Local

O obligație pentru vrâncenii proprietari de apartamente: Asociația de proprietari trebuie înștiințată cu privire la contractele de închiriere

Ionel Sclavone
6 dec 2021 3582 vizualizări

Vrâncenii care își închiriază apartamentele au obligația să anunțe acest lucru la asociația de proprietari, în cel mult zece zile de la semnarea actelor.

Proprietari trebuie să notifice asociația cu privire la identitatea chiriașilor, conform legii nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

„Proprietarii din condominii (apartamente – n. red.) au obligaţia să notifice preşedintelui orice schimbare intervenită în structura şi numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau naşteri, persoanele luate în spaţiu, precum şi locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinţei”, prevede actul normativ.

Trebuie spus că un contract de închiriere nu are nevoie de autentificare la un notariat ca să fie valabil. E suficient un document sub semnătură privată, semnat de ambele părți și în câte un exemplar pentru fiecare. Prin urmare, termenul acela de zece zile nu se calculează de la o eventuală autentificare a respectivului contract ori de la fiscalizarea veniturilor din chirii ș.a.m.d., ci de la semnarea lui în mod efectiv.

De asemenea, în sarcina proprietarului locuinței rămâne plata dărilor către stat pentru locuința închiriată.

„Raporturile juridice stabilite de comun acord între locator şi locatar, precum şi nerespectarea obligaţiilor contractuale de către locatar nu absolvă proprietarul, în calitate de locator, de obligaţiile sale faţă de asociaţia de proprietari sau faţă de furnizorii de utilităţi publice, prevăzute în prezenta lege”, mai prevede actuala reglementare.

Trebuie spus că legea nu prevede sancțiuni legate de nerespectarea obligației de a anunța asociația că a fost încheiat un contract de închiriere/comodat pe spațiul respectiv.

Proprietarii sunt obligați să plătească datoriile la întreținere făcute de chiriași

Astfel, proprietarul este obligat să plătească costurile cu întreținerea către asociația de proprietari sau facturile la utilități. Iar în cazul în care chiriașii acumulează datorii la plata acestora, tot proprietarul are obligația să le stingă.

Aceasta, chiar dacă prin contractul de închiriere se stabilește că în fapt chiriașii sunt cei care vor suporta costurile de întreținere și pentru utilități. Dacă respectivii chiriași nu-și respectă angajamentele, aceste sarcini se transferă către proprietarul locuinței.

"În cazul închirierii, constituirii unor drepturi reale de uz, uzufruct, abitaţie, precum şi în cazul unor contracte de comodat pentru spaţiile din condominiu, obligaţia de plată a cotelor de întreţinere revine proprietarului, acesta recuperând de la beneficiarii dreptului de folosinţă a spaţiilor respective, contravaloarea acestora în condiţiile stabilite prin contractul de închiriere/constituire/comodat", prevede legea.

Contractul dintre proprietar și chiriaș este irelevant pentru asociația de proprietari, în momentul când există datorii la întreținere. Cel care le datorează este proprietarul, tocmai pentru că el deține locuința și este cel ce poate fi executat silit, într-o situație extremă. La rândul său, însă, proprietarul poate să-și recupereze banii de la chiriaș, printr-un proces.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.