Local

VIDEO | Dosar penal după ce deputatul Ion Ștefan a convocat șefii Poliției din Vrancea în biroul prefectului în cazul fiului său

Ziarul de Vrancea
2 ian 2022 7612 vizualizări
Conform G4Media.ro care invocă surse Corpul de control al Ministerului de Interne a sesizat parchetul după ce deputatul Ion Ștefan, fost ministru al Dezvoltării( foto dreapta), a convocat capii Poliției din Vrancea în biroul fostului prefect Gheorghiță Berbece( foto stânga) luna trecută, pentru a le cere socoteală că fiul său a fost oprit în trafic.Jurnalișrii de la g4media.ro precizează că procurorii fac cercetări pentru a stabili dacă fostul prefectul de Vrancea Gheorghiță Berbece ar fi comis infracțiunea de abuz în serviciu, iar fostul ministru Ion Ștefan pe cea de ultraj
Conform G4Media.ro care invocă surse Corpul de control al Ministerului de Interne a sesizat parchetul după ce deputatul Ion Ștefan, fost ministru al Dezvoltării( foto dreapta), a convocat capii Poliției din Vrancea în biroul fostului prefect Gheorghiță Berbece( foto stânga) luna trecută, pentru a le cere socoteală că fiul său a fost oprit în trafic.Jurnalișrii de la g4media.ro precizează că procurorii fac cercetări pentru a stabili dacă fostul prefectul de Vrancea Gheorghiță Berbece ar fi comis infracțiunea de abuz în serviciu, iar fostul ministru Ion Ștefan pe cea de ultraj

Corpul de control al Ministerului de Interne a sesizat parchetul, după ce deputatul Ion Ștefan, fost ministru al Dezvoltării, a convocat capii Poliției din Vrancea pentru a le cere socoteală că fiul său a fost oprit în trafic, potrivit surselor G4Media.ro.

Procurorii fac cercetări pentru a stabili dacă prefectul de Vrancea ar fi comis infracțiunea de abuz în serviciu, iar fostul ministru Ion Ștefan ultraj, au precizat aceleași surse.

Ion Ștefan: „Nu am fost anunțat că am dosar. Vreau să fiu cercetat ca să se afle adevărul. După sărbători, anunț public că mă voi prezenta singur la Parchetul General”

Contactat de Ziarul de Vrancea miercuri seară, 29 decembrie 2021, deputatul Ion Ștefan a precizat că până acum nu l-a contactat nimeni în legătură cu acest caz. „După sărbători, însă, anunț public că mă voi prezenta singur la Parchetul General. Să văd cum aș fi putut eu să comit infracțiunea de ultraj întrebând șefii Poliției de ce îmi legitimează fiul. Nu îl opresc în trafic, îl legitimează de trei ori în câteva zile în parcare cu mașina oprită. Mașină care circulă prin Focșani de 17 ani de zile.” 

Tot în cursul zilei de miercuri, 29 decembrie 2021, fostul demnitar vrâncean a declarat, însă, în emisiunea „Prime Time News”, difuzată de postul de televiziune Realitatea Plus că nu știe dacă s-a deschis dosar pe numele său și că totul este o înscenare și o hărțuire la adresa sa.

„Ministerul de Interne, în săptămâna în care a fost votat Guvernul Ciucă, a legitimat de 3 ori un cetățean din orașul Focșani. El nu se afla în trafic. Era oprit la 150 de metri de locuință, stătea lângă mașină și fuma. A găsit de cuviință să aerisească mașina. Mașina era parcată, dar a fost legitimat. S-a primit un apel, la 112, că un grup de drogați se află în mașina mea, cu care circul de 17 ani, și că a fost depistat un profund miros de droguri în mașină. Au ajuns pe Strada Cotești, mașina era parcată, la volan era fiul meu. Nu a fost oprit în trafic. Vineri dimineață, are loc un întreg scandal la poliție, din cauză că nu au fost mai răi cu verificarea mașinii și a șoferului.

Sâmbătă seara, din nou un apel la 112, prin care se semnalează că aceeași mașină circulă în zig-zag pe bulevardul Independenței. Mașina nu a fost pe acest bulevard, în acea seară. Fiul meu a făcut dreapta pe Strada Odobești, în fața lui era un microbuz, a venit și mașina de poliție în spatele său, a făcut stânga pe altă stradă, plină de gropi, poliția l-a urmat.

S-a făcut un întreg scenariu pentru a face presiune asupra mea. I-au pus etilotest, a ieșit negativ. În județul Vrancea e un singur aparat drog test, după 40 de minute au mers la spital. I-au luat analize, au ieșit negative. Alți 3 parlamentari de dreapta din Vrancea au pățit la fel cu copiii lor.

