Local

În legumicultură tradiția este dusă mai departe

Janine VADISLAV
17 ian 2018 3594 vizualizări

În 2017 vrâncenii au dat roşiile aduse din Turcia şi Spania pe cele autohtone. Decizia lor a fost una bună. mai ales că din mai până pe 20 noiembrie 2017 producătorii locali, au adus roşii pe piaţă, la preţuri pentru toate buzunarele, dar mai ales cu gust, aşa cum mâncam acasă la bunici şi părinţi, cu ani în urmă. Acest lucru a fost posibil datorită  ajutorului de minimis acordat de Ministerul Agriculturii celor care au cultivat tomate în spaiiţ protejate mai mult, au primit şi „bonusul” de 3000 euro, pentru cele 2 tone de roşii valorificate - conform contractului - pe piaţă, obţinute de pe fiecare mie de metri pătraţi, spaţiu acoperit (sere sau solarii). 

Pentru legumicultorii vrânceni ajutorul de minimis a făcut minuni. Cei cărora le-au intrat deja in cont cei 3000  euro la 1000 m.p. spaţiu protejat, s-au apucat imediat de treabă. Nici n-au trecut bine sărbătorile că au şi aprins focul în solarii. Dacă afară sunt -7 grade, în solarii temperatura e de 25 de grade, numai bună de semănat roşiile, ardeii şi vinetele. În 2017 marfa lor a fost căutată şi  apreciată pentru calitatea sa, iar când au tras linia şi au socotit, au ieşit pe plus. Printre cei 57 de beneficiari ai ajutorului de minimis, din Vrancea, care au încheiat cele doua cicluri de producţie, se numără şi familia Taban, din comuna Bilieşti, legumicultori din tată-n fiu.

„Nu am crezut că va fi ajutorul ăsta aşa de prompt...., dar ne-a prins foarte bine!”

-  Au venit banii la timp? întreb.

„Banii au venit la timp. Ne-am folosit de ei, ne-am luat rumeguş, am luat gunoiul care ne trebuie să-l punem în solarii. Am folosit banii tot în agricultură.”, ne-a spus  Filomelo Taban, unul dintre cei mai cunoscuţi legumicultori din judeţ, care vinde în toata ţara.

Preţul în piaţa  din Focşani a fost  unul foarte bun la început de sezon, când au ieşit trufandalele, apoi a început să mai scadă. Dar şi aşa, legumicultorii au fost în câştig. Cum era de aşteptat, au decis  să mărească suprafaţa de roşii în solar, atrăgând în afacere şi copiii.

„Anul ăsta avem mai mult, cred că şi depăşim, 4000m.p. Copiilor le place munca, mai ales la grădină, dar specialistul nostru este Adrian ( fiul cel mare)”, spune cu mândrie Filomelo Taban.

„E standard făcut, totul e socotit. După ce repicăm roşiile urmează castraveţii, fasolea, varza, salata”, spune si Mimi Taban, soţia lui Filomelo.

E munca multă, zi lumină. Fiecare sămânţă este aşezată în alveolă şi sunt mii de seminţe din care va ieşi răsadul. Dacă anul trecut au avut 7000 de fire de răsad, anul acesta pregătesc 21 000 de fire, numai la tomate. O singură nemulţumire  au soţii Taban, preţul la vânzare să nu scadă - în medie - sub 2 lei/kg altfel, vorba românului, „ce ia pe mere, dă pe pere” adică, nu-i  câştig. 

„Dacă s-ar menţine cel puţin la 2 lei, constant, toată perioada. Mai jos nu se merită. Totul e să trăim din asta, n-avem ce face!”, spune Mimi Taban.

Şi în grădina vecinilor e zarvă mare. Se consolidează solariile vechi şi se construiesc altele noi astfel că, în câteva zile vor semăna şi ei roşiile de răsad.

În 2017 au fost printre primii care au accesat acest program.

„Am vorbit la Registrul Agricol, mă înscriu la 2 programe acum. Am făcut încă un solar, pe piloni de ciment, e mai rezistent. Ai bani, poţi face orice, mai mare dragul să munceşti”, spune Candite Vîlcu.

- Aţi fost mulţumit? întreb.

„Da, foarte mulţumit... şi cu marfa pe care am făcut-o, numai roşii „inimă de bou”.

- Grădinarii se feresc să scoată „inimă de bou”...., zic.

„Aşa-i, sunt greu de transportat la distanţă, roşiile sunt mari, zemoase. Secretul e cum le aşezi în lădiţe, să nu  se zemuiască pe drum. Am fost tare mulţumit anul trecut, dar nu-mi place să vând en gros, mie îmi place să vând la piaţă, unde  am clienţi mei fideli”, spune Candite Vîlcu, legumicultor din Bilieşti.

- Preţul cum a fost?  întreb.

„Foarte bun a fost.”

Cu banii primiţi de la Ministerul Agriculturii au ridicat un solar nou şi au cumpărat o maşină de transport de care aveau mare nevoie.

- Cum a fost când aţi numărat banii? întreb.

„Am ieşit foarte bine, am fost foarte mulţumiţi”, spune şi Lenuţa Vîlcu, soţia lui Canditte.

„Sunt mulţumiţi, pentru că muncesc, de aia sunt mulţumiţi, spune primarul localităţii. Acest ajutor este binevenit pentru că, vedeţi, la ora aceasta, în ianuarie, când sunt - 6, 7 grade, dânşii sunt sătui de muncă. Pentru mine sunt un exemplu, muncesc zi lumină, trag din greu, nu s-au plâns niciodată. Mi-aş dori să fie cât mai mulţi ca ei. În comunitatea noastră se munceşte pe rupte”, a mai spus Vasile Chirilă, primarul comunei Bilieşti.

N-a început anul bine şi deja - pe noul program de minimis - s-au înscris primii legumicultori care vor să beneficieze de ajutorul în valoare de 3000 euro.

„Pentru noi, judeţul Vrancea, având în vedere suprafeţele cultivate, a fost un succes. Acest fapt se vede anul acesta când pe noul program de minimis pe tomate, până la această dată, s-au înscris  22 persoane. Mai  mulţi decât anul trecut  pentru această perioadă”, a declarat ing. Ticu Costandache, director D.A.J Vrancea.  

Acest ajutor financiar de 3000 euro -  nu mai mult de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare - se acordă producătorilor agricoli care respectă mai multe condiţii. Să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1000 mp, să obţină o producţie de minimum 2 kg de tomate/mp şi să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative privind comercializarea producţiei,  să fie înregistraţi în evidenţele Registrului Agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în sere şi solarii şi să valorifice producţia în perioadele ianuarie-mai inclusiv, şi noiembrie-20 decembrie, inclusiv. (Janine VADISLAV)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.