Local

Legea n-a ținut decât un an: Racordarea vrâncenilor la rețelele de electricitate sau gaze nu mai este chiar gratuită

Ionel Sclavone
10 ian 2022 4880 vizualizări

Vrâncenii care doresc să se racordeze gratuit la rețeaua de energie electrică sau de gaze naturale trebuie să știe că acest lucru va fi mult mai dificil. Aceasta din cauza unor modificări în domeniul legislației energiei electrice și a gazelor naturale. Actul normativ a fost aprobat în ultima zi a anului 2021 și schimbă aproape în totalitate regulile.

Vrâncenii, clienți casnici, ce doresc să se racordeze la rețeaua de energie electrică sau de gaze naturale nu mai beneficiază de aceleași prevederi ca în momentul adoptării legii, în 2020.  

OUG nr. 143/2021, publicată în ultima zi a anului elimină din Legea energiei electrice și a gazelor naturale termenul în care operatorii de rețele electrice sunt obligați să racordeze consumatorii casnici. Până acum legea stabilea că, în cazul acestora, „operatorul de distribuție are obligația racordării lor în termen de maximum 90 de zile de la data obținerii autorizației de construire”. După eliminarea acestei prevederi, este evident că șansele ca un consumator casnic să fie racordat gratuit se diminunează considerabil.

Invocând diferite pretexte, operatorul de distribuție poate amâna la nesfârșit racordarea gratuită, obligându-l pe clientul casnic să suporte singur toate costurile.

În schimb, noile reguli stabilesc că operatorul are obligația să elibereze solicitantului un aviz tehnic de racordare cuprinzând soluția tehnică pe care o agrează. Or, în baza acestui aviz, solicitantul își va alege singur firma autorizată de către ANRE pentru proiectarea și execuția racordării și/sau a branșamentului.

După execuția lucrărilor, în cazul clienților casnici, operatorul de distribuție va rambursa contravaloarea lucrărilor de proiectare și execuție a branșamentului. Însă costurile nu vor fi acoperite în totalitate ci până la o valoare medie a unui branșament.

Cu alte cuvinte, racordarea și branșarea clienților casnici nu va mai fi gratuită, în totalitate ca până în prezent ci doar în limita anumitor sume.

Punerea în funcțiune a racordului/ branșamentului și montarea aparatelor/ echipamentelor de măsură se va realiza în termenele și condițiile prevăzute de reglementările ANRE, care urmează să apară.

Regulile se aplică și în cazul branșării la gaze

Aceleași reguli se aplică și pentru branșarea la rețeaua de distribuție a gazelor naturale. În cazul clienților casnici, contravaloarea lucrărilor se suportă de către operatorul de distribuție până la limita valorii medii a unui record.

Aceste valori medii vor fi stabilite în baza unor metodologii aprobate de ANRE.

Pe de altă parte, în cazul clienților noncasnici, contravaloarea lucrărilor de racordare, inclusiv a celor de proiectare a racordului/ branșamentului, indiferent dacă vorbim aici despre branșarea la rețelele de electricitate sau la cele de gaze naturale, „se suportă integral de către aceștia”.

Noi condiții pentru clienții ce riscă debranșarea

În altă ordine de idei, clienții casnici care nu-și pot plăti factura la energie electrică și riscă debranșarea, trebuie să primească, înainte de data stabilită pentru întreruperea serviciilor, informații despre alternativele disponibile.

„Clienții casnici au dreptul să primească informații adecvate cu privire la alternativele de întrerupere a livrărilor de energie electrică cu suficient timp înainte de data prevăzută a întreruperii”, stabilește actul normativ ce a intrat în vigoare în ultima zi a anului trecut.

Măsurile alternative pot face referire la surse de sprijin pentru evitarea întreruperii, sisteme de plată anticipată, audituri energetice, servicii de consultanță, planuri alternative de plată, consiliere pentru gestionarea datoriilor sau moratorii privind întreruperea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.