Nu am fost anunțat că am dosar. Vreau să fiu cercetat ca să se afle adevărul. O să merg în poarta DNA să cer să fiu cercetat. L-am rugat pe polițist să-mi spună despre ce este vorba, pentru că întregul oraș vorbea despre acest caz. Atunci, mi-a spus că este dosarul închis și că e bine că nu au ieșit teste pozitive. Nu cred că doar poliția este pe urmele mele. Toate aceste lucuri se petreceau în perioada formării noului guvern, atunci când eu am decis să renunț la calitatea de membru PNL”, a declarat Ion Ștefan miercuri, 29 decembrie 2021, în emisiunea „Prime Time News” difuzată de postul de televiziune Realitatea Plus.

Citiți și vizionați și: VIDEO | Fostul ministru Ion Ștefan, dat pe mâna procurorilor de Ministerul de Interne

Corpul de control al Ministerului de Interne cere procurorilor să îl ancheteze pe fostul ministru al dezvoltării, Ion Ștefan, după ce acesta le-ar fi cerut socoteală șefilor poliției din Vrancea pentru că fiul său a fost oprit în trafic.

VIDEO:Digi24HD

Șefii Inspectoratului Județean de Poliție Vrancea s-au plâns în noiembrie la minister că au fost chemați de prefect la o discuție cu fostul ministru, actual deputat. El le-ar fi reproșat atunci că îi hărțuiesc fiul.Odată încheiate verificările, inspectorii Ministerului de Interne au sesizat Parchetul pentru abuz în serviciu.

De cealaltă parte, Ion Ștefan îi acuză chiar el pe polițiști de abuz și sugerează că ei ar fi răspuns unei comenzi politice. 

„Feciorul meu a fost legitimat de trei ori într-o săptămână, de trei ori în aceeași săptămână, circulând cu aceeași mașină cu care am circulat și eu timp de 17 ani în orașul Focșani. Eu cred că este mai mult decât un abuz”, a declarat fostul ministru Ion Ștefan pentru Digi24.

Întrebat în ce calitate i-a cerut explicații șefului poliției din județ, Ion Ștefan a negat că i-ar fi cerut explicații. „Eu nu am cerut nicio explicație, eu am rugat, chiar așa a fost: am vrut să-mi spună și mie mai multe despre situația în sine. Eram mâhnit și surprins de toată operațiunea, mai ales că se întâmpla în saptămâna în care trebuia să se voteze guvernul. Nu era într-o săptămână oarecare”, arată actualul deputat. El susține că este vorba de o campanie pentru a-și „regândi poziția politică”.

„Nu au reușit cu Ion Ștefan, cu Grindă, să începem cu feciorul!” acuză fostul ministru făcând referire la porecla pe care i-au dat-o adversarii politici.

Ion Ștefan se numără printre apropiații fostului lider liberal Ludovic Orban. De altfel, politicianul a fost printre primii liberali care și-au dat demisia din grupul liberal de la Camera Deputaților, urmând exemplul lui Ludovic Orban.

Text informații + VIDEO:digi24.ro

Vizionați și știrea și intervenția deputatului de Vrancea Ion Ștefan pe subiectul anchetării acestuia la cererea Corpului de Control al Ministrului de Interne difuzată la Antena 3  

VIDEO:Antena 3 

Citiți și vizionați și :VIDEO | Deputatul Ion Ştefan, la News Hour with CNN: "Anunţ public că sunt hotărât să renunţ la imunitate".VIDEO:Antena 3

Deputatul Ion Ştefan, implicat într-un scandal în care este acuzat că i-a luat la rost pe şefii poliţiei din Vrancea, a răspuns acuzaţiilor în exclusivitate pentru News Hour with CNN, la Antena 3.

Deputatul de Vrancea, fost ministru al Dezvoltării, a fost acuzat că i-a certat pe șefii Poliției Vrancea, chiar în biroul prefectului, după ce fiul său a fost oprit de poliţişti de trei ori într-o săptămână.

"Am auzit şi eu pe surse că ar fi vorba despre un asemenea dosar. Anunţ public că sunt hotărât să renunţ la imunitatea parlamentară, iar la începutul anului mă voi prezenta fără chemare să mă pun la dispoziţia organelor de cercetare.

Nu am cerut nimic poliţiştilor, nu am făcut presiuni. Nu am fost eu oprit în trafic. A fost doar o presiune asupra familiei mele pentru că în acea perioadă se vota Guvernul Ciucă.

