Local

Galerie foto | Obiective turistice din Munții Vrancei: Pietrele Fetei

Ziarul de Vrancea
11 feb 2019 4061 vizualizări

Locuitorii din comuna Vintileasca cunosc legenda Pietrelor Fetei, transmisă de la o generație la alta, ca pe o moștenire de preț. Cele două stânci, situate pe culmea dealului cu același nume, despart satele Neculele și Vintileasca.

„Se spune ca înaintea noastră, pe aceste meleaguri, au trăit uriașii. Bătrânii spun ca cei mai mici dintre uriași, copiii, se întreceau aruncând pietre de pe munte. Așa se face că doi dintre copiii de uriași au urcat pe muntele Piatra de unde s-au luat la întrecere care aruncă cel mai departe piatra. Mai întâi a aruncat băiatul, apoi și fata. Ea și-a strâns toate forțele și a aruncat mai departe decât băiatul. Atunci, el, de supărare, a luat baltagul și și-a tăiat piatra în două. Fata, ca să nu îi taie și ei piatra, s-a așezat în genunchi și a cuprins-o în brațe. Chiar și acum se mai văd urmele de la genunchii fetei pe piatră”.

Bătrânii din trecut erau convinși că uriașii au existat înaintea lor pe aceste meleaguri. Ei mai povesteau și de primul contact dintre uriași și oameni:

„Se zice că într-o zi unul dintre copiii de uriași a găsit doi gândaci pe pământ. I-a luat în pumn și a fugit acasă, la mama lui. A deschis pumnul și i-a spus? «Uite, am găsit doi gândaci». Atunci femeia i-a zis: «Nu le face rău. Dă-le drumul pentru că ei vor fi urmașii noștri pe pământ». Copilul i-a dus înapoi pe ogorul de unde îi luase, cu părere de rău, că niște ființe așa de mărunte vor moșteni pământul”.

În realitate, dealurile subcarpatice sunt dominate la vest de un povârniș abrupt a cărui altitudine relativă este de 250-380 m. Cu toate că acest povârniș urmărește parțial linia de dislocație majoră ce separă flișul cretacic-paleogen de miocenul subcarpatic, între valea Nărujei și cumpăna de ape Râmnic-Slănic, el este rezultatul proceselor de modelare, marcând fruntea, în retragere a cuverturii de depozite de fliș. Acest proces este probat de o serie de martori („klippe”) ai flișului rămași în aria miocenă (ex. Pietrele Fetei). Spre est de acest abrupt, urmează o arie cu caracter depresionar numită „Între Râmnice”, sau „Bisoca-Neculele”.

Prof. Sorin Pantelimon

Informații + imagini: Prof. Sorin Pantelimon

Citiți și:Galerie foto | Obiective turistice naturale din Munții Vrancei: Masa lui Bucur;

Galerie foto | Obiective turistice din Munții Vrancei: Pietrele Mâței - Jitia


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.