Local

Galerie foto | Obiective turistice din Munții Vrancei: Cascada Muntioru

Ziarul de Vrancea
15 feb 2019 5088 vizualizări

Cascada Muntioru este situată în Masivul Furu, între Muntele Pietrii (1300 m) și Coama Purcelul (1111 m), într-o vale îngustă ce pleacă de sub vârful Muntioru (1336 m).
Înaltă de 10 m, cascada impresionează prin apele sale ce cad fără să atingă pereții abrupți. Coloana de apă strălucește în semiîntunericul creat de vegetația bogată a văii, apa curgând împotriva înclinării straturilor geologice. 
În aval, praguri mici conduc apele Muntiorului spre Sărăţel, afluent pe stânga al Râmnicului Sărat. 

Peisajul actual este consecința intenselor procese tectonice din trecut, a evoluției văii pe suportul structural și stratigrafic geologic complex, ce au avut ca rezultat formarea unei căderi de apă de circa 10 m, într-un ansamblu peisagistic deosebit.

Din culmile montane care delimitează bazinul hidrografic al Pârâului Muntioru, se detașează o serie de culmi secundare care, în general converg spre zona cascadei și conferă reliefului un caracter puternic frământat, accentuat de rețeaua hidrografică bogată și ale cărei văi înguste au versanții abrupți și foarte greu accesibili. Pădurea adăpostește pe lângă numeroasele specii de floră și faună de interes comunitar, populații reprezentative de carnivore mari din speciile Ursus arctos, Canis lupus și Lynx lynx, prioritare pentru desemnarea de arii de protecție conform Directivei Habitate 92/43/CEE. Cascada Muntioru se suprapune sitului Natura 2000 Muntioru - Ursoaia. 

Căi de acces: 

Drumul Național DN 2N Dumbrăveni – Jitia, continuat cu DN 2R până la Vintileaasca. Drumul forestier de pe văile pâraielor Sărățel și în continuare, Muntioru, conduce în aria protejată.

Prof. Sorin Pantelimon

Informații + imagini: Prof. Sorin Pantelimon

Citiți și:Galerie foto | Obiective turistice naturale din Munții Vrancei: Masa lui Bucur;

Galerie foto | Obiective turistice din Munții Vrancei: Pietrele Mâței - Jitia;

Galerie foto | Obiective turistice din Munții Vrancei: Pietrele Fetei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.