O persoană din Ministerul Public a sunat la 112, de două ori într-o săptămână, pentru a semnala că un tânăr conduce o maşină, maşina mea, veche de 17 ani, că circulă în stare de ebrietate şi drogat. A fost testat cu etilotestul, a fost dus la spital pentru teste.

Ministerul de Interne în loc să se ocupe de fapta în sine, se ocupă de păgubaş. Ei uneltesc, generează presiuni publice asupra unui tânăr.

Am fost profund indignat de ce se întâmplă. Ca orice tată, am fost şi eu îngrijorat. Tot oraşul vuia de zvonurile lansate de Ministerul de Interne. Ei sunt pricepuţi în a lansa zvonuri.

Ca să ajungi la o plângere penală, să aduci pe cineva în instanţă, necesită mult timp. Era o săptămână importantă în România, în care se vota un guvern anapoda PSD - PNL. Eu renunţasem la calitatea de membru PNL.

Dacă există în spate, un procuror sau un poliţist de la DIICOT. Eu sunt păgubitul, ei trebuie să explice de ce au făcut lucrul ăsta. Eu am fost un cetăţean de bună credinţă. Ei trebuie să explice de ce fac asemenea presiuni", a declarat deputatul Ion Ştefan, în direct la News Hour with CNN.

Text informații+ VIDEO:antena3.ro

Ce spune fostul prefect de Vrancea, Gheorghiță Berbece, cel în biroul căruia s-au petrecut faptele care s-au finalizat cu un dosar penal

„Bună seara! Nu am fost informat cu privire la concluziile Corpului de control. Nu cunosc ce demersuri se fac în această anchetă. Precizez că am acționat cu bună credință, nu am cerut polițiștilor socoteală pentru acțiunile lor și nici toleranță.”

Reamintim că la sfârșitul lunii noiembrie 2021, Corpul de Control al Ministerului de Interne a efectuat o anchetă în Vrancea, după ce fostul Ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ion Ștefan (care a demisionat recent din PNL, alăturându-se fostului președinte liberal Ludovic Orban, în grupul de parlamentari neafiliați), le-a cerut șefilor Poliției din Vrancea să nu îi mai oprească fiul în trafic.

„Nu-mi mai opriți băiatul în trafic”, ar fi spus deputatul de Vrancea Ion Ștefan, citat de g4media.ro, în timpul unei discuții pe care a avut-o cu șefii IPJ în biroul prefectului Gheorghiță Berbece.

Comisarul șef Remus Nica, inspectorul șef al IPJ Vrancea, și Alexandru Cara, șeful Poliției Rutiere Focșani au fost chemați la Prefectura Vrancea după ce fiul deputatului Ion Ștefan, fost Ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ar fi fost oprit în trafic de polițiști.

Jurnalistul Sebastian Oancea dezvăluie într-un articol publicat pe 26 noiembrie 2021 de g4media.ro că discuția a fost intermediată de prefectul județului, Gheorghiță Berbece, chiar în biroul său și că deputatul Ion Ștefan a sesizat inclusiv Ministerul de Interne, sunându-l personal pe ministrul Lucian Bode, care a trimis Corpul de Control la Prefectura Vrancea.

„Domnul deputat a sesizat Ministerul de Interne, mai exact pe domnul ministru Lucian Bode, cu privire la o prezumtivă presiune din partea Poliției vrâncene asupra unui membru din familia dânsului”, a declarat pentru g4media.ro prefectul județului Vrancea, Gheorghiță Berbece.

Citiți întreg articolul publicat de g4media.ro accesând titlul alăturat:EXCLUSIV Deputatul Ion Ștefan, fost ministru al Dezvoltării, a convocat capii Poliției din Vrancea pentru a le cere socoteală după ce fiul său a fost oprit în trafic. El a cerut anchetă a Ministerului de Interne

Ziarul de Vrancea i-a contactat la acea vreme pentru a-și exprima punctele de vedere despre acest subiect pe deputatul Ion Ștefan, pe prefectul Gheorghiță Berbece, precum și pe purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea.

Singurul care a răspuns atunci solicitărilor a fost deputatul Ion Ștefan. Acesta însă a precizat că va face declarații mai consistente despre subiect, dar și eventuale sesizări la instituții ale statului, doar după apariția raportului Corpului de Control al Ministerului de Interne, precum și în urma precizărilor șefilor IPJ Vrancea în legătură cu motivele efectuării și concluziile la care au ajuns polițiștii în urma controalelor ce l-au avut ca subiect pe fiul său în acele zile. 

