Local

În atenția șoferilor vrânceni: Instanțele nu mai pot reduce sau înlătura măsura de suspendare a permisului

Ionel Sclavone
17 apr 2021 8120 vizualizări

Judecătorii nu vor mai putea dispune anularea suspendării permisului de conducere și nici reducerea perioadei pentru care se aplică această măsură. Cu alte cuvinte, atunci când judecă o contestație la o contravenție, un judecător nu mai poate aprecia dacă măsura suspendării permisului, luată de polițiștii rutieri, era necesară.

Conform legislației rutiere, prin același proces-verbal prin care se aplică șoferului o amendă, se pot aplica și alte sancțiuni complementare. Între acestea și retragerea ori suspendarea dreptului de a conduce pentru o anumită perioadă. Subiectul în cauză nu era privit unitar de către judecătorii care analizau contestațiile la procesele verbale de contravenție, iar deciziile difereau de la o instanță la alta.

Acum, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) care s-a pronunțat asupra acestui aspect printr-un recurs în interesul legii. Iar decizia va căpăta putere de lege după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

„În interpretarea dispoziţiilor art. 96 alin. (1) şi alin. (2) lit. b), art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi art. 109 alin. (9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 5 alin. (5), art. 21 alin. (3) şi art. 34 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, instanţa de judecată, învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie, prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare”, se arată într-un comunicat al ICCJ, după adoptarea deciziei.

Ce prevede recursul în anulare

Prin actul de sesizare transmis către Înalta Curte s-a pus în discuție dacă judecătorul care trebuie să se pronunțe pe o contestație la o contravenție unde e prevăzută și suspendarea dreptului de a conduce, poate aprecia dacă sancțiunea a fost proporțională sau nu. Iar dacă poate să se pronunțe, în ce măsură este îndreptățit să o înlăture cu totul sau să reducă perioada pentru care a fost stabilită.

Răspunsul Înaltei Curți a fost că judecătorul nu poate aprecia proporționalitatea măsurii. El nu poate să stabilească dacă era necesară și, prin urmare, nici nu poate să o înlăture sau să o reducă.

Dacă procesul-verbal prin care sunt aplicate amenda/avertismentul și alte sancțiuni complementare nu este întocmit așa cum cere legea, judecătorul poate anula măsurile. Însă, într-un asemenea caz vorbim despre rigoarea cu care polițiștii întocmesc actele de contravenție. În nici un caz el nu se va mai putea pronunța dacă sancțiunea aplicată este prea dură în raport cu fapta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.