Cătălin Toma a transmis o declarație de presă în care  nu doar că a deplâns decizia conducerii guvernului.Toma a precizat chiar, atunci, că având în vedere ceea ce a demonstrat în cei 2 ani ca prefect, ”Gheorghiță Berbece, merită susținut pentru orice funcție în arcul guvernamental.”Privită acum, după ce s-au aflat mai multe amănunte despre scandalul chemării șefilor Poliției Vrancea în biroul prefectului, în luna noiembrie 2021, o asemenea declarație politică nu pare totuși una prea inspirată.Dacă avem în vedere realitatea acestor zile, conform căreia, Gheorghiță Berbece este vizat de o anchetă penală.

Citiți și:VIDEO | Dosar penal după ce deputatul Ion Ștefan a convocat șefii Poliției din Vrancea în biroul prefectului în cazul fiului său


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.