La ce întrebări a solicitat răspunsuri Ziarul de Vrancea la finalul lunii noiembrie 2021, după apariția în spațiul public a  cazului convocării șefilor Poliției din Vrancea în biroul prefectului

Către prefectul de Vrancea  (n.r. Gheorghiță Berbece la acea vreme): Vă rugăm să ne transmiteți, pentru a consemna într-un articol, poziția dumneavoastră în legătură cu subiectul apărut în presă referitor la discuția care ar fi avut loc recent în biroul dvs între domnul deputat Ion Ștefan și șefii Poliției vrâncene – comisarul șef Remus Nica, inspectorului șef al IPJ Vrancea, și Alexandru Cara, șeful Poliției Municipiului Focșani. După ce domnul deputat Ion Ștefan ar fi sesizat că fiul său ar fi fost oprit în trafic, de mai multe ori în ultima vreme, de către polițiștii de la Rutieră din județ.

Către purtărorul de cuvânt al IPJ Vrancea: Vă rugăm să ne transmiteți pentru a le consemna într-un articol, pozițiile domnilor comisar șef Remus Nica, inspector șef al IPJ Vrancea și comisar șef Alexandru Cara, șeful Poliției Municipiului Focșani în legătură cu întâlnirea avută recent în biroul prefectului județului nostru cu deputatul Ion Ștefan. Subiectul a apărut în aceste zile în presa centrală și locală Ex: g4media.ro cu titlul alăturat:EXCLUSIV Deputatul Ion Ștefan, fost ministru al Dezvoltării, a convocat capii Poliției din Vrancea pentru a le cere socoteală după ce fiul său a fost oprit în trafic. El a cerut anchetă a Ministerului de Interne   

Către deputatul Ion Ștefan: Vă rugăm să ne transmiteți, pentru a consemna într-un articol, poziția dumneavoastră în legătură cu subiectul apărut în presă referitor la discuția pe care ați fi avut-o recent în biroul prefectului cu șefii Poliției vrâncene – comisarul șef Remus Nica, inspectorului șef al IPJ Vrancea, și Alexandru Cara, șeful Poliției Municipiului Focșani – după ce fiul dvs ar fi fost oprit în trafic, de mai multe ori în ultima vreme, de polițiștii de la sericiul rutier.

Ce a răspuns deputatul Ion Ștefan la întrebările adresate de Ziarul de Vrancea la finalul lunii noiembrie 2021

Într-o convorbire telefonică, deputatul Ion Ștefan a precizat pentru Ziarul de Vrancea, că va face declarații mai consistente despre subiect, dar și despre eventuale sesizări la instituții ale statului doar după apariția raportului Corpului de Control al Ministerului de Interne, precum și în urma precizărilor șefilor IPJ Vrancea în legătură cu motivele efectuării și concluziile la care au ajuns în urma controalelor ce l-au avut ca subiect pe fiul său în ultimele zile.

Ștefan a explicat că are suficiente indicii care să-l ducă la concluzia că ar putea fi vorba de o hărțuire a fiului său (au fost 3 controale în 2 zile, dintre care unul a fost de fapt urmărire în trafic) și că aceasta are legătură cu atitudinea și deciziile sale politice din ultimele luni.

„Mie îmi pot face ce vor. Dar copilul meu, pe care l-am lămurit cu eforturi să vină-n Focșani din București, ce treabă are și de ce trebuie hărțuit din cauza disputelor și deciziilor mele politice?”, a completat deputatul Ion Ștefan.  

În legătură cu acest caz Ziarul de Vrancea s-a adresat biroului de presă al Ministerului Afacerilor Interne ( MAI) al României luni, 13 decembrie 2021, cu următoarea solicitare transmisă pe e-mail după o convorbire telefonică purtată anterior: 

”Bună ziua! Așa cum am discutat la telefon,vă rog să-mi transmiteți informațiile care pot fi comunicate despre stadiul cercetările efectuate de Corpul de Control al MAI la lnspectoratul Județean de Poliție Vrancea.

Din informațiile pe care le dețin, Corpul de Control a fost solicitat să cerceteze o situație în care au fost implicați prefectul județului Gheorghiță Berbece,comandatul IPJ Vrancea, comisarul șef Remus Nica, șeful Poliției Municipiului Focșani,comisar șef Alexandru Cara și parlamentarul de Vrancea Ion Ștefan.

Astfel, în urmă cu aproximativ două săptămâni, cei doi polițiști au fost convocați în biroul prefectului Gheorghiță Berbece la o întâlnire cu deputatul Ion Ștefan. Acesta le-ar fi reproșat că fiul său a fost oprit în mod repetat în trafic și le-ar fi cerut să nu se mai întâmple. lnformația a fost relatată în presă, la momentul respectiv.

