În atenția producătorilor și comercianților vrânceni de lapte și produse lactate
Firmele din Vrancea care produc și distribuie lapte, produse lactate ori produse pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și proteine decât cele lactate, vor trebui să respecte noi reguli de etichetare și vânzare. Încălcarea noilor reglementări, care transpun în legislația românească o serie de norme europene, are drept consecințe amenzi de până la 50.000 de lei, dar și suspendarea autorizației de comercializare.
De menționat că regulile nu se vor aplica și persoanelor fizice care obțin produse agricole în propria fermă sau gospodărie, care vând surplusul de lapte pe piață.
Toate aceste aspecte au fost reglementate printr-un act normativ special care stabilește condițiile de comercializare pentru producători și vânzători. Măsura, care transpune în legislația națională o serie de prevederi cuprinse în legislația europeană, vizează protejarea sănătății populației și informarea corectă a consumatorilor.
Conform noilor reglementări prevăzute de noua Lege a laptelui și a produselor lactate, operatorii economici din acest sector trebuie să respecte cerinţele generale privind informarea cu privire la produsele alimentare şi să pună în aplicare regulile prevăzute în Regulamentul nr. 1169/2011 și în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 2018/775.
De menționat că regulile nu se vor aplica și persoanelor fizice care obțin produse agricole în propria fermă sau gospodărie, care vând surplusul de lapte pe piață.
Potrivit noilor reglementări, când produsele lactate sunt făcute din altceva decât lapte de origine animală, nu vor mai putea avea denumiri precum „lapte” sau „produse lactate vegetale”. Aceasta pentru a evita orice confuzie în cazul consumatorilor. Este vorba, de exemplu de laptele de soia, de migdale, brânza sau untul de soia etc.
O altă prevedere stabilește că în cazul produselor care conțin lapte sau derivate din lapte în combinație cu grăsimi și/ sau proteine altele decât cele lactate, se va menţiona pe etichetă procentul acestora. În toate situațiile de acest fel, denumirea sub care se va comercializa produsul alimentar va trebui să corespundă sortimentului sau proprietăților alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricație.
Mai mult, legea va interzice etichetarea laptelui și a produselor lactate cu sintagma „Produs Românesc” dacă produsul nu este obținut pe teritoriul național, din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele autohtone.
De asemenea, se mai impune obligația ca toate produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi grăsimi și/ sau proteine altele decât cele lactate să se comercializeze într-un spaţiu de prezentare și vânzare bine delimitat, diferit de cel în care se vând laptele și produsele lactate autentice. De asemenea, consumatorii trebuie informați cu privire la conţinutul acestor produse.
Încălcarea acestor prevederi va fi sancționată cu amenzi de până la 50.000 de lei și oprirea temporară de la comercializare a produselor respective până la remedierea deficiențelor. În situații mai grave este prevăzută și suspendarea autorizației de prelucrare/ producție/ comercializare pentru o perioadă de 30 de zile.