Conform informațiilor vehiculate, parlamentarul Ion Ștefan ar fi apelat la Ministrul Afacerilor lnterne, Lucian Bode. și i-ar fi solicitat prezența Corpului de Control la Focșani pentru verificari. Drept urmare, în conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind accesul la informații de interes public, rog să îmi comunicați următoarele:

Confirmați dacă o echipă din cadrul Corpului de Control s-a aflat în Vrancea și în ce perioadă;

Ce anume a verificat, care este stadiul cercetării, iar dacă au fost finalizate verificările, vă rog să-mi comunicați principalele concluzii.

Precizez că aceste informații îmi sunt necesare în vederea redactarii unui articol de presă care va fi publicat în Ziarul de Vrancea.

Ionel Sclavone”

Citiți și:Prefectul de Vrancea a fost demis. Gheorghiță Berbece și-a pierdut scaunul

​Prefectul județului Vrancea, Gheorghiță Berbece, a fost eliberat din funcție, printr-o hotărâre adoptată în ședința de Guvern de miercuri, 22 decembrie. Atribuțiile sale vor fi preluate, în perioada următoare, până la numirea unui alt prefect, de subprefectul Claudia Seramficiuc. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

„Nu sunt încă noi numiri, activitatea acestor prefecturi urmând a fi asigurată în perioada următoare de către subprefecții celor două județe”, a precizat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului. 

Eliberarea din funcție a prefectului Berbece era previzibilă, dat fiind că la negocierile politice dintre Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, președintele PNL a cedat funcția de prefect în Vrancea social-democraților. De altfel, aceștia l-au nominalizat, deja, pe cel care va ocupa această funcție. Este vorba despre omul de afaceri Victor Roman.

Pe lângă Gheorghiță Berbece, a mai fost demis și prefectul județului Dâmbovița, Aurelian Popa. Deși pe ordinea de zi a ședinței de Guvern figura, inițial, și numirea înlocuitorilor pentru prefecții destituiți, s-a renunțat.

Așa cum a mai arătat Ziarul de Vrancea, eliberarea lui Gheorghiță Berbece din funcția de prefect are legătură cel mai probabil cu modul în care e percepută la nivel central filiala PNL Vrancea, în contextul de după alegerile din 25 septembrie 2021 pentru șefia partidului. Din perspectiva lui Florin Cîțu, PNL Vrancea, controlată în totalitate de deputatul Ion Ștefan, este o „organizație pierdută”. Aceasta deoarece, membrii săi și-au declarat susținerea aproape în unanimitate pentru Ludovic Orban.

Or, în contextul în care doi deputați de Vrancea, Ionel Dancă și Ion Ștefan, au demisionat deja din partid și au ales tabăra lui Orban, cei din actuala conducere centrală a PNL se așteptă, probabil, ca mai mulți din membri importanți din organizația Vrancea să facă acest pas. Chiar în ciuda mesajului de unitate promovat recent la nivelul PNL Vrancea de președintele filialei, Cătălin Toma.

Drept urmare, nu a fost deloc dificil pentru actualul președinte de la nivel național al PNL să renunțe la funcția de prefect de Vrancea și să o predea celor de la PSD, obținând, la schimb, e de presupus, alte avantaje.

De asemenea, mai trebuie menționat și faptul că Gheorghiță Berbece a fost recent implicat și într-un scandal public. Cel al chemării comisarului șef Remus Nica, inspector șef al IPJ Vrancea și a comisarului șef Alexandru Cara, șeful Poliției Municipiului Focșani, în biroul său, după ce fiul deputatului Ion Ștefan ar fi fost oprit în trafic de polițiști. Corpul de control al Ministerului de Interne a încheiat, la scurt timp de la acea întâmplare, o anchetă în Vrancea pe acest subiect. Conform surselor noastre, concluziile anchetei nu sunt deloc favorabile lui Berbece, iar acest lucru ar fi putut și el contribui la schimbarea sa din funcția de reprezentant al Guvernului în Vrancea.

Gheorghiță Berbece a ocupat funcția de prefect de Vrancea timp ce 2 ani și 11 zile .El a fost investit prima oară în funcție pe 11 decembrie 2019 de ministrul Afacerilor Interne - Marcel Vela al Guvernului Ludovic Orban de la acea vreme iar pe 3 martie 2021, a fost reconfirmat în funcție de Guvernul Cîțu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.